Η διεθνής καριέρα του Γιώργου Λάνθιμου συνεχίζεται

Η διεθνής καριέρα του Γιώργου Λάνθιμου συνεχίζεται

Ύστερα από το διάλειμμα της «Βληχής» που παρουσιάστηκε πριν από λίγους μήνες στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ο Γιώργος Λάνθιμος ετοιμάζεται να συνεχίσει την διεθνή κινηματογραφική καριέρα του με δύο νέες ταινίες!

Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Γιώργου Λάνθιμου ήταν ο «Καλύτερος μου φίλος» το 2001 που σκηνοθέτησε μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο , μια εμπορική ανάλαφρη κωμωδία που σε καμία περίπτωση δεν έδειχνε τον εναλλακτικό δρόμο που θα ακολουθούσε ο (υποψήφιος για 3 όσκαρ παρακαλώ) έλληνας σκηνοθέτης. Η περισσότερο…  λανθιμική «Κινέττα» που ακολούθησε τέσσερα χρόνια αργότερα, τον σύστησε στους έλληνες σινεφίλ και το μπαμ ήρθε το 2009 με τον «Κυνόδοντα». Οι δύο διακρίσεις στο φεστιβάλ Κανών (Award of the Youth και πρώτο βραβείο στο «Ένα κάποιο βλέμμα») άρχισαν να χτίζουν τη φήμη της ταινίας και του δημιουργού της, η οποία κορυφώθηκε με την παρουσία της στην πεντάδα του ξενόγλωσσου Όσκαρ. Οι «Άλπεις» το 2011 που χάρισε το βραβείο σεναρίου του Φεστιβάλ Βενετίας στους Λάνθιμο- Φιλίππου ήταν η τελευταία ελληνική ταινία του σκηνοθέτη πριν αναχωρήσει για τα ξένα και την Αγγλία. Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή: υποψήφιος για όσκαρ σεναρίου το 2015 ο «Αστακός» με τους Κόλιν Φάρελ- Ρέιτσελ Βάις, βραβείο σεναρίου στις Κάνες το 2017 για το «Θάνατο του Ιερού Ελαφιού» με τους Κόλιν Φάρελ- Νικόλ Κίντμαν κι ένα χρόνο αργότερα ο έρχεται ο θρίαμβος με την «Ευνοούμενη» του Αργυρού Λέοντα και των 10 οσκαρικών υποψηφιοτήτων, που χάρισε το βραβείο Α γυναικείου ρόλου στην Ολίβια Κόλμαν.

Η αλήθεια είναι πως πέντε χρόνια απουσίας είναι αρκετά για τους απανταχού φαν του Yorgos Lanthimos, όμως το κενό αναμένεται να καλυφθεί όχι με ένα, αλλά με δύο φιλμ που λογικά θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2023. Το «Poor things» είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και θα βγει λογικά πρώτο στις αίθουσες. Πρόκειται για μία ελεύθερη διασκευή του μύθου του Φράνκενσταϊν με όχημα το μυθιστόρημα του Σκοτζέζου Αλισντερ Γκρέι «Χαμένα Κορμιά» (εκδόσεις Νεφέλη). Η πλοκή εκτυλίσσεται στο βικτοριανό Λονδίνο όπου μια γοητευτική γυναίκα αυτοκτονεί για να ξεφύγει από τον βάναυσο σύζυγό της αλλά την επαναφέρει στη ζωή ένας φιλόδοξος επιστήμονας. Στο φιλμ πρωταγωνιστούν οι Μαρκ Ράφαλο, Εμα Στόουν και Γουίλεμ Νταφόε. Η δεύτερη ταινία του Λάνθιμου τιτλοφορείται «And» (νέτα σκέτα) κι είναι μια πειραγμένη κωμωδία σε παραγωγή της Searchlight Pictures με την οποία ο σκηνοθέτης είχε συνεργαστεί στην «Ευνοούμενη». Και πάλι η Έμα Στόουν έχει τον βασικό ρόλο (αυτό δε έλειπε: θυμάστε την αμερικανίδα σταρ που βρέθηκε στο πλευρό του στο ΣΕΦ τον περασμένο Μάιο και πανηγύριζε την νίκη του μπασκετικού Ολυμπιακού απέναντι στην Μονακό;) ενώ την πλαισιώνουν οι Μάργκαρετ Κουόλι («Κάποτε στο Χόλιγουντ»), Γουίλεμ Νταφόε και Τζέσε Πλέμονς (υποψήφιος για  Όσκαρ με το «The power of dog»). Για την ιστορία του φιλμ λίγα πράγματα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και το μόνο βέβαιο είναι πως ο Λάνθιμος θα συνεργαστεί και πάλι στο σενάριο με τον Ευθύμη Φιλίππου. Αυτή θα είναι η πέμπτη συνεργασία τους μετά από τον «Κυνόδοντα», τις «Αλπεις», τον «Αστακό» και το «Φόνο του Ιερού Ελαφιού».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter