Η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, μια ακόμα δεινή ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, μια ακόμα δεινή ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Πολλές χώρες αλλά όχι η Ελλάδα θα βρεθούν την Κυριακή 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο στη Διεθνή Διάσκεψη που οργανώνει η γερμανική κυβέρνηση για να λυθεί το πρόβλημα στη Λιβύη.

Η Διάσκεψη σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αποφασίστηκε από την καγκελάριο Μέρκελ σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες. Σε αυτή θα συμμετάσχουν Οι ΗΠΑ, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλγερία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αλγερία, Δημοκρατία του Κονγκό και Τουρκία. Επίσης έχουν προσκληθεί οι ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ενωση, Αραβικός Σύνδεσμος και βέβαια ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλ Σάρατζ και ο στρατηγός Χαφτάρ. Στο Βερολίνο θα μεταβούν επίσης οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν ενώ ακόμα είναι άγνωστο αν θα πάει ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Στη Διάσκεψη αυτή απούσα θα είναι η Ελλάδα, παρά το ενδιαφέρον που εξέφρασε για συμμετοχή και την μετ’ επιτάσεως έκκληση του πρωθυπουργού κυριάκου Μητσοτάκη προς τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες δεν έχει δώσει σαφή απάντηση για τον αποκλεισμό, τη στιγμή μάλιστα που μετέχει η Τουρκία μία χώρα που εμπλέκεται στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.

Ο αποκλεισμός αυτός αποτελεί σαφή και μεγάλη ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία με την αλλοπρόσαλη άσκηση εξωτερικής πολιτικής έχει απομονώσει τη χώρα μας, ενώ ο Ερντογάν βρίσκεται σε όλα τα διεθνή φόρα και προσκαλείται στις ενδιαφερόμενες για το θέμα χώρες, με την Ελλάδα να μην υπάρχει πουθενά, παρά τις προσπάθειες των κυβερνητικών στελεχών και των φιλικών Μέσων Ενημέρωσης να πείσουν για το αντίθετο.

Η ήττα της εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκη είναι ακόμη μεγαλύτερη αν θυμηθεί κανείς ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός είχε συμμετάσχει στη Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο της Σικελίας τον Νοέμβριο του 2018 καθώς η Ελλάδα είχε προσκληθεί για πρώτη φορά σε αυτή.

Το γεγονός αυτό της πρόσκλησης Τσίπρα και η συμμετοχή του σε αυτή τη Διάσκεψη είχε εκτιμηθεί τότε από όλους τους διεθνείς αναλυτές ως ένα γεγονός το οποίο αντανακλούσε τον αυξημένο ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τονίσει στο Παλέρμο ότι «η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης με αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η κατοχύρωση σταθερών θεσμών με προάσπιση του κράτους δικαίου και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αποτελούν προτεραιότητες για την Ελλάδα για την οποία εργάζεται και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ολα αυτά βέβαια σήμερα έχουν χαθεί καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει απομονώσει τη χώρα σε αντίθεση με την Τουρκία,  κάτι που αποτελεί απειλή για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter