Η (δια)κυβέρνηση της… Novartis, στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το HOTDOC HISTORY και το Docville

Η (δια)κυβέρνηση της… Novartis, στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το HOTDOC HISTORY και το Docville

Η (δια)κυβέρνηση της… Novartis. Νέα αποκαλυπτικά έγγραφα για τους τρεις «σωματοφύλακες». Αντώνης Σαμαράς: Είχε συμβούλους τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της πολυεθνικής. Γιάννης Στουρνάρας: Ήταν ο ίδιος έμμισθος σύμβουλος της εταιρείας. Άδωνης Γεωργιάδης: Εκτελούσε το σχέδιο νομοθετώντας τις παραγγελίες.

Ποδόσφαιρο. Grexit προ των πυλών. Πρόταση – βόμβα από τον πρόεδρο της ΕΠΟ. Διαχρονικά σημεία και τέρατα στο Φαρ Ουέστ των ελληνικών γηπέδων.

Ελλάδα – πΓΔΜ. Τι προβλέπει το «σχέδιο Κοτζιά» για συμφωνία.

Νάρκη στη δίκη για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα. Ποιες δίκες κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα και τα αδικήματα να παραγραφούν.

Επενδύσεις. Έτοιμοι να «ρίξουν» 2 δισεκατομμύρια ευρώ στη φαρμακευτική κάνναβη.

Ρωσικές εκλογές. Τα γερά χαρτιά του Πούτιν που «παίζει» χωρίς αντίπαλο.

Γαλλική ακροδεξιά. Η Λεπέν άλλαξε το όνομα για να κρατήσει την ανιψιά της μακριά.

Μπόλιγουντ τώρα και στο Πάπιγκο, στο Docville

Το Μπόλιγουντ ταξιδεύει στο Πάπιγκο. Μια ινδική ταινία τρόμου γυρίζεται κάτω από τα ηπειρώτικα βουνά και η Εμυ Ντούρου έχει όλες τις λεπτομέρειες.

19ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ανοίγει τις πύλες του στο σινεφίλ κοινό Αθήνας και Θεσσαλονίκης και ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης επισημαίνει τα άχαστα φιλμ και events της κινηματογραφικής γιορτής.

Γιώργος Γάλλος από τους πιο αθόρυβους και ταλαντούχους πρωταγωνιστές του θεάτρου μας, με αφορμή τις ροκ «Βάκχες» της Στέγης μιλάει στη Στέλλα Χαραμή για τη σχέση του με το θέατρο και τη μουσική.

-Οι Social Waste λίγες μέρες πριν από τη συναυλία τους στη Θεσσαλονίκη αφηγούνται στην Ηλέκτρα Ζαργάνη τις σημαντικότερες εμπειρίες τους από τα ορυχεία της Βολιβίας μέχρι τις Σκουριές Χαλκιδικής.

-Ο μουσικοσυνθέτης Τάκης Σούκας εκμυστηρεύεται στην Εμυ Ντούρου τα κυριότερα στάδια της προσωπικής διαδρομής του στο λαϊκό τραγούδι.

Ελληνοεβραία Βικτώρια Μονίνα-Μπενουζίλιο αφηγείται στην Μαρίνα Αγγελάκη πώς στην Κατοχή μια αθηναϊκή οικογένεια την έκρυψε και γλίτωσε από το κολαστήριο του Αουσβιτς.

Αμφίπολη πέρα από τον μύθο. Ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ Γρηγόρης Τσόκας μιλά για τα νέα δεδομένα σε σχέση με τον αρχαιολογικό χώρο.

-Στη Στάνη βρίσκεις γεύσεις και αρώματα που αντέχουν στο χρόνο, προβεβλημένα από το National Geographic και το Travel Planet. Η Ηλέκτρα Ζαργάνη στο πιο γευστικό ρεπορτάζ της εβδομάδας.

«Ζωγραφική, 1946» από τους πιο εμβληματικούς πίνακες του Φράνσις Μπέικον αποπνέει το μεταπολεμικό πεσιμιστικό πνεύμα. Η εικαστικός Κατερίνα Μαγείρου παρουσιάζει τα βασικά στοιχεία του.

-Στην Αθήνα της Μπελ Επόκ μέσα από το κουβάρι αφηγήσεων του Μίλτου Λιδωρίκη και το βιβλίο του «Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ». Στο ρεπορτάζ η Εμυ Ντούρου. 

Πώς οι ιδέες του Διαφωτισμού προετοίμασαν την Επανάσταση του 1821, στο HOTDOC HISTORY 

Φορείς τους ήταν λόγιοι της διασποράς, έμποροι, γιατροί, φωτισμένοι ιερωμένοι, ναυτικοί, καραβοκυραίοι, τυπογράφοι και φιλόλογοι.

Για τον ραγιά ο κόσμος ήταν ένα κλειστό σύμπαν. Ένα βιβλίο Γεωγραφίας π.χ. με τη ζωή άλλων εθνών λειτουργούσε επαναστατικά στη συνείδηση του. Το ίδιο τα Μαθηματικά, η Ιστορία, η Γραμματεία. Σημαντικές προσωπικότητες αποδύθηκαν σ΄ αυτόν τον αγώνα των ιδεών. Μεθόδιος Ανθρακίτης, Αδελφοί Πούλιου, Αθανάσιος Ψαλίδας, Κωνσταντίνος Βαρδαλάχος, Ευγένιος Βούλγαρης, Δημήτριος Καταρτζής Σέργιος Μακραίος, Σοφιανόπουλος, Παμπλέκης, Καϊρης. Και πάνω από όλους: Ανώνυμος Ελλην, Μοισιόδαξ, Κοραής, Ρήγας.

Στο τεύχος επίσης περιγράφονται οι οικονομικές προϋποθέσεις αυτής της πνευματικής «όσμωσης». Οι διεθνείς συνθήκες που «άνοιγαν» δυνατότητες στο εμπόριο και τη ναυτιλία, οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί. Η προϊούσα φθορά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η σταδιακή προσχώρηση των Μεγάλων Δυνάμεων στην ιδέα μιας «συντεταγμένης» διάλυση της.

Εξηγείται, τέλος, πώς η ελληνική επανάσταση – η πρώτη νικηφόρα μετά από την γαλλική του 1789 – κατάφερε να επικρατήσει ενάντια στο ασφυκτικά αντεπαναστατικό σύστημα που είχε επιβάλλει η «Ιερά Συμμαχία», μετά το Συνέδριο της Βιέννης το 1815.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter