Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων προσφεύγει στον ΟΗΕ κατά των εγκλημάτων του Ισραήλ

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων προσφεύγει στον ΟΗΕ κατά των εγκλημάτων του Ισραήλ

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσέφυγε η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ, IFJ), μετά την ισοπέδωση του κτιρίου που στέγαζε τα γραφεία του δικτύου Αλ Τζαζίρα και του πρακτορείου ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες, στη Γάζα, ζητώντας να ληφθούν μέτρα κατά της συστηματικής στοχοποίησης και φίμωσης των δημοσιογράφων στη Γάζα, από την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους το συγκεκριμένο κτίριο που στεγάζει μέσα ενημέρωσης είναι τρίτο που γίνεται στόχος του ισραηλινού στρατού από την στιγμή που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες ενώ παράλληλα πάνω από 30 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί ενώ πολλοί δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Η προστασία των δημοσιογράφων και όλου του υποστηρικτικού προσωπικού των μέσων ενημέρωσης, σε περιοχές συγκρούσεων, προβλέπεται στο ψήφισμα 1738 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο παρελθόν η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων προσέφυγε πολλάκις στην κυβέρνηση του Ισραήλ, για τις επιθέσεις και δολοφονίες Παλαιστινίων δημοσιογράφων, και κατόπιν στον ΟΗΕ, γιατί έχει πειστεί ότι οι αρχές του Ισραήλ δεν διερευνούν τις υποθέσεις αυτές και προστατεύουν τους δολοφόνους των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ, Άντονυ Μπελανζέρ, εξέφρασε την αλληλεγγύη όλων των επαγγελματιών δημοσιογράφων ανά τον κόσμο στα θύματα των επιθέσεων, τονίζοντας ό,τι «αυτή τη δύσκολη ώρα είμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους και το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια της στις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην προμελετημένη στοχοποίηση μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων. Πρέπει εσπευσμένα να ληφθούν οι σχετικές ενέργειες για να λογοδοτήσουν σε διεθνές επίπεδο, όσοι ευθύνονται για αυτά τα εγκλήματα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΟΔ

«ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Παλαιστίνη: Το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα εις βάρος των δημοσιογράφων

Καθώς κλιμακώνεται η βία στη Γάζα, βομβαρδίζονται τα γραφεία των ΜΜΕ και οι ισραηλινές δυνάμεις συλλαμβάνουν παλαιστίνιους και ξένους δημοσιογράφους, που ξυλοκοπούνται και δέχονται απειλές. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων και όλους τους παλαιστίνιους και ξένους εργαζομένους στα μέσα ενημέρωσης, που είναι οι στόχοι της βίας, ζητεί την άμεση διεθνή κινητοποίηση προκειμένου το Ισραήλ να λογοδοτήσει για την προμελετημένη στοχοποίηση των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ.

Το βράδυ της 11ης Μαΐου, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε τον πύργο Al-Jawhara στη Γάζα, όπου στεγάζονται τα γραφεία 13 ραδιοτηλεοπτικών μέσων και ΜΚΟ. Το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων δήλωσε ότι πρόκειται για προμελετημένη και στοχευμένη επίθεση. Δεν υπάρχουν τραυματίες καθώς οι δημοσιογράφοι εκκένωσαν τα γραφεία τους μετά από προειδοποιήσεις που έλαβαν ορισμένα μέσα ενημέρωσης από τον ισραηλινό στρατό, ότι θα βομβαρδιστεί το κτήριο. Ωστόσο καταστράφηκε ο εξοπλισμός των μέσων ενημέρωσης. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων δήλωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση οφείλει να αποζημιώσει τα μέσα ενημέρωσης, για αυτή την οικονομική ζημιά.

Ολοσχερώς καταστράφηκαν τα γραφεία μέσων ενημέρωσης, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η Παλαιστινιακή Εφημερίδα, τα τηλεοπτικά κανάλια Al-Arabi, Al-Ittijah TV, Al-Nujaba TV, Syrian TV, Al-Kufiya, Al Mamalaka, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία APA Agency, Sabq Agency 24, Bawaba 24 και το Palestinian Media, το Palestinian Forum for Democratic Dialogue and Development. Επιπλέον στο παρακείμενο κτήριο καταστράφηκαν τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού Al-Jazeera.

Ο ανταποκριτής του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων EFE στην Ιερουσαλήμ, ανέφερε στο twitter ότι ο ανταποκριτής του πρακτορείου στη Γάζα, εγκατέλειψε το γραφείο στον πύργο Al-Jawhara ύστερα από προειδοποιητικό μήνυμα, που έλαβε από τον ισραηλινό στρατό.

Εκτός από τις στοχευμένες επιθέσεις σε μέσα ενημέρωσης στη Γάζα, το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων δήλωσε ότι στις 12 Μάϊου οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον φωτορεπόρτερ Hazem Nasser στη Δυτική Όχθη. Από την έναρξη των γεγονότων στην Ιερουσαλήμ, οι ισραηλινές αρχές έχουν συλλάβει τουλάχιστον 27 εργαζομένους σε μέσα ενημέρωσης. Όπως καταγγέλλουν το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων και άλλες δημοσιογραφικές οργανώσεις, πρόκειται για μια ολοφάνερη προσπάθεια προκειμένου να σιγήσουν τα μέσα ενημέρωσης και να μην υπάρξει δημοσιογραφική κάλυψη των όσων συμβαίνουν στο πεδίο.

Το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων δήλωσε σχετικά: «Το ΣΠΔ καλεί όλους όσους εγγυώνται την ελευθερία του δημοσιογραφικού έργου και ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Έθνη, τις οργανώσεις των Η.Ε. και τον Ερυθρό Σταυρό, να σπεύσουν για την προστασία των δημοσιογράφων και να ενεργοποιήσουν το ψήφισμα 2222 του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου, να υποχρεώσουν τις δυνάμεις κατοχής να θέσουν το ψήφισμα σε εφαρμογή και να το σεβαστούν».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter