Η Διαρκής Ιερά Συνόδος απαντά στις αντιδράσεις για τους κλειστούς ναούς και υμνεί… Τσιόδρα

Η Διαρκής Ιερά Συνόδος απαντά στις αντιδράσεις για τους κλειστούς ναούς και υμνεί… Τσιόδρα

Ξεπηδούν συνεχώς νέες αντιδράσεις ιερέων και εκκλησιαστικών κύκλων για τους περιορισμούς που, έχουν τεθεί λόγω της πανδημίας, στις λατρευτικές συνάξεις, στις λειτουργίες και τις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας. 

Την αντίθεσή του, ιδιαίτερα για τον αποκλεισμό των πιστών και από την ατομική προσευχή στους ναούς, εξέφρασε ηχηρά και ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδας.

Ετσι, την Παρασκευή (10.4.2020) η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας με κείμενο της, υπό τον τίτλο «Συνοδικός Παραμυθητικός Λόγος γιά τήν Μεγάλη Ἑβδομάδα καί τό Ἅγιον Πάσχα», επιχειρεί να κατευνάσει τους διαφωνούντες και να διαμορφώσει κλίμα καταλλαγής. Ουσιαστικά, οι ιεράρχες προσπαθούν να εξηγήσουν στους πιστούς ότι έλαβαν δύσκολες αποφάσεις, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και τους καλούν να μείνουν σπίτι. Παράλληλα, είναι αξιοσημείωτο ότι οι Ιεράρχες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς τους ιατρούς, τους ερευνητές, τους νοσηλευτές , τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία , ενώ ειδική αναφορά κάνουν στον Σωτήρη Τσιόδρα και την επιστημονική του ομάδα.

Οι ιεράρχες στη νέα παρέμβασή τους επισημαίνουν ότι «σε καμία περίπτωση δέν ἀποφασίσαμε γρήγορα, ἀβασάνιστα, ἐπιπόλαια, καί φυσικά καμία ἀπό τίς ἀποφάσεις δέν καταστρατήγησε τό δόγμα καί τό ἦθος τῆς Ἐκκλησίας μας».

Σημειώνουν ότι η απόφαση για προσωρινή αποχή από τις λατρευτικές συνάξεις «ἦταν κάτι πού μᾶς πόνεσε δυνατά καί φυσικά συνεχίζει νά μᾶς πονᾶ. Αἷμα στάζει ἡ καρδιά μας, καθώς βλέπουμε τούς Ἱερούς Ναούς μας κλειστούς καί ἄδειους ἀπό τό λογικό ποίμνιο τῆς Ἐκκλησίας. Ὅμως τοῦτο ἔγινε ἀπό ἀγάπη πρός τούς συνανθρώπους μας καί ἀπό σεβασμό πρός τό πολύτιμο ἀγαθό τῆς ὑγείας καί τῆς διατήρησης τῆς ζωῆς».

Παράλληλα, θέλουν να ξεκαθαρίσουν ότι η αναστολή των λατρευτικών συνάξεων δεν σημαίνει, σε καμμιά περίπτωση, τονίζουν, ότι αποδέχονται τις απόψεις αυτών που ισχυρίζονται ότι η μετάδοση του κορονοϊού πραγματοποιείται και δια του Μυστηρίου της Θείας Εὐχαριστίας. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι : « Ἡ Θεία Εὐχαριστία ἀποτελεῖ γιά τούς πιστούς πηγή Ζωῆς καί “Φάρμακο Ἀθανασίας”. Ὁ κοινωνῶν τό Σῶμα καί τό Αἷμα τοῦ Χριστοῦ λαμβάνει περισσή ζωή καί ὄχι θάνατο. Οὐδείς ἄλλωστε προσεβλήθη ἀπό ἀσθένεια ἐξαιτίας τῆς μετοχῆς του στό Μυστήριο τῆς Θείας Εὐχαριστίας (…)».

Η νέα παρέμβαση-εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου έρχεται, μετά και την επιστολή που της απηύθυνε ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδας, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τον τρόπο που η Εκκλησία της Ελλάδας χειρίστηκε το θέμα. Οι ιερείς εκφράζουν την πικρία τους εκ μέρους των πιστών , και ζητούν να είναι για λίγες ώρες ανοικτοί οι Ιεροί Ναοί, για να μπορεί όποιος από τους πιστούς θέλει, να περνά για ολιγόλεπτη προσευχή, «κάτι που τόσο πολύ αυτό τον καιρό έχουν ανάγκη, σεβόμενοι τα μέτρα της Πολιτείας».

Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλής και ο Γενικός Γραμματέας πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Χρηστίδης. Όπως σημειώνουν, είχαν δεχθεί θεωρώντας την ως το μη χείρον βέλτιστο τελευταία ΚΥΑ, στην οποία γινόταν λόγος για το άνοιγμα των ναών με την παρουσία τεσσάρων μόνο ατόμων κατά το διάστημα 12 έως 20 Απριλίου. Όμως , ανακοινώθηκε στη συνέχεια ότι θα είναι μεν ανοικτοί για ορισμένες ώρες, όμως δεν θα προσέρχονται τις ώρες αυτές οι πιστοί για ατομική προσευχή. Επισημαίνουν ότι μετά από αυτό «γινόμαστε δέκτες της αγανάκτησης των πιστών οι οποίοι θεωρούν ότι εμπαίζονται από τις αποφάσεις της Πολιτείας και της Ιεραρχίας».

Και συμπληρώνουν: «Ένα μεγάλο γιατί πλανάται για το που οφείλεται η σκληρή στάση απέναντι στους πιστούς.

-Γιατί στα σούπερ μάρκετ, στις τράπεζες, στις λαϊκές αγορές να επιτρέπεται η προσέλευση των ανθρώπων σύμφωνα με τα μέτρα της Πολιτείας και στην Εκκλησία όχι;

-Γιατί να μην επιτραπεί η χρήση μεγαφώνων κυρίως τις τρεις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος; Παρατηρούμε ότι δεν ισχύει το ίδιο και για άλλες θρησκείες».

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδας κοινοποίησε και στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως (9.4.2020) την επιστολή με το αίτημα να επιτραπεί σε όποιον από τους πιστούς θέλει, να περνά για ολιγόλεπτη προσευχή τις ώρες που έχει ανακοινωθεί ότι θα είναι ανοικτοί οι Ιεροί Ναοί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter