Η Δικαιοσύνη βρομάει από το κεφάλι, στο Documento που κυκλοφορεί – μαζί το HOT DOC HISTORY, το Docville και η ειδική έκδοση Greek Shipping

Η Δικαιοσύνη βρομάει από το κεφάλι, στο Documento που κυκλοφορεί – μαζί το HOT DOC HISTORY, το Docville και η ειδική έκδοση Greek Shipping

Η Δικαιοσύνη βρομάει από το κεφάλι. Ερευνάται εισαγγελικό «πλυντήριο» για τις υποθέσεις Βγενόπουλου. Σοβαρή υπόνοια για μεθοδευμένη προσπάθεια ξεπλύματος του επιχειρηματία και συνεργατών του από ανώτατους εισαγγελικούς λειτουργούς εκφράζει σε πόρισμά του ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ που διενήργησε σχετική έρευνα.

Κλείνουν 30 χρόνια «μακεδονικής τρέλας». Όλες οι λεπτομέρειες για το ονοματολογικό. Οι γεωπολιτικές και οικονομικές παράμετροι. Εμφύλια σύρραξη στους κόλπους της Δεξιάς.

-Θαύμα! Ο Στουρνάρας κατέθεσε στη ΓΑΔΑ αν και δεν πήγε ποτέ!

Αύξηση αφορολόγητου για τις αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

ιπτάμενος Ολλανδός επενδυτής και ο Νίκος Δένδιας.

Ιατρικό επίτευγμα! Τον έπιασαν με φακελάκι και πήρε… προαγωγή!

Περιφέρεια Αττικής. Οι φατρίες στριμώχνουν τον Μητσοτάκη.

-«Χιλιάδες φωνές». Οι διαδικτυακοί «αγανακτισμένοι» του Κυριάκου.

Πελοπόννησος: Άγριο πλιάτσικο στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ομοσπονδία μπάσκετ: Μπροστάρης ο Γιαννάκης για αλλαγή σελίδας.

To HOTDOC HISTORY

Η σφαγή στο Δίστομο και η υπόμνηση ενός χρέους, στο HOTDOC HISTORY που κυκλοφορεί μαζί με το Documento

Δεν είναι μόνο η φρίκη του αίματος των αθώων που αναδύεται από τις σελίδες του αφιερώματος το οποίο κυκλοφορεί στις 10 Ιουνίου. Τη μέρα που πριν από 74 χρόνια οι Γερμανοί κατακτητές σφαγίασαν με τυφλή αγριότητα 218 κατοίκους του Διστόμου.

Είναι η υπόμνηση της ναζιστικής θηριωδίας που άφησε πίσω της πάνω από 100 αναγνωρισμένα μαρτυρικά χωριά στην Ελλάδα και χιλιάδες σε όλη την Ευρώπη.

Στο Λίντιτσε της Τσεχοσλοβακίας όπου στις 10 Ιουνίου 1942 οι χιτλερικοί κατέσφαξαν εκατοντάδες ανθρώπους, ανάμεσα τους και 82 παιδιά. Γιατί νόμιζαν – εσφαλμένα – πως εκεί είχαν βρει καταφύγιο οι δυο κομάντος που είχαν σκοτώσει τον Χάιντριχ, τον «δήμιο της Πράγας». Συνολικά 1.300 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στα «αντίποινα».

Στο Οραντούρ της Γαλλίας όπου (πάλι) στις 10 Ιουνίου 1944 οι SS εκτέλεσαν τους άνδρες και έκαψαν στην εκκλησία 247 γυναίκες και 205 παιδιά.

Δύο κοινά χαρακτηριστικά: Και στα τρία χωριά στα θύματα συμπεριλαμβάνονταν παιδιά. Στο Δίστομο, ακόμη και βρέφη δύο μηνών! Η ουσιαστική ατιμωρησία των σφαγέων. Κανείς δεν έμεινε στη φυλακή μετά το 1953. Μόνο οι Τσεχοσλοβάκοι πρόλαβαν και οδήγησαν στην αγχόνη τον αρχηγό των SS.

Το τεύχος αποτελεί επίσης μια υπόμνηση του ανεξόφλητου χρέους της Γερμανίας. Ηθικού, οικονομικού και πολιτικού.

Τέλος μέσα από έγγραφα – ακόμη και γερμανικά – καταρρίπτεται ο μύθος πως τα «αντίποινα» έγιναν λόγω της δράσης των ανταρτών. Μοναδικός, προσχεδιασμένος, στόχος των ναζί ήταν να απομονώσουν την Αντίσταση από τον τοπικό πληθυσμό. Και σε αυτό απέτυχαν…

To Docville

Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης και το ταξίμι της ζωής του, στο Docville που κυκλοφορεί μαζί με το Documento

Περιστατικά από την σπουδαία πορεία του Θανάση Πολυκανδριώτη που σύνδεσε το όνομά του με την ιστορία του μπουζουκιού όπως τα αφηγείται σε συνέντευξη του στην Εμυ Ντούρου.

Μάρτιν Ζακ, ο ιδρυτής των Tiger Lillies λίγο πριν από την περιοδεία τους στην Ελλάδα μιλάει στην Εμυ Ντούρου για την πορεία του περίφημου λονδρέζικου σχήματος που συνδυάζει την αβάν-γκαρντ με το πανκ και το προπολεμικό βερολινέζικο καμπαρέ.

-Ένας εκ των δύο εμπνευστών του ElaiΩnas Festival, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Παλαμιώτης καταθέτει στο Documento την προσωπική του σχέση με το φεστιβάλ που φέτος φτάνει στο τέταρτο έτος ζωής του.

Μίλτος Πασχαλίδης μιλάει στην Ηλέκτρα Ζαργάνη και θυμάται πως εμπνεύστηκε κάποια σημαντικά τραγούδια του, λίγες μέρες πριν από τη μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία του στην Αθήνα.

-Το μπλοκμπάστερ «Jurassic World»: Το βασίλειο έπεσε» κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες και ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης παρουσιάζει την πινακοθήκη των προϊστορικών πλασμάτων που πρωταγωνίστησαν σε όλα τα φιλμ του διάσημου franchise του Σπίλμπεργκ.

-Συνέντευξη της Μιχάλ Ελιά Καμάλ, της Ιρανοϊσραηλινής τραγουδίστριας του πολυεθνικού συγκροτήματος Light in Babylon στην Μαρίνα Αγγελάκη.

-Με αφορμή τη νέα ταινία του Μισέλ Χαζαναβίσιους (δημιουργού του οσκαρικού «Artist») που τιτλοφορείται «Γκοντάρ αγάπη μου», ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης παραθέτει 2-3 πράγματα γύρω από την εκρηκτική προσωπικότητα του ηγέτη της Νουβέλ Βαγκ.

-Για πρώτη φορά στήνεται ένα pop-up perfomance shop στην Ελλάδα δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να αποκτήσει το άυλο αλλά και να στοχαστεί πάνω στην αποστολή της τέχνης. Στο ρεπορτάζ η Αφροδίτη Ερμίδη.

-Το Φεστιβάλ Αναιρέσεις που φέτος είναι αφιερωμένο στον Μαρξ και την εκπαίδευση, ανοίγει τις πύλες του για τρεις μέρες (15-17/6) στη Γεωπονική και η Ειρήνη Θάνου έχει τις λεπτομέρειες.

-Μια από τις καλύτερες πόλεις του κόσμου ψηφίζεται τα τελευταία χρόνια η Μελβούρνη και ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Καπελέρης μας εξηγεί το γιατί.

-Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών (ΚΣΜ) μετά από 14 χρονιά φεύγει από το «σπίτι» του στον Κολωνό και αναζητά νέα στέγη. Στο ρεπορτάζ η Ηλέκτρα Ζαργάνη

Αργεντίνικο Τάνγκο ή Swing; Για τις ανάγκες της στήλης Crash test η Ηλέκτρα Ζαργάνη βρήκε τους κατάλληλους ανθρώπους για τις κατάλληλες απαντήσεις.

Το Greek Shipping

Στιγμές της ελληνικής ναυτιλίας από τον 16ο ως τον 21ο αιώνα, ξεδιπλώνονται στην ειδική έκδοση Greek Shipping του Documento.

Μέσα σε ένα πλούσιο αφιέρωμα 64 σελίδων περνά όλη η ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας, από τα πειρατικά του Αιγαίου και τα ιστιοφόρα που είχαν κατακτήσει Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα μέχρι το πέρασμα στα ατμόπλοια, τις χρυσές ευκαιρίες που άδραξαν οι πλοιοκτήτες που έγιναν κυρίαρχοι των πέντε ωκεανών, το μεταπολεμικό θαύμα και τις σημερινές προκλήσεις.

Η ελληνική ναυτιλία αντιμετώπισε με επιτυχία την κρίση και οι Ελληνες εφοπλιστές ελέγχουν πλέον σημαντικό κομμάτι από τον παγκόσμιο στόλο στις μεταφορές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter