Η δημοκρατική μασκούλα του κυρ Κούλη

Μέγαρο Μαξίμου εκεί; Εσύ είσαι, κυρ Κούλη. Άκου, κυρ Κούλη μου, να στείλεις 1.500 από τους καλούς, της Δίας, άλλα 500 αστροπελέκια τα κομπλεξικά με τα παπάκια, μην τσιγκουνευτείς καμιά χιλιάδα από εκείνους με τη γουρουνίσια μούρηκαι τις καφέ στολές και να είσαι κιμπάρης με τις αύρες. 

Τι ’ναι αυτά, κυρ Κούλη μου, μόνο τρεις αύρες; Θα μας δούνε και τα ιδεολογικά ξαδέλφια σου από τις παλιές χούντες της Λατινικής Αμερικής και θα μας κακοχαρακτηρίσουν. Να βάλεις και από αυτούς τους καινούργιους με τη γαλάζια στολή – η Μαρέβα σου τη σχεδίασε εμπνευσμένη από το συνέδριο της Χαλκιδικής; Και, κυρ Κούλη μου, καθώς θα τους φέρνεις αμόλησέ τους στον δρόμο. Άκουσα, κυρ Κούλη μου, ότι το ΚΚΕ ετοιμάζεται να βγει στους δρόμους για να τιμήσει, λένε οι κομμουνιστές, την επέτειο του Πολυτεχνείου. Άμα ήτανε να πάνε σε καμιά εκκλησία, κυρ Κούλη μου, να δοκιμάσουν αν από το κουτάλι του παπά κολλάει ο κορονοϊός να τους έστελνες και τον Πέτσα συνοδεία και τον «Σωτήρη σου» για δεξιό ψάλτη. Αλλά τώρα αμόλησε τις πραιτωριανές μαριονέτες σου να ουγκανίσουν κατά τη συνήθειά τους και να εκτοξεύσουν τα ληγμένα χημικά τους γιατί το ΚΚΕ, κυρ Κούλη μου, μπέσα δεν έχει. Έτσι κι εκείνο τον Δεκέμβρη του 1944 βγήκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για τον αφοπλισμό των ανταρτικών ομάδων –δηλαδή του ΕΛΑΣ καθώς οι ιδεολογικοί σου πρόγονοι είτε είχαν λακίσει στο Κάιρο και το Λονδίνο είτε έκαναν κολιγιά με τους κατακτητές– και αν δεν ήταν οι Άγγλοι και ο χίτικος υπόκοσμος πάλι θα φεύγατε για Κάιρο. Αμόλησέ τους και άσ’ τους να εκτονώσουν τα ένστικτά τους στην άσφαλτο, κυρ Κούλη μου, γιατί η ανυπακοή πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά. Καλά δεν κάλεσες τον Κουτσούμπα να καταθέσετε ένα λουλουδάκι στο μνημείο του Πολυτεχνείου (για να τιμήσεις εσύ τους «ήρωες» της άλλης πλευράς εκείνης της νύχτας, τους «ήρωες» με τις φαιές στολές, τα τανκ, τα περίστροφα και τα αυτόματα); Εσύ, κυρ Κούλη μου, το κατέθεσες –ελπίζω με το ανθοπωλείο να έκλεισες καμιά καλή συμφωνία όπως εκείνη που έκανες με τη Siemens για το τηλεφωνικό κέντρο (είδες πόσο γλυκές αναμνήσεις σου ξυπνάω;)– κι έκανες το καθήκον σου. Αν τώρα στράβωσε με την αδικαιολόγητη επίθεση των πραιτωριανών σου λίγο η δημοκρατική σου μασκούλα και αποκαλύφτηκε το φασιστικό σου πρόσωπο μην ταράζεσαι: γιατί άλλωστε καλοτάισες τα ΜΜΕ; Γι’ αυτές τις δύσκολες στιγμές. Και στα δύσκολα, κυρ Κούλη μου, φαίνονται οι φίλοι και οι καλοταϊσμένοι.       

Του Έφαγα κι εγώ χημικό

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.