Η Covid-19, η οικονομία και τα μέτρα πρόληψης

Η Covid-19, η οικονομία και τα μέτρα πρόληψης

Η κλιµάκωση και η εξέλιξη της πανδηµίας στη χώρα µας, µε τον µεγάλο αριθµό θανάτων και τον αυξηµένο αριθµό των διασωληνωθέντων ασθενών, είναι σηµαντικό πρόβληµα της δηµόσιας υγείας.

Πέραν όµως της υγειονοµικής διάστασης του προβλήµατος, ταυτόχρονα αυτό επιφέρει και µια δύσκολη οικονοµική κατάσταση στις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση απειλεί και τα έσοδα του κράτους. Η δύσκολη αυτή οικονοµική κατάσταση εµφανίζεται ολοένα και περισσότερο καθώς η πανδηµία εξελίσσεται και απαιτούνται άµεσα µέτρα για την πρόληψη της εµφάνισης µιας οικονοµικής κρίσης που δύναται να ακολουθήσει την υγειονοµική.

Το γενικευµένο lockdown µε τη µορφή που εφαρµόζεται αναµφίβολα πλήττει καίρια την οικονοµική δραστηριότητα. Αν και ως έναν βαθµό µπορεί να αιτιολογηθεί, ο τρόπος µε τον οποίο εφαρµόζεται αποτελεί αντικείµενο συζήτησης και εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο που οφείλει να περιλαµβάνει εκτιµήσεις για τη µείξη των µέτρων τα οποία αντιµάχονται τη διασπορά του κορονοϊού. Το µέτρο click away, το οποίο εφαρµόζεται, αφορά κυρίως τις µεγάλες αλυσίδες και δεν ενδείκνυται για τα µεσαία και µικρά εµπορικά καταστήµατα τα οποία λειτουργούν κυρίως στις επαρχιακές πόλεις. Η αποζηµίωση που δίδεται προς τις επιχειρήσεις οφείλει να είναι µη επιστρεπτέα, προκειµένου να µη µεταφέρει το πρόβληµα χρέους των επιχειρήσεων στο µέλλον και να µη δηµιουργήσει επιπλέον νέο δανεισµό για τις µεσαίες και µικρές. Επιπλέον, τα προγράµµατα στήριξης των επιχειρήσεων πρέπει να ενισχυθούν οικονοµικά.

Ο κλάδος της εστίασης πλήττεται περισσότερο από άλλους κλάδους οικονοµικής δραστηριότητας, δεδοµένου ότι για δεύτερη φορά µέσα σε ένα έτος αντιµετωπίζει το πρόβληµα της µη λειτουργίας ή της ελλειµµατικής λειτουργίας. Τα πάγια έξοδα των επιχειρηµατιών του κλάδου, τα οποία είναι ανελαστικά, γίνονται πλέον απαιτητά µέσω τραπεζών και εισπρακτικών εταιρειών. Οι πιέσεις αυτές κινδυνεύουν να οδηγήσουν έναν αριθµό των επιχειρήσεων αυτών σε µελλοντική οριστική παύση λειτουργίας. Ωστόσο η στήριξή τους µε χρηµατοδοτικό πρόγραµµα, όπως το ΕΣΠΑ, δύναται να τους δώσει οικονοµική ανάσα προκειµένου να επιτύχουν την κερδοφόρα επαναλειτουργία τους σε µια επόµενη φάση και µε τον τρόπο αυτό να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν περαιτέρω.

Η εµπροσθοβαρής στήριξη της οικονοµικής δραστηριότητας των µεσαίων και µικρών επιχειρήσεων µπορεί να βοηθήσει στο ξεπέρασµα των οικονοµικών δυσκολιών που δηµιουργήθηκαν και σταδιακά επιδεινώνονται στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της πανδηµίας. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι η χώρα µας υστερεί σε οικονοµικές επιδόσεις ως προς τη δηµιουργούµενη ύφεση κατά το τρίτο τρίµηνο του τρέχοντος έτους αποτελούν ένδειξη που πρέπει να ληφθεί υπόψη για την έγκαιρη πρόληψη των οικονοµικών επιπτώσεων της πανδηµίας. Η στήριξη της εργασίας των µεσαίων και µικρών επιχειρήσεων και η ενίσχυση της πραγµατικής οικονοµίας αποτελούν κοµβικά ζητήµατα για την αντιµετώπιση της µέλλουσας αιχµής της οικονοµικής δυσκολίας των επιχειρήσεων και την οµαλή µετάβαση στις µελλοντικές οικονοµικές δραστηριότητες.

Ο Γεώργιος Φαράντος είναι συντονιστής οργάνωσης Δυτικού Τομέα Τρίπολης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter