Η βίλα των οικονομικών οργίων

Η βίλα των οικονομικών οργίων

Όταν τα τιρκουάζ νερά της πισίνας καταλήγουν στα καταγάλανα νερά της Σύρου και όταν η απόλυτη χλιδή συναντάει την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τότε σίγουρα μιλάμε για την πρώην βίλα του ζεύγους Παπαντωνίου στα Τρία Λαγγώνια ή στο μπαλκόνι των Κυκλάδων, όπως αποκαλούν την περιοχή οι Συριανοί.

Tόσο η αγορά της βίλας σε τιμή ευκαιρίας από τη Σταυρούλα Κουράκου όσο και η πώλησή της στην εταιρεία Aegean Blue Dream Villas, η οποία είχε συσταθεί 20 μέρες πριν, είναι ο λόγος που θα αποτελέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο ερευνάς των ανακριτικών αρχών.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του: «Ερευνάται από τη Δικαιοσύνη κατά πόσο η σύζυγος του πρώην υπουργού εξασφάλισε φορολογική ενημερότητα για την πώληση του ακίνητου ενώ εκκρεμούσε βεβαίωση φορολογικής παράβασης ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια διάταξη, αντικείμενο έρευνας της Δικαιοσύνης αποτελεί και κατά πόσο η ανωτέρω πώληση είναι εικονική καθώς η εταιρεία που αγόρασε το ακίνητο συστήθηκε 20 μέρες πριν από την υπογραφή του συμβολαίου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που βρίσκονται στη δικογραφία, η Στ. Κουράκου εμφανίζεται στις 13 Μαΐου 2016 να πουλάει στην εταιρεία Aegean Blue Dream Villas μονοπρόσωπη ΕΠΕ τη βίλα της Σύρου αντί του ποσού των 990.073,54 ευρώ. Την ίδια μέρα η ίδια εταιρεία αγοράζει και την έκταση που είχαν στην ιδιοκτησία τους τα παιδιά της Στ. Κουράκου (από τον προηγούμενο γάμο της). Πρόκειται για αγροτεμάχιο που συνορεύει με αυτό του ζεύγους Παπαντωνίου.

Η συγκεκριμένη εταιρεία συστήνεται στις 20-4-2016 και καταχωρίζεται η σύσταση στο ΓΕΜΙ στις 27-4-2016 και 20 μέρες μετά εμφανίζεται να κάνει μια αγορά συνολικής αξίας 1.230.000 ευρώ. Τα γραφεία της εταιρείας στεγάζονται σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στο Κερατσίνι, εκεί όπου διατηρεί και το δικηγορικό της γραφείο η μία από τους δύο αντιπροσώπους της εταιρείας. Πρόκειται για την επίσημη διεύθυνση της εταιρείας που αναφέρεται στα συμβόλαια της αγοράς της βίλας του ζεύγους Παπαντωνίου.

Τι λέει η εισαγγελική διάταξη

Η διάταξη 6/2017 που υπογράφει ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας αναφέρει σχετικά με την πώληση της βίλας της Σύρου: 

«Εξάλλου σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου τα οποία επιβεβαιώνονται από την έρευνά μας, το έτος 2002 η Κουράκου Σταυρούλα, σύζυγος του Ιωάννη Παπαντωνίου, αγόρασε στην Ποσειδωνία της νήσου Σύρου ακίνητο 5.362 τετραγωνικών μέτρων εντός της οποίας ανοικοδομήθηκε πολυτελής κατοικία με εμβαδόν τουλάχιστον 238,22 τετραγωνικών μέτρων, με πισίνα και πρόσβαση στη θάλασσα. Το συγκεκριμένο ακίνητο πωλήθηκε το έτος 2016 με αναγραφόμενο στο συμβόλαιο ως ποσό πώλησης 990.073,54 ευρώ (υπ’ αριθμ. 76/13.05.2016 συμβόλαιο συμβολαιογράφου Πειραιώς Χατζηγεωργίου Γιασεμή). Την ίδια μέρα πωλήθηκε γειτονικό οικόπεδο ιδιοκτησίας των α) Αλέξανδρου και β) Στέφανου Σωτηρίου Ουσταμπασίδη υιών της Σταυρούλας Κουράκου από τον πρώτο της γάμο, με αναγραφόμενο στο συμβόλαιο ποσό πώλησης 240.000 ευρώ (υπ’ αριθμ. 77/13.05.2016 συμβόλαιο συμβολαιογράφου Πειραιώς Χατζηγεωργίου Γιασεμή).

Σημειώνεται ότι ολόκληρο το τίμημα πώλησης των άνω ακινήτων πιστώθηκε στις 17.05.2016 στον υπ’ αριθμ. 300304994005069792029 λογαριασμό της γαλλικής τράπεζας SOCIETE GENERAL, δικαιούχοι του οποίου ήταν κατά τον κρίσιμο χρόνο η Στ. Κουράκου και τα τέκνα της Αλέξανδρος και Στέφανος- Σωτήριος Ουσταμπασίδης. Ακολούθως και σε χρονικό διάστημα περίπου 15 ημέρων το χρηματικό ποσό των 400.000 ευρώ περίπου μεταφέρεται από τον άνω λογαριασμό σε άλλον στην ίδια τράπεζα (αριθμός 50680330) με συνδικαιούχο τον Ιωάννη Παπαντωνίου. Ηδη στην υπηρεσία μας έχει σχηματιστεί άλλη δικογραφία προκειμένου να διερευνηθεί πώς η ανωτέρω Σταυρούλα Κουράκου εξασφάλισε φορολογική ενημερότητα για την πώληση του ακινήτου αν και εκκρεμούσε βεβαίωση φορολογικής παράβασης ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ. Αντικείμενο έρευνας είναι επιπλέον το κατά πόσο η ανωτέρω πώληση που έλαβε χώρα το έτος 2016 είναι εικονική καθώς η εταιρεία που αγόρασε το ακίνητο Aegean Blue Dream Villas συστήθηκε 20 μόλις μέρες πριν από την υπογραφή του συμβολαίου».

Παπαδογιάννης:«Ολα είναι νόμιμα»

Για το θέμα της σύστασης της εταιρείας 20 ημέρες πριν από την αγορά της βίλας του ζεύγους Παπαντωνίου ρωτήθηκε από το Documento o Χρήστος Παπαδογιάννης, αντιπρόσωπος της εταιρείας Aegean Βlue Dream Villas.

Ο Χρ. Παπαδογιάννης είπε: «Τη βίλα την είδαμε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2015, κάναμε μια αντιπροσφορά, την οποία δεν δέχτηκε ο κ. Παπαντωνίου, οπότε σταμάτησε και το ενδιαφέρον. Μετά επανήλθαμε εμείς από το ίδιο μεσιτικό γραφείο με άλλη προσφορά, λίγο καλύτερη πλέον από την πρώτη φορά. Ενδιαφέρθηκε ο κ. Παπαντωνίου τον Φεβρουάριο του 2016, και από τότε μέχρι και τον Μάιο που έγιναν οι αγοραπωλησίες ελέγχαμε το ακίνητο για να δούμε αν ήταν όλα εντάξει. Διαπιστώθηκαν κάποιες μικροδιαφορές σε κάποιες νομιμοποιήσεις που είχε ήδη κάνει ο κ. Παπαντωνίου. Εμείς θέλαμε να είναι όλα σύννομα, γι’ αυτό και βάλαμε και δικό μας μηχανικό. Εγιναν διάφορες τροποποιήσεις και πληρώθηκαν όπως έπρεπε. Εγιναν όλα νόμιμα, κάναμε τη σύσταση της εταιρείας και αγοράστηκε το ακίνητο. Τα χρήματα έφυγαν από λογαριασμό της Αμερικής του αδερφού μου και πήγαν σε λογαριασμό του κ. Παπαντωνίου στη Γαλλία».

Σε ερώτηση αν η εταιρεία έχει και κάποια άλλη δραστηριότητα πέρα από αυτήν της αγοράς της βίλας Παπαντωνίου, ο Χρ. Παπαδογιάννης είπε: «Διαχειριζόμαστε κάποια άλλα οικήματα, τα οποία δεν έχουμε ιδιοκτησία εκεί, έχουμε μόνο τη διαχείριση».

Από τη γνωστή σε όλους βίλα του Γιάννου, το χλιδάτο κτίσμα μετονομάστηκε σε blueros και πλέον μισθώνεται σε επισκέπτες με μεγάλο πορτοφόλι έναντι δεκάδων χιλιάδων ευρώ τις εβδομάδες υψηλής ζήτησης.

Η βίλα όπως παρουσιάζεται στο διαδίκτυο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει από 10-16 άτομα, διαθέτει πολλές κρεβατοκάμαρες και τραπεζαρίες εσωτερικές και εξωτερικές, με εκπληκτική θέα, ελικοδρόμιο και μία πισίνα που καταλήγει στον γκρεμό, εκεί ακριβώς όπου σκάει το κύμα.

Είναι το ίδιο κτίσμα το οποίο είχε αγοράσει σε ημιτελή μορφή η Στ. Κουράκου στην αντικειμενική του αξία περίπου δεκαέξι χρόνια πριν αντί 100.000 ευρώ από τον Ανδρ. Μπάρδη, τον συγκατηγορούμενο του ζεύγους Παπαντωνίου, ο οποίος μετά την καταβολή μεγάλης χρηματικής εγγύησης αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Το ιστορικό της αγοράς

Στις 27 Ιουνίου 2001 η οικογένεια Αδαμόπουλου πουλάει στον πολιτικό μηχανικό Ανδρ. Μπάρδη από την Εκάλη 5.362 τετραγωνικά της έκτασης που κατέχει. Πρόκειται για οικόπεδο σε προνομιακή θέση.

Αμέσως μετά την αγορά και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς, ο Μπάρδης βγάζει άδεια οικοδομής στις 25 Οκτωβρίου 2001. Τον Ιούλιο του 2002 έχει ολοκληρώσει τον σκελετό από μπετόν. Δηλαδή 155 τετραγωνικά ισόγειο, υπόγειο 128 τετραγωνικά, ξενώνα 19 τετραγωνικά, πρώτο όροφο 52 τετραγωνικά, γκαράζ και πισίνα.

Μπορεί ο Μπάρδης να έχει πολύ γρήγορα ετοιμάσει το σπίτι, αλλά ξαφνικά, στις 25 Ιουλίου 2002, μερικούς δηλαδή μήνες μετά την αγορά του οικοπέδου, το πουλάει. Αγοραστής είναι η Στ. Κουράκου, σύζυγος του υπουργού Γ. Παπαντωνίου.

Τα συμβόλαια υπογράφονται και το τίμημα ορίζεται σε 100.941 ευρώ, όσο δηλαδή ήταν η αντικειμενική αξία του. Στις αγορές της Στ. Κουράκου τα χρήματα δίνονται μετρητά εκτός συμβολαιογραφικού γραφείου και όχι με επιταγές.

Το δεύτερο οικόπεδο

Ο Ανδρ. Μπάρδης εμφανίζεται για μία ακόμη φορά ως παρένθετο πρόσωπο σε αγοραπωλησία μεταξύ του Αδαμόπουλου και των παιδιών της Κουράκου (πρόκειται για παιδιά από άλλον γάμο). Ενώ το 2002 ο Μπάρδης έχει πουλήσει την έκταση που έχει στην οικογένεια Παπαντωνίου, στις 7 Μαρτίου 2003 αγοράζει και πάλι από τον Αδαμόπουλο 4.213 τετραγωνικά.

Στις 6 Απριλίου 2012 ο Μπάρδης πουλάει στα παιδιά της Κουράκου, Αλέξανδρο και Στέφανο-Σωτήρη Ουσταμπασίδη την έκταση αντί 75.000 ευρώ. Η αγορά είναι και πάλι ίδια με την αντικειμενική αξία.

Τα 25.000 ευρώ δίνονται μέσω τραπεζικών επιταγών και τα υπόλοιπα εξοφλούνται εκτός συμβολαιογραφικού γραφείου και πάλι. Τα δύο παιδιά είναι μόλις 24 και 22 ετών και είναι άγνωστο αν έχουν εισοδήματα. Ο ένας, μάλιστα, δηλώνει φοιτητής.

Ο γείτονας του Γιάννου

Σε αυτό το εκπληκτικό σημείο του Αιγαίου δεν βρίσκεται μόνο η βίλα του ζεύγους Παπαντωνίου. Λίγα μέτρα πιο πάνω είναι η βίλα του ζεύγους Στουρνάρα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας συνδέεται με στενή φιλία με τον Γιάννο Παπαντωνίου. Πολλοί θεωρούν μάλιστα ότι ήταν το πουλέν τού τότε «τσάρου της οικονομίας». Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο Γιάννος Παπαντωνίου ήταν υπουργός, ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Η μεσοτοιχία στην πολιτική και την εξοχή έγινε πράξη με την αγορά των οικοπέδων στη Σύρου. Συγκεκριμένα, ο πολιτικός μηχανικός Ανδρ. Μπάρδης αγόρασε οικόπεδο στην περιοχή Τρία Λαγγόνια της Σύρου από τον χρηματιστή Λεωνίδα Αδαμόπουλο, το οποίο στη συνέχεια πούλησε στην οικογένεια Παπαντωνίου. Λίγο μετά η οικογένεια Στουρνάρα αγόρασε από τον ίδιο χρηματιστή Λεων. Αδαμόπουλο έκταση 4.053 τετραγωνικών στην ίδια περιοχή.

Η Σταυρούλα Νικολοπούλου κατέβαλε για την αγορά 11.235.000 δραχμές (δηλαδή 33.000 ευρώ). Πρόκειται αναμφίβολα για συμφέρουσα επένδυση, αφού η περιοχή είχε αποχαρακτηριστεί πρόσφατα από δασική. Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, καθώς είναι πάνω από τέσσερα στρέμματα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter