Η διαφθορά της αριστείας

Η διαφθορά της αριστείας

Το άτι της αριστείας κάλπαζε στις ερημωμένες πολιτικές πεδιάδες από το 2010 και στις 7 Ιουλίου 2019 μπήκε στο παχνί της εξουσίας. Ο καλπασμός είχε μόνο προσταγές και ποτέ διδαχές: «Μένουμε Ευρώπη γιατί έρχεται το χάος, όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει, τα επιδόματα δημιουργούν τεμπέληδες, ρίχνετε τη χώρα στα βράχια, δεν ξέρετε την τέχνη του κυβερνάν, εμείς έχουμε τις λύσεις σε όλα τα προβλήματα, οι ψηφοφόροι θέλουν να τους χαϊδεύουν τα αυτιά αλλά εμείς όχι, πρόγραμμα έχουμε που ψηφίστηκε και θα το εφαρμόσουμε, ο εκσυγχρονισμός έρχεται με την ενίσχυση των εχόντων και κατεχόντων που θα κάνουν επενδύσεις» και άλλα πολλά.

Κατά τους αρίστους ο «ασθενής» λαός δεν καταλαβαίνει, γι’ αυτό υπάρχουν «αυτοί που ξέρουν καλύτερα», οι «άριστοι». Με αυτό τον τρόπο έγιναν «επιτελικοί». Μια αριστοκρατία, μια κάστα που έκλεινε το μάτι στις ελίτ και είχε μαζί της τους μυημένους και τους αυλοκόλακες που θα έβγαζαν το κατιτίς τους για την πίστη τους. Μια φεουδαρχική διάρθρωση κάστρου μέσα στην καπιταλιστική φαντασία. 

Τριάμισι χρόνια μετά το όνειρο της «αριστείας» ξεφτίζει και καταρρέει με γδούπο μέσα από αλλεπάλληλα «τυχαία» συμβάντα. Η ασπίδα του αιφνιδιασμού έχει πέσει, η καλή εικόνα έχει τσαλακωθεί, η ευημερία που είχε ευαγγελιστεί σαρώθηκε από τις επιλογές της, τις δικές της επιλογές στην πανδημία, στην ενέργεια και στη φορολόγηση. Όσο κι αν πασχίζουν να πείσουν ότι οι υποκλοπές δεν αφορούν την κοινωνία τόσο πιο πολύ έρχεται στο μυαλό του απλού ψηφοφόρου ο δαπίτης που πήρε πτυχίο με αλήτικα τρικ και κολλητιλίκια με το καθηγητικό κατεστημένο. Ναι, υπάρχουν και συντηρητικοί που είναι σοβαροί και άριστοι, μόνο που η κάλπικη αριστεία τούς εκθέτει κι αυτούς σαν μένουν σιωπηλοί. Οι υποκλοπές θυμίζουν τους στημένους φωτογραφικούς διαγωνισμούς, τις ρουσφετολογικές προσλήψεις και τις απευθείας αναθέσεις. 

Στρεψοδικώντας οι «άριστοι» χαρακτήρισαν άπαντα τα σκάνδαλα διαφθοράς «σκευωρίες», νομοθέτησαν ακαταδίωκτα και ασυλίες και ξαφνικά ψάχνουν να βρουν ένα σύννεφο για να πέσουν με την αγαπημένη ντάρλινγκ των εστέτ σαλονιών, την Εύα Καϊλή, να συλλαμβάνεται για χρηματισμό από το Κατάρ. Πολιτικό πλήγμα στους θιασώτες της «αριστείας» και στους καμαρότους των επιχειρηματικών συμφερόντων. Τη στιγμή μάλιστα που αποκαλύπτεται το «δίδυμό» του, η παρακολούθηση του υπουργού Ενέργειας και αντιπροέδρου της ΝΔ από την ΕΥΠ του Κυριάκου Μητσοτάκη που διατάχτηκε για να μη στραβώσει συγκεκριμένη «επένδυση», για να μην κακοκαρδιστούν συγκεκριμένοι χορηγοί. 

Αυτός ο αγγελικός κόσμος δεν ενδημεί στην Ψωροκώσταινα που τρέφει πολλούς πλούσιους με το υστέρημά της. Τα ίδια συμβαίνουν και στην Εσπερία, με τους διαδρομιστές της ΕΕ στις Βρυξέλλες αλλά και στις διεθνείς οργανώσεις, όπως στη διεθνή ομοσπονδία ποδοσφαίρου (FIFA). Το μπαξίσι, το «ποσοστό», η μίζα και η εξαγορά είναι διεθνής πρακτική. Μόνο που εκεί όταν σε πιάνουν στα πράσα, με τη γίδα ή τις βαλίτσες στην πλάτη, υπάρχει τουλάχιστον ο ρεαλισμός, μια στοιχειώδης ευθιξία για να μην προκαλέσουν. Εκεί παίρνουν αιχμαλώτους και δεν μπαίνει μπρος –τουλάχιστον όχι εξόφθαλμα– ο καλοκουρδισμένος μηχανισμός των πελατειακών σχέσεων και των εκβιασμών της διαπλοκής. Γι’ αυτό και έχει πέραση το Predator και τα υπόλοιπα κακόβουλα λογισμικά.

Η διαφθορά της «αριστείας» είναι σύμφυτη με την πλαστότητα και τη δηθενιά της όπως και με τη «σωστή» θέση της στην Ιστορία. Για να πας μπροστά χρειάζεσαι τους κατάλληλους ανθρώπους στην κατάλληλη θέση. Αυτό είναι το συμπέρασμα, οδηγώντας πολλούς πολίτες στην ιδιώτευση και στην παραίτηση επειδή δεν μπορούν να τα βάλουν με το σύστημα καθώς έχει τον δικό του τρόπο να σοκάρει. Ακόμη σκοτώνει 16χρονους, ακόμη βανδαλίζει όνειρα. κι αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του παρότι καταρρέει και εκτίθεται καθημερινά πλέον.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter