H Βουλή δέσμευσε την κυβέρνηση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Με ευρύτατη πλειοψηφία η Βουλή δέσμευσε την ελληνική κυβέρνηση -και όσες θα ακολουθήσουν- για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Ελάχιστοι οι παρευρίσκοντες βουλευτές της ΝΔ στην ψηφοφορία, ενώ το ΚΚΕ δεν υπερψήφισε το ψήφισμα του προέδρου της Βουλής.

«Να πούμε όλοι μαζί μετά από τη δρομολόγηση της διεκδίκησης για μία ακόμα φορά: ¨Ποτέ πια φασισμός στην Ελλάδᨻ είπε συγκινημένος ο Νίκος Βούτσης κλείνοντας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής.

Ακολούθησε η δι’ εγέρσεως ψηφοφορία επί του ψηφίσματος που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο δεσμεύεται η κυβέρνηση αλλά και όσες ακολουθήσουν πως θα διεκδικηθούν μέχρι τέλους οι γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι βουλευτές που έδωσαν το «παρών» στην ψηφοφορία μετριούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού, ενώ το ΚΚΕ κατέθεσε δικό του ψήφισμα και ως εκ τούτου δεν υπερψήφισε το ψήφισμα του προέδρου της Βουλής.

Μάλιστα, στο ψήφισμα του ΚΚΕ σημειωνόταν -μεταξύ άλλων- ότι η ευθύνη για τη μη διεκδίκηση των ελληνικών αξιώσεων είναι μεγάλη και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το σχετικό απόσπασμα:

«Η ευθύνη των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη εξέλιξη αυτή είναι μεγάλη, γιατί επί της ουσίας δεν έθεσαν το θέμα και δε διεκδίκησαν τις γερμανικές επανορθώσεις. Με πρόσχημα ότι ¨δεν είναι τώρα η κατάλληλη η στιγμή για να τεθεί το ζήτημα¨, άφηναν να κυλήσει ο χρόνος χωρίς όμως ποτέ να ¨έρθει η κατάλληλη στιγμή¨. Όλες οι κυβερνήσεις θυμούνται το θέμα παραμονές εκλογών υπηρετώντας προεκλογικές σκοπιμότητες».

Ολόκληρο το ψήφισμα του ΚΚΕ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

74 χρόνια από την λήξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και ακόμη παραμένουν σε εκκρεμότητα οι οφειλές από τις καταστροφές και τις λεηλασίες των γερμανικών, ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στη χώρας μας.

74 χρόνια από το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου και η Γερμανία δεν έχει ακόμη πληρώσει τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις για:

- Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο – ληστεία που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα.

- Τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές που προκάλεσαν τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, που αναγνωρίσθηκαν από τη «Διάσκεψη των Συμμάχων στο Παρίσι ( Δεκέμβρης 1945 – Γενάρης 1946).

- Τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων, των ομήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα και τα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίων.

- Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και των θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς, που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.

Η ευθύνη των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη εξέλιξη αυτή είναι μεγάλη, γιατί επί της ουσίας δεν έθεσαν το θέμα και δε διεκδίκησαν τις γερμανικές επανορθώσεις. Με πρόσχημα ότι «δεν είναι τώρα η κατάλληλη η στιγμή για να τεθεί το ζήτημα», άφηναν να κυλήσει ο χρόνος χωρίς όμως ποτέ να «έρθει η κατάλληλη στιγμή». Όλες οι κυβερνήσεις θυμούνται το θέμα παραμονές εκλογών υπηρετώντας προεκλογικές σκοπιμότητες.

Ο λόγος προφανώς δεν ήταν η έλλειψη στοιχείων για την τεκμηρίωση των διεκδικήσεων. Άλλωστε, τα στοιχεία ήταν επαρκή και είχαν καταγραφεί κατά καιρούς στο παρελθόν.

Ο κύριος λόγος για την πολιτική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων και τη μη διεκδίκηση των επανορθώσεων – αποζημιώσεων από τη Γερμανία, ήταν η εναρμόνιση τους με τις επιλογές της αστικής τάξης να μην διαταραχθούν οι συμμαχίες της, που συνδέονται με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της.

Στο πνεύμα αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αρνήθηκε να ανταποκριθεί ακόμα και σε αίτημα της επιτροπής αναφορών του ευρωκοινοβουλίου να στείλει τις θέσεις της, για το ζήτημα αυτό, μετά απο την αναφορά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο.

Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το γερμανικό κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό, τη διεκδίκηση-απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων.

Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.