Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει την αστυνομική βία στην Κολομβία

Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει την αστυνομική βία στην Κολομβία

Οι κολομβιανές αρχές συνέλαβαν παράνομα, βασάνισαν και χρησιμοποίησαν θανατηφόρα μέσα εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που σάρωσαν τη χώρα από τον Απρίλιο, αναφέρει νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που είδε την Παρασκευή το φως της δημοσιότητας.

Μέσω μιας «εξαντλητικής ψηφιακής επαλήθευσης» εικόνων και βίντεο, η Αμνηστία επιβεβαίωσε επίσης ότι αξιωματούχοι της Εθνικής Αστυνομίας επέτρεψαν πράξεις βίας και δράσεις από ένοπλους παραστρατιωτικούς εναντίον διαδηλωτών και ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι διαμαρτυρίες , που έφτασαν στο αποκορύφωμά τους τον Μάιο, έχουν ηρεμήσει, αν και είδαν μια αναζωπύρωση στις 20 Ιουλίου, ημέρα ανεξαρτησίας της Κολομβίας.

Από την έναρξη των διαδηλώσεων, η Εθνική Αστυνομία και η Κινητή Ομάδα κατά των Ταραχών (ESMAD) έχουν επικριθεί για υπερβολική χρήση βίας και καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων. Οι μεγαλύτερες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν στο Κάλι, το οποίο έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό αφρικανικής καταγωγής στην Κολομβία και το δεύτερο μεγαλύτερο στη Λατινική Αμερική, και όπου ο ρατσισμός, οι ταξικές διακρίσεις, καθώς και η εγχώρια ένοπλη σύγκρουση έχουν κοστίσει ακριβά.

Η έκθεση της Αμνηστίας τεκμηρίωσε μερικές από τις χειρότερες κατηγορίες που διατυπώθηκαν ποτέ κατά αρχών. «Οι αξιωματικοί της αστυνομίας και οι ένοπλοι πολίτες, ενεργώντας με τη συγκατάθεσή τους και την ανοχή τους, επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, διαπράττοντας σε ορισμένες περιπτώσεις πράξεις βασανιστηρίων», υποστηρίζει η έκθεση. «Σε χώρα που πλήττεται από δεκαετίες παραστρατιωτικής βίας, αυτά τα γεγονότα είναι εξαιρετικά σοβαρά και πρέπει να διερευνηθούν επιμελώς, ανεξάρτητα και αμερόληπτα».

Η έκθεση αναλύει, ειδικότερα, μια βίαιη εισβολή της αστυνομίας σε μια γειτονιά στο Κάλι, μια επίθεση στους ιθαγενείς Μίνγκα από ένοπλους πολίτες καθώς η αστυνομία κοιτούσε, καθώς και επιθέσεις από αστυνομικούς και πολίτες εναντίον διαδηλωτών στο Πανεπιστήμιο Βάγιε, όπου πολλοί διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι υπέστησαν βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση κατά την παράνομη κράτησή τους. Τρεις διαδηλωτές περιέγραψαν λεπτομερώς πώς οι αστυνομικοί τους χτύπησαν, τους πίεσαν να ομολογήσουν εγκλήματα που δεν είχαν διαπράξει και απείλησαν ότι θα τους «εξαφανίσουν».

Αυτές οι πρακτικές δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, αλλά αντικατοπτρίζουν ένα μοτίβο βίαιης καταστολής από τις κολομβιανές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ιβάν Ντούκε, ο οποίος πυροδότησε διαμαρτυρίες στέλνοντας στρατιωτικές μονάδες «διαμορφωμένες από ένοπλες συγκρούσεις που κρατούν πάνω από έξι δεκαετίες» στους δρόμους της πόλης, καταλήγει η έκθεση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter