Η Βραζιλία αρνείται οικονομική βοήθεια από τους G7 για τις φωτιές στον Αμαζόνιο – Μεγαλώνει η κόντρα Μακρόν και Μπολσονάρου

Η Βραζιλία αρνείται οικονομική βοήθεια από τους G7 για τις φωτιές στον Αμαζόνιο – Μεγαλώνει η κόντρα Μακρόν και Μπολσονάρου

Η Βραζιλία απέρριψε τη χρηματική βοήθεια που αποφάσισαν να προσφέρουν οι G7 για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο.

Οι G7 αποφάσισαν χθες, Δευτέρα να δώσουν χρηματική βοήθεια ύψους 20 εκατ. δολαρίων στην Βραζιλία ωστόσο, ανώτερος υπάλληλος του προέδρου της Βραζιλίας, Ζαϊχ Μπολσονάρου επιτέθηκε στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας να κοιτάξει «το σπίτι του και τις αποικίες του».

«Αυτά τα χρήματα είναι πιο χρήσιμα για την αναδάσωση της Ευρώπης» είπε ο Onyx Lorenzoni, και πρόσθεσε: «Ο Μακρόν δεν μπορεί να αποφύγει μια προβλέψιμη φωτιά σε ένα ναό που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και θέλει να δώσει μαθήματα στην χώρα μας;» και αναφέρθηκε στην καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων που ξέσπασε λίγους μήνες πριν.

Σχεδόν 80.000 δασικές πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στη Βραζιλία από την αρχή του έτους.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας Ρικάρντο Σάλες είπε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι χαιρέτισαν τη χρηματοδότηση της G7 για την καταπολέμηση των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει σε 950.000 εκτάρια (2,3 εκατομμύρια στρέμματα) ωστόσο, μετά από συνάντηση μεταξύ του κ. Μπολσονάρου και των υπουργών του, η κυβέρνηση της Βραζιλίας άλλαξε γνώμη και δεν δέχεται την χρηματική βοήθεια από τους G7.

«Η Βραζιλία είναι ένα δημοκρατικό, ελεύθερο έθνος που ποτέ δεν είχε αποικιοκρατικές και ιμπεριαλιστικές πρακτικές, όπως ίσως είναι ο στόχος του Γάλλου Μακρόν», δήλωσε ο κ. Lorenzoni.

Προσωπικές διαστάσεις λαμβάνει η αντιπαράθεση Μακρόν-Μπολσονάρου 

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στους Προέδρους της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου και Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, που ξεκίνησε από τις επικρίσεις του Παρισιού για τον τρόπο που η Βραζιλία διαχειρίζεται τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, έχει λάβει πλέον υψηλούς τόνους που δεν περιορίζονται μόνον σε πολιτικό επίπεδο. Την τεταμένη κατάσταση επιδείνωσε η στάση του Μπολσονάρου με υβριστικές επιθέσεις στο διαδίκτυο ενάντια στη σύζυγο του Γάλλου ηγέτη, Μπριζίτ.

 Σε ανάρτησή του στο Facebook ένας Βραζιλιάνος χρήστης, ο Ροντρίνγκου Αντρεάσα, δημοσίευσε σε αντιπαραβολή τις φωτογραφίες των δύο ηγετών με τις αντίστοιχες συζύγους τους (πολύ μεγαλύτερη από τον Μακρόν η μία, πολύ μικρότερη από τον Μπολσονάρου η δεύτερη) και προσέθεσε το σχόλιο: «καταλαβαίνετε τώρα γιατί ο Μακρόν καταδιώκει τον Μπολσονάρου».

Την οργή του Γάλλου προέδρου προκάλεσε όμως η απάντηση του ίδιου του Μπολσονάρου (Jair Messias Bolsonaro), μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό: «μην την εξευτελίζετε. Πολλά γέλια», συνοδεύονται το σχόλιο με ανάλογο emoticon. Ο Μακρόν χαρακτήρισε «ιδιαίτερα προσβλητικές» τις εκφράσεις του Μπολσονάρου και τις χαρακτήρισε «θλιβερό γεγονός για τη Βραζιλία».

   Την ίδια στιγμή, επίθεση κατά του Μακρόν εξαπέλυε ένα άλλο κυβερνητικό στέλεχος της Βραζιλίας, ο υπουργός Παιδείας Αμπραάμ Βέιντραουμπ, ο οποίος δήλωσε πως «ο Μακρόν δεν στέκει στο ύψος του διαλόγου για την Αμαζονία. Είναι απλώς ένας καιροσκόπος κρετίνος, που επιδιώκει να στηρίξει το αγροτικό λόμπι της Γαλλίας».

Το γάντι σήκωσε ο Μακρόν, απαντώντας πως «ευελπιστεί πως σύντομα η Βραζιλία θα έχει έναν πρόεδρο που θα της αξίζει».

Από την πλευρά του Μπολσονάρου δεν εκστομίσθηκε καμία συγγνώμη, απεναντίας ο Βραζιλιάνος πρόεδρος συνέχισε να εξακοντίζει βέλη, λέγοντας πως η «η χώρα του δεν μπορεί να αποδεχθεί» να της εξαπολύονται «επιθέσεις αβάσιμες κι εκτός τόπου και χρόνου» για τον τρόπο που διαχειρίσθηκε την καταστροφή στην Αμαζονία.

Επίσης, ανέφερε πως η Βραζιλία «δεν μεταμφιέζει τις προθέσεις της πίσω από την ιδέα μίας “συμμαχίας” των χωρών της G7 για να “σωθεί” η Αμαζονία, σάμπως να ήμασταν μία αποικία, ή μία ακατοίκητη περιοχή».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter