Η αυτοκρατορία των Γκούτσι

Η αυτοκρατορία των Γκούτσι

Ανελέητος και σαρκαστικός ο Ρίντλεϊ Σκοτ ρίχνει κλεφτές ματιές στα απόκρυφα του Ιταλικού οίκου μόδας Gucci.

Ο οίκος Γκούτσι (House of Gucci) (***)

Βιογραφική αμερικανικής παραγωγής 2021

Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκοτ

Πρωταγωνιστούν: Λέιντι Γκάγκα, Άνταμ Ντράιβερ, Αλ Πατσίνο, Τζέρεμι Άιρονς, Σάλμα Χάγιεκ, Τζάρεντ Λέτο

Μέσα από το χρονικό του φόνου του Μαουρίτσιο Γκούτσι από την πρώην σύζυγό του Πατρίσια το 1995 γινόμαστε μάρτυρες των ανταγωνιστικών σχέσεων των μελών της θρυλικής οικογένεια μόδας.

Μια βιτριολική και κατά διαστήματα σπαρταριστά ανίερη ματιά πάνω στους μηχανισμούς εξουσίας και την κατασκευασμένα λαμπερή εικόνα ενός σαθρού συστήματος (ο χώρος της μόδας στο εδώλιο) από τον αποφασισμένο να τα πει -και κυρίως να τα δείξει όλα- Ρίντλεϊ Σκοτ που εδώ βρίσκεται σε εντυπωσιακή φόρμα. Ο βρετανός πατάει στο βιβλίο «The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour and Greed» της Σάρα Γκέι Φόρντεν που γράφτηκε το 2001 κι αφηγείται τις πικάντικες λεπτομέρειες και το παρασκήνιο μιας επικής οικογενειακής τραγωδίας αλλά επιλέγει να τη διηγηθεί με κωμικό πρόσημο για να αναδείξει το απλοϊκό υπόβαθρο και το γκροτέσκο προφίλ των βασικών χαρακτήρων. Τρομεροί στους ρόλους τους οι Αλ Πατσίνο, Τζέρεμι Άιρονς που υποδύονται τα δύο αδέλφια που γιγάντωσαν την αυτοκρατορία των Γκούτσι καθώς κι ο αγνώριστος Τζάρεντ Λέτο που υποδύεται τον φαντασμένο και ανίκανο γιο του πρώτου.

Πράσινη θάλασσα (**1/2)

Δραματική ελληνικής παραγωγής 2021

Σκηνοθεσία: Αγγελική Αντωνίου

Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Παπούλια, Γιάννης Τσορτέκης, Τάσος Παλαντζίδης, Χρήστος Κοντογιώργης, Μελέτης Γεωργιάδης, Στέφανος Κοσμίδης, Βάσω Ιατροπούλου, Αννέτα Παπαθανασίου

Η Άννα που πάσχει από αμνησία περιπλανιέται στην Αθήνα και βρίσκει φιλόξενη στέγη στη λαϊκή παραθαλάσσια ταβέρνα του μοναχικού Ρούλα. Η τέχνη της στη μαγειρική και τα θεσπέσια πιάτα που φτιάχνει, θα γλυκάνουν τις σκληρές καρδιές των θαμώνων.

Στο μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου «Για να δει τη θάλασσα» πάτησε η Αγγελική Αντωνίου για να αφηγηθεί μια χαμηλόφωνη και ζεστή ιστορία που διατηρεί το μυστήριο της (ποια είναι εντέλει η Άννα;) μέχρι τέλους. Προσεγμένο δράμα για την αναζήτηση ταυτότητας και τη σημασία της δεύτερης ευκαιρίας, με ενδιαφέρουσες ιδέες (η αντισυμβατική οικογένεια, η γαστριμαργική τελετουργία ως μέσο επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης κλπ) και μελαγχολική γραφή, που ενισχύεται από τις αποτελεσματικές ερμηνείες σχεδόν όλων των πρωταγωνιστών.

Mπορείτε να δείτε το Trailer με ελληνικους υποτιτλους στο YouTube:

Μικρά όμορφα άλογα (**1/2)

Δραματική ελληνικής παραγωγής 2020 (94)

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κωνσταντάτος

Πρωταγωνιστούν: Γιώτα Αργυροπούλου, Δημήτρης Λάλος, Δημήτρης Καπετανάκος, Θανάσης Νάκος, Κατερίνα Διδασκάλου

Έχοντας βιώσει μια απρόσμενη αλλαγή στη ζωή τους, η Αλίκη και ο Πέτρος βρίσκουν πρόσκαιρο καταφύγιο σε μια απομονωμένη παραθαλάσσια επαρχιακή κωμόπολη.

Η δεύτερη μόλις μεγάλου μήκους ταινία του Μιχάλη Κωνσταντάτου («Luton»), η οποία είχε πέσει πέρυσι θύμα της πανδημίας, αφηγείται μια αινιγματική ιστορία γεμάτη παράδοξα συμβάντα και καλά κρυμμένα μυστικά που παρακολουθείται με αρκετό ενδιαφέρον κυρίως λόγω της ατμόσφαιρας της. Ο σκηνοθέτης μπολιάζει το υπαρξιακό δράμα των ηρώων του με την απαραίτητη πολιτική χροιά (μια ταξική αλληγορία είναι στην ουσία το φιλμ) αλλά στην κορύφωση του δράματος φαίνεται να ξεμένει από πειστικές ιδέες.


Λούγκερ (*)

Δραματική ελληνικής παραγωγής 2021

Σκηνοθεσία: Κώστας Χαραλάμπους

Πρωταγωνιστούν: Τάσος Νούσιας, Στεφανία Γουλιώτη, Ερρίκος Λίτσης, Μαίρη Σταυρακέλλη, Κυριακή Γάσπαρη, Νίκος Χίλιος

Ορεινή Κρήτη, 1958. Η οικογένεια Αγγελιδάκη, μια συνηθισμένη φτωχή εργατική οικογένεια της εποχής, προσπαθεί να ανέλθει κοινωνικά. Η ενασχόλησή της με το εμπόριο πετρελαίου θα αποτελέσει το εφαλτήριό της για την απόκτηση τεράστιου πλούτου.
Αποτυχημένη απόπειρα να συσχετιστεί η «επική» ιστορία της κρητικής οικογένειας με τις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της νεότερης Ελλάδας κατά την εποχή της μεταπολίτευσης και κυρίως των ημερών της ανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Η ταινία θυμίζει τηλεοπτική σαπουνόπερα του χείριστου είδους, με τραβηγμένες δραματουργικά καταστάσεις, αφελείς διαλόγους και μονοδιάστατους ερμηνείες από πρωτοκλασάτους ηθοποιούς που εδώ εκτίθενται ανεπανόρθωτα.

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter