Η Δημοκρατία σε καραντίνα: Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδρά για το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο

Η Δημοκρατία σε καραντίνα: Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδρά για το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο

Αντιδημοκρατικές πρακτικές καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την fast-track νομοθέτηση του αντιπεριβαλλοντικού σχεδίου νόμου σε συνθήκες κοινοβουλευτικής καραντίνας.

Το έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου στηλίτευσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην, βεβαίως, του Βασίλη Κεγκέργλου) για την εν κρυπτώ νομοθέτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ που έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση επιστημονικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Παίρνοντας το λόγο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτήρισε ρετσινιά και απαξίωση για τη Δημοκρατία και το Κοινοβούλιο τη σπουδή του Κωστή Χατζηδάκη να «περάσει κάτω από τα ραντάρ» το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

Διαβάστε επίσηςΠηγές ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση παραβιάζει τα όρια του Συντάγματος και της Δημοκρατίας

Έκανε λόγο για παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και διατάξεων του «Επιτελικού Κράτους», αφού δεν υπάρχει η σχετική εισήγηση για την αξιολόγηση του νομοθετικού έργου ενώ από τη διαδικασία της διαβούλευσης έλλειπαν περισσότερα από 50 άρθρα, τα οποία προστέθηκαν όταν το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή. «Γιατί θέλετε να περάσετε στα κρυφά το νομοσχέδιο;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε το ερώτημα αν ήταν ψέματα όσα είπε στο τελευταίο του μήνυμα προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός περί λογοδοσίας.

Παράλληλα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για αντιδημοκρατικό ατόπημα, καθώς η διαδικασία που υιοθετείται από την πλειοψηφία παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. «Είστε εκτός ορίων Κανονισμού και Συντάγματος» είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε στον πρόεδρο της Επιτροπής, Γιώργο Βλάχο, είτε να μπει σε φάση κανονικής λειτουργίας η Βουλή, είτε να ξεκινήσουν εκτάκτως τα θερινά τμήματα ή το νομοσχέδιο να αποσυρθεί και να έρθει όταν μπει το Κοινοβούλιο σε κανονική λειτουργία.

Σε αντίθεση με τον Βασίλη Κεγκέργλου που λειτούργησε για άλλη μια φορά συμψηφιστικά, ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης, έθεσε ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας και της Βουλής. «Δεν κατανοώ γιατί δεν περιμέναμε τις ανακοινώσεις για την κανονικότητα» ανέφερε σχετικά με το επικείμενο μήνυμα του πρωθυπουργού ως προς τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ ρώτησε ευθέως τον υπουργό Περιβάλλοντος γιατί επικρατεί τόση βιασύνη για τη νομοθέτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. 

Από την πλευρά του ΚΚΕ, η Διαμάντω Μανουλάκου τόνισε ότι «θέλετε να περάσετε αυτό το τερατούργημα με fast-track διαδικασίες». «Πού ακούστηκε 130 ¨ντροπο-άρθρα¨ να συζητιούνται στην ίδια συνεδρίαση μαζί με τους φορείς…» επισήμανε με νόημα, κάνοντας λόγο παράλληλα για γελοιοποίηση των κοινοβουλευτικών διαδικασία.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, συμφώνησε με την κριτική που ακούστηκε από τους εκπροσώπους των λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ ο Κρίτων Αρσένης, ειδικός αγορητής του ΜΕΡΑ 25, κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι ξεπερνά τα όρια της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. «Γιατί δεν κάνουμε τηλεδιάσκεψη αλλά επιλέγετε να αποκλείετε συναδέλφους;» ρώτησε το προεδρείο και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί γιατί «καταπατάται η Δημοκρατία».

Έμμεση παραδοχή και αντιπερισπασμοί

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Γιώργος Βλάχος, αναγκάστηκε να παραδεχτεί εμμέσως ότι το νομοσχέδιο δεν πληροί τις προϋποθέσεις του «Επιτελικού Κράτους». «Δεν είναι ότι κάνουμε το σωστό ή λάθος, είναι μια διαδικασία…» ομολόγησε εμμέσως και απάντησε για να αμβλύνει τις αντιδράσεις ότι θα ακουστούν όλες οι απόψεις για όσο χρόνο χρειαστεί.

Αντί προβληματισμού για τις οξύτατες επικρίσεις που δέχτηκε και ο ίδιος για τον τρόπο νομοθέτησης που επιλέγεται, ο Κωστής Χατζηδάκης προτίμησε την οδό του πολιτικής ελιγμού δια της πολιτικάντικης κριτικής κατά του ΣΥΡΙΖΑ. «Πίσω από τις κραυγές δεν υπάρχει τίποτα» είπε ο υπουργός, αποκαλώντας την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πολιτική γύμνια». Εξήρε την περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις επιταγές της Ε.Ε. «Επομένως, τι συζητάμε;» διερωτήθηκε δις ο Κ. Χατζηδάκης, ζητώντας να γίνουν «σοβαρότερες συζητήσεις» στη Βουλή. Συνεχίζοντας σε ειρωνικό ύφος, έκανε λόγο για πολύμηνη διαβούλευση με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενώ για την εισήγηση της νομοθετικής αξιολόγησης από την αρμόδια Επιτροπή που δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο απάντησε ούτε λίγο – ούτε πολύ ότι ανάλογες πρακτικές εφαρμόστηκαν και στο παρελθόν και γι΄ αυτό αδυνατεί να αντιληφθεί τον λόγο που αντιδρά τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς την άρον – άρον νομοθέτηση υπό συνθήκες κοινοβουλευτικού lockdown, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν επείγεται η κυβέρνηση, αλλά η χώρα για την μετά κορονοϊό εποχή. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσελκύσουμε επενδύσεις και να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα» είπε.

Λάστιχο που έσπασε ο Κανονισμός της Βουλής

Μετά την τοποθέτηση του υπουργού, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ζήτημα ψηφοφορίας για την διακοπή της συζήτησης με βάση το άρθρο 39 του Κανονισμού της Βουλής. «Είστε υποχρεωμένος κ. Πρόεδρε…» είπε προς τον κ. Βλάχο, ο οποίος δεν αποδέχτηκε το αίτημα κατά παράβαση του Κανονισμού, φοβούμενος το έλλειμμα πλειοψηφίας της ΝΔ με βάση τον αριθμό των παρευρισκόμενων βουλευτών της συμπολίτευσης και κάνοντας λόγο για αμφισβήτηση της δεδηλωμένης.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής επικαλέστηκε παραπειστικά την σχετική απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, η οποία αφορούσε μόνο τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γεγονός που δεν έχει καμία σχέση με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ. «Παραβιάζετε τη συμφωνία που έλεγε ότι θα νομοθετούμε με περιορισμένο διάλογο και συμμετοχή στις Επιτροπές και την Ολομέλεια και για αυτό απαιτούμε την κατά γράμμα εφαρμογή του Κανονισμού και του αιτήματος του κ. Φάμελλου» παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλος, με τον βουλευτή του ΜΕΡΑ25, Κρ. Αρσένη, να συμφωνεί.

Υπό το βάρος όσων προηγήθηκαν, ο Γ. Βλάχος αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι θα θέσει το ζήτημα στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter