Η Διεθνής Αμνηστία στηλιτεύει τις προσαγωγές φεμινιστριών στο Σύνταγμα

Η Διεθνής Αμνηστία στηλιτεύει τις προσαγωγές φεμινιστριών στο Σύνταγμα

Την παρέμβαση της Διεθνούς Αμνησίας έφερε η είδηση των προσαγωγών φεμινιστριών που είχαν συγκεντρωθεί την Τετάρτη στην Πλατεία Συντάγματος στο πλαίσιο συμβολικής διαμαρτυρίας στην Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες
εναντίον τους και να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν
με ασφάλεια τις απόψεις τους, ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της
έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία»
, τονίζει στην παρέμβασή του ο Περιφερειακός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη, Νιλς Μούιζνιεκς.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί να αποσυρθούν οι κατηγορίες στους προσαχθέντες, ενώ παράλληλα γίνεται και αναφορά στην ευρύτερη καταστολή των ελληνικών αρχών, με κορωνίδα τα όσα συνέβησαν στις κινητοποιήσεις της 17ης Νοεμβρίου.

Αναλυτικά η παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας:

Με αφορμή τη σύλληψη και τις επακόλουθες κατηγορίες εννέα ακτιβιστριών των γυναικείων δικαιωμάτων που συμμετείχαν σε ειρηνικές δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Nils Muižnieks, Περιφερειακός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, δήλωσε:

«Η σύλληψη, η επιβολή προστίμου και οι κατηγορίες εναντίον ειρηνικών ακτιβιστριών/ών απλώς επειδή οργάνωσαν συμβολικές δράσεις κατά της έμφυλης βίας είναι μια επίθεση στα δικαιώματά τους στην ελευθερία της έκφρασης και την ειρηνική συνάθροιση. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον τους και να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν με ασφάλεια τις απόψεις τους, ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Οι ακτιβίστριες/ες δεν πρέπει να τιμωρούνται για την προσπάθεια ευαισθητοποίησης σχετικά με την έμφυλη βία, πόσο μάλλον σε μια εποχή που οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους λόγω της καραντίνας και άλλων περιορισμών σε όλο τον κόσμο.»

«Οι εννέα γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου ενός μέλους του προσωπικού της Διεθνούς Αμνηστίας, φορούσαν μάσκες και τηρούσαν τους κανόνες φυσικής απόστασης κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους, οπότε δεν είναι σαφές γιατί αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες για παραβίαση των κανόνων δημόσιας υγείας και πρόστιμα 300 ευρώ η καθεμία.»

Οι γυναίκες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν ηγετικά μέλη φεμινιστικών συλλογικοτήτων, μεταφέρθηκαν αρχικά στο αστυνομικό τμήμα Συντάγματος για έλεγχο ταυτότητας. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματά τους, δεν τους είπαν γιατί μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, ούτε ενημερώθηκαν ότι συνελήφθησαν επισήμως μέχρι αργότερα το βράδυ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Διεθνούς Αμνηστίας, πέντε άλλα μέλη φεμινιστικών συλλογικοτήτων, που μοίραζαν φυλλάδια ενάντια στην έμφυλη βία, μεταφέρθηκαν επίσης στο αστυνομικό τμήμα Συντάγματος πριν μεταφερθούν στο αστυνομικό τμήμα της Ακρόπολης για έλεγχο ταυτότητας. Δύο άτομα από αυτά κατηγορήθηκαν στη συνέχεια σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις, όπως και οι εννέα γυναίκες ακτιβίστριες. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον και αυτών των δύο ατόμων.

Οι χτεσινές συλλήψεις αποτελούν τμήμα μιας ευρύτερης καταστολής εκ μέρους των ελληνικών αρχών τις τελευταίες εβδομάδες ενάντια σε διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας τετραήμερης απαγόρευσης των διαδηλώσεων στα μέσα Νοεμβρίου, στην οποία ασκήθηκε μεγάλη κριτική, καθώς και μιας σειράς καταγγελιών για υπερβολική και παράνομη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών/ριών στις 17 Νοεμβρίου 2020. Ένας εισαγγελέας άσκησε επίσης ποινικές κατηγορίες εναντίον πέντε μελών ενός πολιτικού κόμματος, που μοίραζαν φυλλάδια καλώντας σε συμμετοχή στις διαδηλώσεις της 17ης Νοεμβρίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter