Η Δικαιοσύνη στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης

Η Δικαιοσύνη στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης

Σφοδρή αναμένεται η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΔΗΣΥ στη Βουλή με φόντο τη Δικαιοσύνη.

Στην Ολομέλεια συζητήθηκε η Επερώτηση της ΔΗΣΥ με τίτλο: «Συστηματική υπονόμευση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση και μεθοδευμένη επιχείρηση ελέγχου της χειραγώγησής της». Με σκληρή γλώσσα κατά της πλειοψηφίας, σύσσωμη η Κ.Ο. του κόμματος της Φώφης Γεννηματά, παραθέτει υποθέσεις που απασχόλησαν και απασχολούν τη Δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για καθεστωτικές συμπεριφορές και αλλεπάλληλες απόπειρες χειραγώγησης της τρίτης εξουσίας.

Με αναφορές που εκκινούν χρονικά από τους σκιώδεις χειρισμούς της εισαγγελέως Τσατάνη για πεπραγμένα του Ανδρέα Βγενόπουλου έως και την πρόσφατη παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακελλαρίου, η κομματική μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ επιλέγει την ακατανόητη συνηγορία μίας ελεγχόμενης εισαγγελέως (σ.σ. Τσατάνη), παριστάνει πως αγνοεί πως η τροπή της αδειοδοτικής διαδικασίας για τα κανάλια -μετά την απόφαση του ΣτΕ- επέφερε απώλεια 75 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία και κλείνει τα μάτια μπροστά σε αδιαμφισβήτητα ύποπτες εισαγγελικές πρακτικές για την πολύκροτη υπόθεση του Noor 1. 

Επίσης, για την τοποθέτηση της κ. Θάνου στη θέση της προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού και μάλιστα αμισθί, η ΔΗΣΥ δεν επέδειξε την ίδια ευαισθησία όταν ο Χ. Αθανασίου μεταπήδησε ως ενεργός εισαγγελικός λειτουργός στην εθνική αντιπροσωπεία. Για τον κ. Σακελλαρίου δε, πριν την πρόσφατη ηρωοποίησή του, πρωτοκλασάτα στελέχη της ΔΗΣΥ διακατέχονταν από «θεσμικό τρόμο» αναφορικά με τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρώην προέδρου του ΣτΕ.

Παπαθεοδώρου: «Αδιανόητο να μην έχει τελειώσει η δίκη της Χρυσής Αυγής»

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, αφού παρέθεσε το περιεχόμενο της Επερώτησης εγκαλώντας την κυβέρνηση για παρεμβάσεις όχι μόνο στη λειτουργία της Δικαιοσύνης αλλά και στις αποφάσεις της, αποκάλεσε αδιανόητο το γεγονός ότι τρία χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, αυτή ακόμα δεν έχει τελειώσει. Επ’ αυτού, κάλεσε την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου να εξασφαλίσει την ομαλή και ταχεία εκδίκαση της υπόθεσης, καθώς όπως διαπίστωσε «βρισκόμαστε μακριά» από το τέλος της δίκης. Ο επερωτώντας βουλευτής στην προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Σταύρου Κοντονή, είπε χαρακτηριστικά πως ο υπουργός Δικαιοσύνης άφησε ανεξέλεγκτους κομματικά στελέχη και υπουργούς να επιτίθενται στο θεσμό, καλώντας τον να απολογηθεί.

Τσίρκας: Η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξέλεγκτη εξουσία

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας, τόνισε πως «σε αντίθεση με την πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων να οδηγούνται οι αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων στις καλένδες και στη λήθη, ειδικά αν αυτές δεν εξυπηρετούσαν τις πολιτικές τους επιδιώξεις, όλες οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης έχουν γίνει σεβαστές από αυτή την κυβέρνηση». Ξεκαθάρισε όμως πως η δικαστική εξουσία συνοδεύεται από παθογένειες που δημιουργήθηκαν επί ημερών ΝΔ – ΔΗΣΥ και γι’ αυτό η κριτική στη λειτουργία του συγκεκριμένου θεσμού δεν είναι απλά επιτρεπτή αλλά και θεσμικά επιβεβλημένη. «Δεν είναι δυνατόν σε μια δημοκρατική πολιτεία να θεωρείται παρέμβαση η κριτική» είπε και πρόσθεσε: «Κανένας σε μια δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργεί ως κριτής χωρίς παράλληλα να κρίνεται. H Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη εξουσία, όχι εξουσία ανεξέλεγκτη». Επιπλέον, κατηγόρησε τη ΔΗΣΥ για πρωτόγνωρο πολιτικό εναγκαλισμό με τις ακραίες θέσεις της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχετε καταλάβει ότι στην προσπάθειά σας να δημιουργήσετε ένα αντι – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο με τη ΝΔ, το μόνο που καταφέρνετε, εκτός από το να ταυτίζεστε με τις ακραίες πολιτικές που ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης, είναι να σας γυρίσει οριστικά την πλάτη ο προοδευτικός κόσμος που βλέπει ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεμπερδεύει με τα μνημόνια».

Κοντονής: Υπό ποινική διερεύνηση οι εισαγγελείς της υπόθεσης Βγενόπουλου

Σε μία πολύκροτη αποκάλυψη προέβη από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, γνωστοποιώντας πως όσοι εισαγγελείς ασχολήθηκαν με την υπόθεση Βγενόπουλου βρίσκονται υπό ποινική διερεύνηση, ενώ όσοι εξ αυτών είναι εν ενεργεία εκκρεμούν πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον τους. Συγκεκριμένα, έφερε στην επιφάνεια ότι η σχετική αναφορά του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Γιάννη Αγγελή, για τους σκιώδεις εισαγγελικούς χειρισμούς της υπόθεσης Βγενόπουλου έχει διαβιβαστεί στην ηγεσία της Δικαιοσύνης προκειμένου να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες συνολικά έξι εισαγγελέων που σχετίζονται με το σκάνδαλο, ενώ κατά όσων παραμένουν εν ενεργεία εισαγγελείς «τρέχει» και η πειθαρχική τους διερεύνηση. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Γιάννης Γράβαρης, διατύπωσε αιτιάσεις και ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και συγκεκριμένα των τυχόν ευθυνών των εισαγγελικών λειτουργούν που ενεπλάκησαν με το πολύκροτο σκάνδαλο του αποθανόντα μεγαλοεπιχειρηματία.

Παπαχριστόπουλος: Και το FBI στην σκευωρία της Novartis…

Απαντώντας στις κατηγορίες της ΔΗΣΥ, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος αναφέρθηκε στο σκάνδαλο Novartis και συγκεκριμένα στην αγωνιώδη προσπάθεια που κατέβαλλαν «14 Εφέτες» για να μη διερευνηθεί η υπόθεση από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Σχετικά με τη ρητορική περί σκευωρίας, ο κ. Παπαχριστόπουλος συσχέτισε τη διερεύνηση που γίνεται στην Ελλάδα με την αντίστοιχη που διεξάγεται στις ΗΠΑ, τονίζοντας πως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κανένας δεν ψέλλισε τη λέξη σκευωρία. Ως προς την υπόθεση του Noor 1, επικαλέστηκε την αποκάλυψη του Documento για το κρυφό κινητό του ισοβίτη Γιαννουσάκη, το οποίο κατά το Δικαστικό Συμβούλιο Πειραιά δεν θα παρείχε κανένα νέο στοιχείο στη διερεύνηση της υπόθεσης. Με την αναφορά αυτή, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κατέδειξε τις παθογένειες που μέχρι και σήμερα ταλανίζουν τη Δικαιοσύνη, εξηγώντας πως χρειάστηκαν επτά μήνες για να δοθεί η άδεια στην αρμόδια εισαγγελέα, Ειρήνη Τζίβα, προκειμένου να ελεγχθεί το κινητό τηλέφωνο του ισοβίτη, το οποίο είχε βρεθεί στις παντόφλες του!

H Επερώτηση:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2018/06/01/5b110fdccd3a184b2136a833.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter