Η Δικαιοσύνη αγνόησε έκθεση που αθώωνε τον δασοπυροσβέστη

Η Δικαιοσύνη αγνόησε έκθεση που αθώωνε τον δασοπυροσβέστη

Έμεινε έντεκα μήνες στη φυλακή κατηγορούμενος άδικα για δήθεν εμπρησμό στην καταστροφική πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, αν και οι αρμόδιες δικαστικές αρχές είχαν ενημερωθεί τουλάχιστον έξι μήνες μετά την προφυλάκισή του ότι υπήρχε έκθεση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της πυροσβεστικής που τον αθώωνε πανηγυρικά.

Ο λόγος για τον 45άχρονο εθελοντή δασοπυροσβέστη ο οποίος συνελήφθη τον Αύγουστο του 2021 και αθωώθηκε πανηγυρικά πριν από λίγες ημέρες ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Κακουργιοδικείου (ΜΟΔ) Αθηνών. Την έκθεση της ΔΑΕΕ η οποία διαβιβάστηκε στην αρμόδια εισαγγελία τον Ιανουάριο του 2021 αποκαλύπτει το Documento.

Η έρευνα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη προκλήθηκε από βλάβη σε πυλώνα του ΑΔΜΗΕ και όχι από εμπρησμό. Στο ίδιο συμπέρασμα είχε καταλήξει από τον Οκτώβριο του 2021 ο πρώην υπαρχηγός της πυροσβεστικής αντιστράτηγος ε.α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης στην τεχνική έκθεση που είχε συντάξει για λογαριασμό της οικογένειας του εθελοντή δασοπυροσβέστη. Ωστόσο ούτε η έκθεση της πυροσβεστικής ούτε η έκθεση Γκουρμπάτση ελήφθησαν υπόψη από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ενώπιον του οποίου είχε προσφύγει ο άτυχος πολίτης ζητώντας την αποφυλάκισή του.

Μάλιστα η έκθεση της ΔΑΕΕ δεν είχε τεθεί καν υπόψη του ΜΟΔ Αθηνών κατά την εκδίκαση της υπόθεσης και χρειάστηκε να την προσκομίσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης Νίκος Λουκόπουλος και Θρασύβουλος Κονταξής. Την ώρα δηλαδή που η Δικαιοσύνη επιτρέπει στον καταδικασμένο για δύο βιασμούς Λιγνάδη να κυκλοφορεί ελεύθερος, βάζει στα φυλακή με συνοπτικές διαδικασίες αθώους, «ανώνυμους», πολίτες για την τύχη των οποίων αδιαφορεί ακόμη κι όταν ο ίδιος ο κατηγορούμενος προσκομίζει στοιχεία που τον απαλλάσσουν πανηγυρικά. Ευτυχώς εν προκειμένω η ακροαματική διαδικασία είδε, διάβασε και άκουσε σωστά τα πραγματικά περιστατικά.

Η έκθεση της πυροσβεστικής που αγνόησε η Δικαιοσύνη

Η έκθεση της ΔΑΕΕ διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις 14 Ιανουαρίου 2022 στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας για την πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης που είχε εκδηλωθεί στις 3 Αυγούστου 2021. Για τα αίτια της πυρκαγιάς η εισαγγελία διενεργούσε ήδη προκαταρκτική έρευνα. Στα συμπεράσματά της η επίμαχη έκθεση αναφερόταν στα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής ήταν κατηγορηματικοί: η πυρκαγιά είχε ξεκινήσει από πυλώνα του ΑΔΜΗΕ και όχι από εμπρησμό. Με απλά λόγια κατέρρεε όλο το σαθρό κατηγορητήριο κατά του εθελοντή δασοπυροσβέστη, ο οποίος από τον Αύγουστο του 2021 είχε προφυλακιστεί με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφερόταν στην έκθεση της πυροσβεστικής, από την έρευνα «δεν υπάρχουν στοιχεία που να εμφανίζουν πιθανό κίνητρο – ιδιοτέλεια. Επίσης δεν προκύπτει κάποιο στοιχείο από το οποίο να διαφαίνεται η εκ προθέσεως πρόκληση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς καθώς και διερευνήθηκαν ενδελεχώς όλες οι καταγγελίες που ανέκυψαν και μας γνωστοποιήθηκαν οι οποίες αποκλείστηκαν ως ανυπόστατες».

Οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής απέκλειαν επίσης εντελώς το σενάριο του εμπρησμού. «Δε βρέθηκε κάποιο είδος εμπρηστικού μηχανισμού ώστε να αιτιολογηθεί ενδεχόμενη χρονοκαθυστέρηση στην έναυση της πυρκαγιάς χωρίς την παρουσία του δράστη κατά χρόνο εκδήλωσής της» υπογραμμίζεται στην έκθεσή τους. Την ίδια ώρα ο 45άχρονος εθελοντής μετρούσε ήδη έξι μήνες προφυλάκισης.

Από πυλώνα του ΑΔΜΗΕ η πυρκαγιά

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι διαπιστώσεις των αξιωματικών της πυροσβεστικής σχετικά με τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, η καταστροφική πυρκαγιά προκλήθηκε από πυλώνα του ΑΔΜΗΕ και συγκεκριμένα εξαιτίας «πλημμελούς ελέγχου και συντήρησης».

«Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3/08/2021 σε πευκοδάσος στη Νότια Ανατολική Εκθεση της Πάρνηθας στην περιοχή της Βαρυμπόμπης […] προκλήθηκε από τη δημιουργία ισχυρών τόξων μεταξύ αγωγών ή μεταξύ αγωγών και γης στον Πυλώνα ΧΑ44 του εναέριου δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των 150 KV του ΑΔΜΗΕ. Το γεγονός αυτό οφείλεται σαφώς σε πλημμελή έλεγχο και συντήρηση του συγκεκριμένου στοιχείου και κατ’ επέκταση της συγκεκριμένης γραμμής από τους υπεύθυνους για αυτές τις εργασίες» τονίζεται στην έκθεση της ΔΑΕΕ της πυροσβεστικής. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό συμπέρασμα που κατέρριπτε όλο το κυβερνητικό αφήγημα εκείνης της περιόδου περί δήθεν εμπρησμών. Μια βολική κυβερνητική δικαιολογία για να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες.

Στο ίδιο συμπέρασμα είχε καταλήξει στην έκθεσή του λίγους μήνες πριν και ο Ανδρ. Γκουρμπάτσης, και συγκεκριμένα στις 15 Οκτωβρίου 2021, ως τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του εθελοντή δασοπυροσβέστη. Στην έκθεσή του ανέφερε ότι η πυρκαγιά είχε προκληθεί από τους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ και υποστήριζε πως «από τα στοιχεία της ανακριτικής διαδικασίας» δεν προέκυπτε η κατηγορία σε βάρος του 45άχρονου. Τελικά ο εθελοντής δασοπυροσβέστης αθωώθηκε πανηγυρικά από το ΜΟΔ Αθηνών, με τους δικαστικούς λειτουργούς να ζητούν «συγγνώμη» από τον κατηγορούμενο και να μιλούν για σημαντική υπόθεση «πλάνης». Εδώ όμως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο που λειτούργησε η Δικαιοσύνη.

Θεοδόσης Κακούρης: «Ευτυχώς που υπάρχουν άξιοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί»

Ο Θεοδόσης Κακούρης, εθελοντής δασοπυροσβέστης, συλληφθείς από την ΕΛΑΣ στο Κρυονέρι Αττικής στις 6/8/2021 έπειτα από υπόνοιες εθελοντών, υπήρξε θύμα πολιτικών σκοπιμοτήτων και πιο αναλυτικά συγκάλυψης των εγκληματικών λαθών και παραλείψεων του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας εξαιτίας των οποίων στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης στις 3/8/2021 έχασαν τη ζωή τους τέσσερα αθώα άτομα, αποτεφρώθηκαν συνολικά 84.000 στρέμματα και καταστράφηκαν δομές και υποδομές.

«Ευτυχώς που υπάρχουν άξιοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί που κάνουν το καθήκον τους πέραν σκοπιμοτήτων, όπως αυτοί που ήταν στη σύνθεση του ΜΟΔ Αθηνών που δίκασε στις 11/7/2022 την επίδικη υπόθεση με δικηγόρους υπεράσπισης τους έγκριτους ποινικολόγους κ.κ. Νικόλαο Λουκόπουλο και Θρασύβουλο Κονταξή και αθώωσε ομόφωνα τον ως άνω κατηγορούμενο για την πράξη του εμπρησμού σε δάση κατ’ εξακολούθηση» δηλώνει ο ίδιος.

Νικόλαος Λουκόπουλος – Θρασύβουλος Κονταξής: «Επιπόλαιος ο τρόπος που διεξάγεται η ανακριτική διαδικασία»

«Η ομόφωνη πανηγυρική αθώωση, με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση, του εντολέα μας από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών στο οποίο παραπέμφθηκε κατηγορουμένος αδίκως για το έγκλημα του εμπρησμού δασών από πρόθεση, δίχως να υπάρχει εις βάρος του η παραμικρή έστω αποχρώσα ένδειξη ενοχής καθώς και η άδικη προσωρινή κράτηση του επί έντεκα μήνες, έρχονται να αναδείξουν άλλη μια φορά τον επιπόλαιο τρόπο με τον οποίο διεξάγεται συχνά η ανακριτική διαδικασία καταργώντας στην πράξη τις δικλίδες ασφαλείας που υπάρχουν στο δικαιικό μας σύστημα αλλά και την κατάχρηση του καταναγκαστικού δικονομικού μέτρου της προσωρινής κράτησης», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι του δασοπυροσβέστη, Νικόλαος Λουκόπουλος και Θρασύβουλος Κονταξής και συνεχίζουν:

«Ακριβώς αυτή η συμπεριφορά εκ μέρους των αρμόδιων δικαστικών οργάνων και η κατάχρηση της διακριτικής ευχέρειάς τους να επιβάλλουν ή μη προσωρινή κράτηση ανάγκασαν τον νομοθέτη να περιορίσει δραστικά τις περιπτώσεις κατά τις οποίες επιτρέπεται η επιβολή της προσωρινής κράτησης με τις συνεχείς τροποποιήσεις του άρθ. 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατατάσσοντας αυτό το ακραίο μέτρο ως ultimum refugium του δικαστικού λειτουργού.

Παρά ταύτα, σήμερα, δυστυχώς, τα αρμόδια δικαστικά όργανα αντί να σταθμίζουν με σύνεση την αναγκαιότητα επιβολής αυτού του ακραίου μέτρου, εξακολουθούν να αποφασίζουν με μεγάλη ευκολία την επιβολή της προσωρινής κράτησης ακόμη και σε περιπτώσεις που αρκούσε η επιβολή μόνο περιοριστικών όρων στον κατηγορούμενο ή ακόμη χειρότερα και σε περιπτώσεις που τα στοιχεία του αποδεικτικού υλικού βοούν υπέρ της αθωότητας του κατηγορούμενου, όπως και στην προκειμένη περίπτωση. Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος του δικαστηρίου έκανε λόγο για ακραία περίπτωση δικαστικής πλάνης κατακρίνοντας την άδικη προσωρινή κράτηση. Θα είμαστε πιο αυστηροί. Προτού γίνει λόγος για δικαστική πλάνη, φρονούμε ότι πρέπει κάποια στιγμή να γίνει λόγος για αλλαγή της νοοτροπίας που επιδεικνύει μερίδα δικαστικών λειτουργών, για την ευκολία με την οποία ασκείται ποινική δίωξη και αποφασίζεται η προσωρινή κράτηση και «αν υπάρχουν στοιχεία περί της αθωότητάς του, αυτά θα τα κρίνει κυριαρχικά το Δικαστήριο» δίχως να πολυενδιαφέρει κανέναν αν ένας προδήλως αθώος παραμείνει κρατούμενος επί πολλούς μήνες μέχρι την ημέρα της δίκης. Ίσως προτού γίνει λόγος περί δικαστικής πλάνης, θα πρέπει να γίνει κάποτε λόγος για την προχειρότητα της ανακριτικής έρευνας στο πλαίσιο της αναζήτησης της ουσιαστικής αλήθειας και για τις παθογένειες της διαδικασίας.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter