Η Αυστρία επιλέγει νέο καγκελάριο εν μέσω πολιτικής κρίσης

Η Αυστρία επιλέγει νέο καγκελάριο εν μέσω πολιτικής κρίσης

Η παραίτηση του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς στην Αυστρία πυροδότησε ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Την Παρασκευή αναμένεται να επιλεγεί ο τρίτος καγκελάριος της χώρας σε ισάριθμους μήνες εν μέσω πολιτικής και υγειονομικής κρίσης.

Την Πέμπτη ο διάδοχος του Κουρτς, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ παραιτήθηκε από την θέση του όταν ο 35χρονος ακροδεξιός ηγέτης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική. Σήμερα αναμένεται να επιλεγεί ο αντικαταστάτης του, με επικρατέστερο υποψήφιο για τη θέση να είναι ο Καρλ Νεχάμερ, ο 49χρονος υπουργός Εσωτερικών που εφαρμόζει την σκληρή γραμμή του Κουρτς για την μετανάστευση. Επίσης, οι επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος αναμένεται να τον αναδείξουν στην ηγεσία του κόμματος.

Όποιος και αν είναι ο επόμενος καγκελάριος θα έχει να αντιμετωπίσει τα πολύ σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την έξαρση της πανδημίας στη χώρα αλλά και την πολιτική κρίση που δημιούργησε η αποχώρηση του Κουρτς, καθώς εκτός από την παραίτηση του εκλεκτού του για την διαδοχή Σάλενμπεργκ, παραιτήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλούμελ.

Καθώς η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε lockdown, αποτελεί επείγουσα ανάγκη η μείωση των ποσοστών κρουσμάτων και η δημιουργία μιας εκστρατείας που να προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους να κάνουν εμβόλιο. Με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη, η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα στην περιοχή που ανακοίνωσε σχέδια για υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ένα σχέδιο νόμου αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα και το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Νεχάμερ θα χρειαστεί να ξαναχτίσει το συντηρητικό κόμμα καθώς πέφτει στις κάλπες. Η θητεία του μπορεί να διακοπεί σύντομα εάν το Κόμμα των Πρασίνων αποφασίσει να τερματίσει την κυβέρνηση συνασπισμού τους.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την καγκελαρία τον περασμένο Οκτώβριο καθώς αποκαλύφθηκαν στοιχεία που ανέτρεψαν την εικόνα του «καλού υιού» που προσπάθησε να καλλιεργήσει στην κοινή γνώμη για να δρέψει τους καρπούς ενός ευγενικού λαϊκισμού. Τα μηνύματα που διέρρευσαν αποκάλυψαν έναν αδίστακτο πολιτικό που έκανε τα πάντα για την εξουσία. Ο Κουρτς αντιμετωπίζει αρκετές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνης της ψευδούς μαρτυρίας στο κοινοβούλιο και της κατάχρησης δημοσίων κονδυλίων για το χτίσιμο ενός καλού προφίλ στα ΜΜΕ ώστε να δώσει ώθηση στην καριέρα του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter