Η βρόµικη επιχείρηση τροµοκράτησης εισαγγελέων και µαρτύρων

Η βρόµικη επιχείρηση τροµοκράτησης εισαγγελέων και µαρτύρων

Στην αποκαλυπτική αναφορά τους οι τρεις εισαγγελείς σηµειώνουν ότι ο Μανιαδάκης τους µετέφερε ότι ο Στουρνάρας τον τροµοκρατούσε για να φοβηθούν οι ίδιοι, ο Μανιαδάκης το αρνείται δηλώνοντας ο διοικητής της ΤτΕ δεν ήξερε ότι ήταν προστατευόµενος µάρτυρας, ωστόσο ο Στουρνάρας στην κατάθεσή του τον διαψεύδει!

Το Documento, που έχει ασχοληθεί µε την έρευνα για το σκάνδαλο Novartis αλλά και τον ρόλο του Νίκου Μανιαδάκη, ακόµη και σε ανύποπτο χρόνο, όσο κανένα άλλο µέσο ενηµέρωσης στη χώρα, µε δεκάδες αποκαλυπτικά δηµοσιεύµατα τα οποία στηρίζονται στην έρευνα και σε αδιάσειστα έγγραφα στοιχεία, έχει αποκαλύψει τις τεράστιες διαστάσεις της υπόθεσης πιστοποιώντας γιατί πρόκειται για νοµικό και πολιτικό σκάνδαλο µεγατόνων.

Εχει παράλληλα αποκαλύψει και το στήσιµο µιας σκευωρίας από εµπλεκόµενα πρόσωπα προκειµένου να τροµοκρατηθούν και να απαξιωθούν οι εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα αλλά και οι µάρτυρες, µε απώτερο σκοπό να τιναχθεί η υπόθεση στον αέρα. Εχει αποκαλύψει και τον διπλό ρόλο που έπαιξε ο πρώην προστατευόµενος µάρτυρας και σηµερινός κατηγορούµενος Νίκος Μανιαδάκης.

Για άλλη µια φορά οι εξελίξεις µας δικαίωσαν απόλυτα. Η υπηρεσιακή αναφορά των τριών εισαγγελέων κατά της διαφθοράς την οποία έφερε στη δηµοσιότητα το Documentonews.gr είναι συγκλονιστική. Πιστοποιεί µε τον πλέον αδιάσειστο τρόπο το παρασκήνιο της πραγµατικής σκευωρίας. Το γεγονός ότι, σύµφωνα µε την κοινή αναφορά των εισαγγελέων, ο Γιάννης Στουρνάρας ενηµέρωσε τον Ν. Μανιαδάκη πως όταν αλλάξει η κυβέρνηση θα τσακίσουν τους µάρτυρες δείχνει ότι οι απειλητικές δηλώσεις που εξαπέλυσε η πλειονότητα των εµπλεκόµενων πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis δεν ήταν τίποτε µπροστά στις µηχανορραφίες που εξυφάνθηκαν για τον εκφοβισµό εισαγγελέων και µαρτύρων.

Κοµβικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου εµφανίζεται να παίζει ο Ν. Μανιαδάκης ο οποίος διαθέτει την εκπληκτική ικανότητα να «µεταµορφώνεται» κάθε φορά ανάλογα µε το προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα για το προσωπικό του συµφέρον. Από προστατευόµενος µάρτυρας της Εισαγγελίας ∆ιαφθοράς που έδινε πρώην υπουργούς, την ίδια ώρα που κατ’ οµολογίαν του συναντούσε τους Γ. Στουρνάρα και Αδ. Γεωργιάδη, µετατράπηκε σε διώκτη τους, σε µια προσπάθεια να γλιτώσει τις διώξεις και να «ξεπλύνει» εµπλεκόµενα πολιτικά πρόσωπα.

Ζοφερό παρασκήνιο

Ενα ζοφερό παρασκήνιο, στο σκοτάδι του οποίου εξυφάνθηκαν µηχανορραφίες µε απώτερο σκοπό την απαξίωση του σκανδάλου Novartis και το κουκούλωµα της υπόθεσης, πιστοποιήθηκε µε όλες τις σκοτεινές πτυχές του από την υπηρεσιακή αναφορά των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς που αποκάλυψε το Documentonews.gr. Από το περιεχόµενο της αναφοράς-κόλαφο:

Ξεδιπλώνονται οι συνωµοτικές διαβουλεύσεις ορισµένων από τους καταγγέλλοντες ως «σκευωρία» το σκάνδαλο της Novartis. Το πώς κάποιοι, που δεν περιορίστηκαν στις δηµόσιες απειλές και στον εκφοβισµό σε βάρος µαρτύρων και εισαγγελέων, έστηναν αριστοτεχνικά αναχώµατα στην εισαγγελική έρευνα χτυπώντας τα πρόσωπα-κλειδιά, δηλαδή τους ίδιους τους εισαγγελείς που τη διενεργούν.

Καταδεικνύεται ποιο ήταν το πραγµατικό διακύβευµα της περιβόητης πλέον συνάντησης του τότε προστατευόµενου µάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη µε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Σύµφωνα µε όσα υποστηρίζουν οι τρεις εισαγγελείς, το διακύβευµα ήταν η κατατροµοκράτηση του µάρτυρα αλλά και των ίδιων ώστε να ανακρούσουν πρύµναν σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση του σκανδάλου σε σχέση µε τα εµπλεκόµενα πολιτικά πρόσωπα.

Στόχος οι εισαγγελείς

Προς εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού, όπως προκύπτει από την αναφορά των εισαγγελέων, επιστρατεύτηκε ο N. Μανιαδάκης, ο οποίος παρά την ιδιότητά του ως προστατευόµενου µάρτυρα µε την κωδική ονοµασία «Γιάννης Αναστασίου» φαίνεται ότι λειτούργησε ως δούρειος ίππος των ανακρίσεων, καθώς παρανοµούσε ενηµερώνοντας τους ελεγχόµενους για όσα συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Εισαγγελίας κατά της ∆ιαφθοράς. Παράλληλα µετέφερε στους εισαγγελείς αυτά που… επιθυµούσε το άλλο στρατόπεδο µε στόχο την απενεργοποίησή τους…

Κι ενώ µέχρι πριν από λίγες ηµέρες είχε βγει στη δηµοσιότητα µόνο η εκδοχή του Γ. Στουρνάρα για την περίφηµη συνάντησή του µε τον Ν. Μανιαδάκη, όπου του ανέφερε τα «περί ασφυκτικών πιέσεων για να καταθέσει ψευδώς σε βάρος των Αντώνη Σαµαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου, Αδωνη Γεωργιάδη και του ίδιου», οι τρεις εισαγγελείς µετά και την ένορκη κατάθεση Στουρνάρα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 23 Σεπτεµβρίου και τη δηµοσιοποίηση του περιεχοµένου της έσπασαν τη σιωπή τους.

Οι τρεις στοχοποιηµένοι εισαγγελείς, για τους οποίους ο κ. Στουρνάρας ζητούσε µε την κατάθεσή του την τιµωρία τους για «κατάχρηση εξουσίας», µε υπηρεσιακή αναφορά τους στις 30 Σεπτεµβρίου προς τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που διενεργούν τη σχετική έρευνα αλλά και προς τον αρµόδιο να διερευνήσει την καταγγελία τους εισαγγελέα πέρασαν στην αντεπίθεση καταθέτοντας οι ίδιοι τι είχε πει σε αυτούς ο Ν. Μανιαδάκης για τη συνάντησή του µε τον Γ. Στουρνάρα. Τονίζουν µάλιστα ότι «αυτά που σας αναφέρουµε είναι απολύτως τα µόνα αληθή γεγονότα που αποτελούν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινης πράξης και δη της αθέµιτης επιρροής σε δικαστικούς λειτουργούς».

Τι αναφέρουν λοιπόν η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της ∆ιαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι δύο επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στυλιανός Μανώλης προς επίρρωσιν της καταγγελίας τους ότι διαπράχθηκε η αξιόποινη πράξη της αθέµιτης επιρροής προς τους ίδιους;

Οτι στην περίφηµη συνάντηση Στουρνάρα – Μανιαδάκη κατά τα λεγόµενα του τελευταίου «ο κ. Στουρνάρας του είπε ότι γνωρίζει ότι είναι αυτός ένας εκ των προστατευόµενων µαρτύρων. Τότε του είπε επί λέξει, σύµφωνα πάντοτε µε όσα µας µετέφερε, ότι όταν αλλάξει η κυβέρνηση ο ίδιος από κοινού µε άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους εισαγγελείς και τους µάρτυρες. Η εικόνα που µας δόθηκε ήταν ότι ήταν έντροµος ενώ µας είπε ότι δεχόταν και απειλητικά µηνύµατα στο κινητό του. Τώρα µαθαίνουµε από όσα βλέπουν το φως της δηµοσιότητας ότι πράγµατι ο κ. Μανιαδάκης και ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκαν κατά το διάστηµα που ο πρώτος είχε την ιδιότητα του προστατευόµενου µάρτυρα. Ετσι την ίδια στιγµή που σε εµάς µετέφερε τον τρόµο του ότι δήθεν απειλείται τόσο ο ίδιος όσο και εµείς, ταυτόχρονα ήταν σε συνεννόηση µε τον κ. Στουρνάρα προκειµένου να προκληθεί σε εµάς φόβος κατά τον χειρισµό της υπόθεσης».

Προκαταρκτική εξέταση

Για το περιεχόµενο της αναφοράς των τριών εισαγγελέων διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελία, η διενέργεια της οποίας ανακοινώθηκε όµως πολλές ηµέρες αργότερα, όταν το Documento αποκάλυψε την επίµαχη αναφορά στο πλαίσιο της οποίας θα κληθούν να εξεταστούν όλοι οι εµπλεκόµενοι.

Αξιοσηµείωτη είναι επίσης και η καθυστέρηση που σηµειώθηκε στη διαβίβαση της αναφοράς µέσω του υπουργού ∆ικαιοσύνης στη Βουλή. Αν και υποβλήθηκε στον Αρειο Πάγο στις 30 Σεπτεµβρίου, διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 16 Οκτωβρίου.

Ο Μανιαδάκης αποφεύγει να µιλήσει για το τι συζήτησαν µε τον Στουρνάρα

Μετά την αποκάλυψη του περιεχοµένου της αναφοράς των τριών εισαγγελέων ο µεν κ. Στουρνάρας µε δήλωση που εξέδωσε ώρες αργότερα µίλησε για «κατασκευάσµατα που προδίδουν πανικό και προκαλούν θυµηδία». Ο δε Ν. Μανιαδάκης, κατηγορούµενος σήµερα για εµπλοκή στο σκάνδαλο Novartis, διέψευσε τους τρεις εισαγγελείς, πλην όµως στη δήλωση που έκανε στο δελτίο του Ant1, αν και ήταν κατηγορηµατικός ότι «δεν δέχτηκα ούτε µετέφερα απειλές από τον κ. Στουρνάρα», αποφεύγει να επιβεβαιώσει όσα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει καταθέσει ενόρκως για το περιεχόµενο της συνοµιλίας τους. Αποφεύγει δηλαδή να πει τι ακριβώς µετέφερε ο ίδιος στον κ. Στουρνάρα στην περιβόητη αυτή συνάντηση. Προφανώς γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι ως προστατευόµενος µάρτυρας δεν επιτρεπόταν να µιλάει µε κανέναν για την υπόθεση, πόσο µάλλον µε κάποιον όπως ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος όταν έγινε η συνάντησή τους, ήταν ελεγχόµενος.

«Καµία συνάντηση»

Είπε συγκεκριµένα στη σχετική δήλωσή του ο Ν. Μανιαδάκης, που όπως έχει γίνει πλέον γνωστό συναντιόταν και µε τον ελεγχόµενο ακόµη Αδ. Γεωργιάδη: «Την περίοδο Οκτώβριος–Νοέµβριος 2018 δεν έγινε καµία συνάντηση εις την οποία να µεταφέρω απειλές από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, τον κ. Στουρνάρα. Πόσο µάλλον δε που την περίοδο αυτή δεν έδινα καταθέσεις. Ζούσα και εργαζόµουν στο εξωτερικό. Η µόνη και µοναδική συνάντηση που έχω κάνει µε τον κ. Στουρνάρα έγινε τον Απρίλιο του 2018. Στη συνάντηση αυτή αρνήθηκα κατηγορηµατικά ότι ήµουν προστατευόµενος µάρτυρας και τη συνάντηση αυτή γνωστοποίησα αµέσως στις εισαγγελικές αρχές. ∆εν δέχτηκα ούτε µετέφερα απειλές από τον κ. Στουρνάρα».

Τι ακριβώς έχει πει στην ένορκη κατάθεσή του στον Αρειο Πάγο ο Γ. Στουρνάρας για την επίµαχη συνάντηση; «Ο Νικόλαος Μανιαδάκης σε συνάντησή µας στις 20 Απριλίου 2018 στην ΤτΕ µου είπε ότι του ασκήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις από τους τρεις εισαγγελείς διαφθοράς να καταθέσει ψευδώς εναντίον του Αντώνη Σαµαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Αδωνη Γεωργιάδη και εµού που ήµουν υπουργός Οικονοµικών την περίοδο εκείνη 2012-2014 και δη ότι χρηµατιστήκαµε από τη Novartis για να κάνουµε παράνοµες διευθετήσεις προς όφελος της εταιρείας. Συγκεκριµένα του έλεγαν ότι δεν έχεις δηλώσει εισοδήµατα και δεν θα ξαναδείς τα παιδιά σου. Του είπα τότε γιατί δεν βγαίνεις να µιλήσεις δηµόσια γι’ αυτά που λες και µου απάντησε ότι φοβάµαι αντίποινα από την κυβέρνηση και την Εισαγγελία ∆ιαφθοράς και συγκεκριµένα ότι φοβάµαι ότι θα µε απολύσουν από τη σχολή µου (Σχολή ∆ηµόσιας Υγείας), όπου είναι καθηγητής».

Το ερωτήµατα λοιπόν που εύλογα ανακύπτουν, µε δεδοµένο πλέον ότι ο Ν. Μανιαδάκης έχει χάσει το ηθικό πλεονέκτηµα της αξιοπιστίας, είναι:

• Η συνάντηση αυτή µε ποια αφορµή έγινε; Μήπως επειδή ο κ. Στουρνάρας γνώριζε –από πού άραγε;– ότι ο Ν. Μανιαδάκης ήταν προστατευόµενος µάρτυρας;

• Με ποιο θάρρος ή και δικαίωµα του έθεσε αυτό το ερώτηµα, προκαλώντας τον έτσι σε περίπτωση που το παραδεχόταν να παρανοµήσει; Σε τι θα ωφελούσε τον κ. Στουρνάρα να επιβεβαιώσει αν ο Ν. Μανιαδάκης ήταν προστατευόµενος µάρτυρας;

• Είναι τυχαίο ότι αυτή η συνάντηση έγινε 16 ηµέρες µετά τη µήνυση που είχε υποβάλει (στις 4 Απριλίου 2018) ο Γ. Στουρνάρας σε βάρος των άλλων δύο προστατευόµενων µαρτύρων (ο «Νίκος Αναστασίου» δεν είχε µιλήσει στις καταθέσεις του για τον Γ. Στουρνάρα ή τη σύζυγό του).

• Αφού ο Ν. Μανιαδάκης αρνήθηκε, όπως λέει, κατηγορηµατικά στον κ. Στουρνάρα ότι ήταν προστατευόµενος µάρτυρας, για ποιον λόγο του αποκάλυψε στη συνέχεια τις «πιέσεις» που δεχόταν από τους εισαγγελείς; Αν πράγµατι είχε υποστεί κάτι τέτοιο, µε ποιον τρόπο θα τον εξυπηρετούσε να το εκµυστηρευτεί στον τότε ελεγχόµενο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και όχι, π.χ., σε έναν δικηγόρο που θα τον θωράκιζε νοµικά;

Ερωτήµατα

Σύµφωνα µάλιστα µε πληροφορίες ο ίδιος ο Ν. Μανιαδάκης στη µαραθώνια κατάθεση που έδωσε στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, όπου επανέλαβε τα περί πιέσεων, δεν ρωτήθηκε ούτε και αναφέρθηκε ο ίδιος στην επίµαχη συνάντηση. Και αυτή η στάση του προκαλεί ερωτήµατα, πόσο µάλλον όταν η έρευνα διενεργείται για τη δικονοµική συµπεριφορά της εισαγγελέα κατά της διαφθοράς και στηρίζεται και στους δικούς του ισχυρισµούς. ∆εν ρωτήθηκε καν ποιος κανόνισε αυτήν τη συνάντηση, λες και ήταν απολύτως θεµιτό να συναντιέται ο τότε προστατευόµενος µάρτυρας µε τον ελεγχόµενο κ. Στουρνάρα (απαλλάχτηκε στη συνέχεια) και βέβαια ούτε ρωτήθηκε για το περιεχόµενο της συζήτησής του µε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Κατά την έξοδό του πάντως από τον Αρειο Πάγο είχε δηλώσει ότι «υπάρχει σκάνδαλο στο φάρµακο, µε παράτυπες πρακτικές για τις οποίες υπήρξαν ενδείξεις που δεν διερευνήθηκαν από τη ∆ικαιοσύνη».

Ο αντίλογος στη δήλωση Στουρνάρα

Από την πλευρά του ο Γ. Στουρνάρας ειρωνεύεται µε τη δήλωσή του τους τρεις εισαγγελείς γιατί, όπως λέει, ενώ ο προστατευόµενος µάρτυρας τους είχε δηλώσει ότι απειλείται από αυτόν, οι ίδιοι έναν χρόνο µετά τον απάλλαξαν για το σκάνδαλο της Novartis, ενώ ουδέν έπραξαν και για όσα δήθεν τους αποκάλυψε για τη συνάντησή τους ο Μανιαδάκης. Την απάντηση δίνουν τόσο η αναφορά των εισαγγελέων, που κινήθηκαν θεσµικά αµέσως µόλις ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε επισήµως στον Αρειο Πάγο, όσο και η κοινή λογική:

Η απαλλαγή του από το σκέλος της Novartis που τον αφορούσε δεν έχει καµία σχέση µε το τι διηµείφθη στη συνάντησή τους µε τον Ν. Μανιαδάκη, αντιθέτως καταδεικνύει ότι όπου οι εισαγγελείς δεν κατάφεραν να βρουν τις ανάλογες ενδείξεις προχώρησαν σε αρχειοθέτηση.

Στο υπόµνηµά τους επισηµαίνουν οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς: «Εµείς στο άκουσµα αυτών των γεγονότων τον προτρέψαµε να πράξει τα νόµιµα εφόσον έκρινε ότι απειλείται, ωστόσο ήταν δύσκολο και δεν τον πιέσαµε γιατί κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν την αποκάλυψη της ταυτότητάς του».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter