Η αυτοχειρία της δημοσκοπικής «αποδοχής» της ΝΔ του Μητσοτάκη

Η αυτοχειρία της δημοσκοπικής «αποδοχής» της ΝΔ του Μητσοτάκη

Ενάμιση σχεδόν χρόνο μετά τις εκλογές του 2019 και η δημοσκοπική αποδοχή της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη υποχώρησε λίγες μόνο μονάδες κάτω από το αρχικό 40%.

Μήπως τα κυβερνητικά πεπραγμένα είναι πετυχημένα; Αν εξαιρέσουμε μια αύξηση των συντάξεων σε αυτούς που είχαν σύνταξη μεγαλύτερη των 1.000 ευρώ, τι άλλο χειροπιαστό έχουν εισπράξει οι Ελληνες πέρα από γλαφυρές υποσχέσεις για το μέλλον; Ο Κυριάκος, που ανέκαθεν εθεωρείτο πολύ μικρότερου ειδικού βάρους τόσο από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη όσο και από την Ντόρα Μπακογιάννη, είναι πρωταθλητής στην αποδοχή του κόσμου! Επισημαίνεται ότι από το 2010 και μετά η περίοδος χάριτος στις διάφορες ελληνικές κυβερνήσεις κρατά το πολύ ένα εξάμηνο. Μήπως ο Κυριάκος έχει μαγέψει τους Ελληνες με το βλέμμα του; Αλλοι είναι προφανώς οι λόγοι.

Καταρχάς, η διαφήμιση από όλα ανεξαιρέτως τα media κάθε κυβερνητικής πρωτοβουλίας και παράλληλα η απόκρυψη κάθε ενοχλητικού για την κυβέρνηση στοιχείου, συνδυασμένες με την αδιάλειπτη αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ από όλους αυτούς. Κατά δεύτερον, η πολιτική απαξίωση της αντιπολίτευσης από την κοινωνία, καθώς η Φώφη δεν πείθει ούτε τους πρώην φανατικούς πασόκους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε την πολιτική αξιοπιστία του επειδή και αυτός εφάρμοσε μνημόνιο και ξεγέλασε την κοινωνία.

Τον Ιούλιο του 2019 η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ με την πόλωση των εθνικών εκλογών αύξησαν ο καθένας επτά με οκτώ μονάδες τα ποσοστά τους συγκριτικά με αυτά των ευρωεκλογών. Πρόκειται για μια συσπείρωση κάποιων μαζών χωρίς πολιτικο-ιδεολογική ταύτιση μεταξύ τους με βασικό κριτήριο την επιλογή κυβέρνησης. Πρόκειται είτε για τους συνήθεις αναποφάσιστους είτε για άστεγους κομματικά κεντρώους, κεντροδεξιούς, κεντροαριστερούς. Οσοι από αυτούς στήριξαν τότε τον Κυριάκο (επειδή δεν είναι παραδοσιακοί νεοδημοκράτες ούτε συμπαθούντες την ακροδεξιά πτέρυγα) γιατί συνεχίζουν να τον στηρίζουν; Βλέ

πουν μήπως το τρένο της ανάπτυξης να ξεπροβάλλει από μακριά; Τι ποσοστό από τις θέσεις εργασίας που χάνονται θα καλύψουν οι επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας που «ντιλάρει» και διαφημίζει ο Κυριάκος προσωπικά; Βλέπουν μήπως τους μικρομεσαίους να ανακάμπτουν; Βλέπουν μήπως τη δημόσια υγεία και παιδεία να βελτιώνονται; Οι δείκτες χειροτερεύουν, ενώ επί πανδημίας η ενίσχυση των δομών είναι επιτακτική εθνική ανάγκη. Αισθάνονται εξασφαλισμένα την εδαφική ακεραιότητα και τον ορυκτό πλούτο της χώρας όταν σε φάση όξυνσης της τουρκικής επιθετικότητας ο Κυριάκος κάνει μυστική διπλωματία με τη φιλότουρκη Γερμανία; Αισθάνονται να έχουν κάποια κάλυψη για τα χρέη που δημιούργησαν στη δεκαετία της κρίσης ή γι’ αυτά που θα δημιουργήσουν με τους κυκλώνες της πανδημίας; Αυτά και άλλα τόσα είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού τις στιγμές που κατακάθεται ο μιντιακός κουρνιαχτός της προπαγάνδας υπέρ του Κυριάκου. Γιατί ο κόσμος συνεχίζει να τον στηρίζει;

Ισως καλλιεργώντας τη δαιμονοποίηση του Τσίπρα στα 3/4 των Ελλήνων ο Κυριάκος φαίνεται η μόνη εναλλακτική. Ετσι όμως του δίνεται λευκή επιταγή να λειτουργεί σαν οδοστρωτήρας που ισοπεδώνει από τον πρώτο χρόνο της θητείας του, και μάλιστα εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης της πανδημίας, μεγάλο μέρος από το οικοδόμημα της μεταπολίτευσης επιχειρώντας μια «fast track» ρεβάνς της σκληρής Δεξιάς. Το αφήγημα της ρεβάνς αυτής περιμένει αλύτρωτο για τη σκληρή και νεοφιλελεύθερη Δεξιά από τη δεκαετία του 1980.

Ο δημοσκοπικός συσχετισμός της ΝΔ με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνει ότι το πολιτικό σύστημα έχει… μπατάρει και αυτό είναι πάντα επικίνδυνο. Είναι επιτακτική ανάγκη οι πολίτες να ψαλιδίσουν άμεσα το πολιτικό κεφάλαιο Κυριάκου και ας μην ενισχύσουν αν δεν θέλουν αυτό του Τσίπρα ή της Φώφης. Αλλωστε, οι εκλογές αργούν. Ας τρυπήσουν λοιπόν το μπαλόνι του αερόστατου στο οποίο επιβιβάστηκε ο Κυριάκος.

Αν δεν το κάνουν, δεν τιμωρούν τον Τσίπρα, τον εαυτό τους και τη χώρα τιμωρούν!

Ο Γιώργος Μαλιώτης είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της ενέργειας και των ΔΕΚΟ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter