Η Δανία εγκρίνει το αντι-ιικό χάπι Merck

Η Δανία εγκρίνει το αντι-ιικό χάπι Merck

Η σκανδιναβική χώρα είναι η πρώτη στην ΕΕ που ενέκρινε την Πέμπτη την μολνουπιραβίρη, θεραπεία κατά του κορονοϊού από την γερμανική εταιρεία Merck, για ευάλωτους ασθενείς με συμπτώματα. Η χώρα έγινε το πρώτο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενέκρινε αυτήν τη θεραπεία , που κυκλοφορεί με την επωνυμία Lagevrio.

«Συνιστούμε θεραπεία με δισκία γιατί πιστεύουμε ότι τα οφέλη υπερτερούν των μειονεκτημάτων για ασθενείς που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από την Covid-19», ανακοίνωσε η αξιωματούχος της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Δανίας (SST), Κιρστίνε Μολ Χάρμπε, σε ανακοίνωση (εδώ η ανακοινωση). «Γνωρίζουμε πλήρως ότι πρόκειται για μια νέα και μη εγκεκριμένη θεραπεία για την οποία δεν έχουμε ακόμη πολλές γνώσεις», παραδέχτηκε η SST που διαβεβαιώνει ότι τα αποτελέσματα της θεραπείας θα παρακολουθούνται στενά.

Έξαρση στη Δανία

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η Δανία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εξαιτίας του ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19 και της επιδημίας της νέας μετάλλαξης Όμικρον, η οποία αναμένεται να γίνει κυρίαρχη στην χώρα αυτή την εβδομάδα.

Ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων ανήλθε σε 8.770 την Τετάρτη, ο υψηλότερος αριθμός που έχει αναφερθεί ποτέ για την χώρα των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων. «Ελπίζουμε ότι η θεραπεία θα βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των νοσηλειών σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης», πρόσθεσε η Μολ Χάρμπε. Στη Δανία, 508 άτομα νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή, εκ των οποίων 66 στην εντατική.

Τα πλήρη αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής που κοινοποιήθηκαν στις 26 Νοεμβρίου από τη Merck δείχνουν αρκετά χαμηλότερη αποτελεσματικότητα από αυτή που ανακοινώθηκε με μεγάλο θόρυβο στις αρχές Οκτωβρίου με βάση τα ενδιάμεσα δεδομένα. Σύμφωνα με αυτά τα ολοκληρωμένα αποτελέσματα, το φάρμακο μείωσε κατά 30% -όχι στο μισό από ό,τι είχε αρχικά διαφημιστεί- το ποσοστό νοσηλείας και θανάτου σε ευάλωτους ασθενείς που το πήραν αμέσως μετά τη μόλυνση.

Εκτός από τη Δανία, και η Νορβηγία υπέγραψε διμερή συμφωνία με τη Merck την Τετάρτη για να διασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση της θεραπείας, αλλά εξακολουθεί να περιμένει το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter