Η διαφθορά έγινε καπνός

Η διαφθορά έγινε καπνός

Κατά την συζήτηση για την συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του απέτυχε να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Υπενθυμίζεται ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς, ειδικά μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου – μαζί με την προστασία και στήριξη του κόσμου της εργασίας – είχε ανακηρυχθεί σε νούμερο ένα στόχο της κυβέρνησης. Επακόλουθο της επιφανειακής και ελλιπούς αποτίμησης του έργου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι, ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κανείς (και καμιά) δεν φαίνεται να έχει μπει στον κόπο, να αναζητήσει τα αίτια για την ομολογούμενη από τον πρόεδρό του αποτυχία.

Ως εκ τούτου, ακόμα και η δήλωση του Άγγελου Μπίνη, Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), σύμφωνα με την οποία «Η φετινή βελτιωμένη κατάταξη της χώρας μας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς αποδίδεται στις μεταρρυθμίσεις που αναλήφθηκαν το β’ εξάμηνο του έτους για την καταπολέμηση διαφθοράς» έμεινε χωρίς αντίλογο. Αυτό δεν θα συνιστούσε πρόβλημα, εάν ο πανηγυρισμός του ανεξάρτητου και άριστου τεχνοκράτη διοικητή είχε έστω κάποια σχέση μακρινής συγγένειας με την πραγματικότητα. Ωστόσο, η ΕΑΔ, η οποία αντικατέστησε την ιδρυθείσα από την κυβέρνηση Τσίπρα, Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, φαίνεται να αντιλαμβάνεται την διαφάνεια κυρίως ως ζήτημα καθαρής όρασης, καθώς το έργο της επικεντρώνει πρωτίστως στην διεξαγωγή ελέγχων εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. 

Ενώ για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα έχουν εκδοθεί αμέτρητα δελτία τύπου, για την πορεία εκκρεμών ελέγχων και ερευνών, τις οποίες διεξήγαγε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, οι αρμοδιότητες του οποίου έχουν επίσης μεταφερθεί στην ΕΑΔ, το γραφείο τύπου δεν έχει δείξει τον ίδιο επικοινωνιακό ζήλο. Η τύχη και ο βαθμός υλοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου κατά της Διαφθοράς 2018-2021, η πρόοδος του οποίου παρακολουθείται από τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής επιτροπείας, επίσης αγνοείται. Η Δράση 11 του σχεδίου, με ορίζοντα υλοποίησης τον Ιούνιο 2019 προβλέπει την ψήφιση νομικού πλαισίου για την ενίσχυση της προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (Whistleblowers). Το σχετικό σχέδιο νόμου, παραδόθηκε από την ηγεσία της Γενικής Γραμματείας κατά της Διαφθοράς στον Υπουργό Δικαιοσύνης στις 9 Ιουλίου 2019.

Πέντε μήνες αργότερα, στις 9 Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα κατά της Διαφθοράς, η Διεθνής Διαφάνεια διοργάνωσε ημερίδα με θέμα την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Την ίδια μέρα, η Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας πραγματοποίησε εκδήλωση με τίτλο «Τεχνολογία για τη Διαφάνεια». Προσκεκλημένος του κυρίου Μπίνη, ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γιάννης Στουρνάρας. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επανειλημμένα είχε ζητήσει την άρση της προστασίας των μαρτύρων της συγκεκριμένης κατηγορίας στην υπόθεση Novartis.

Κανείς δεν κάπνισε εντός της αιθούσης. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter