«H Δίκη» του Κάφκα στη Στέγη: Δυστοπία με τον τρόπο του Κρίστιαν Λούπα

«H Δίκη» του Κάφκα στη Στέγη: Δυστοπία με τον τρόπο του Κρίστιαν Λούπα

«Βρισκόμαστε σε ένα ταξίδι, σε μια επαχθή πτήση σε έναν σκοτεινό παραλογισμό, σε έναν παράλογο διάλογο με τον άνθρωπο που βρίσκεται στην άλλη πλευρά».

Ο γνωστός Πολωνός σκηνοθέτης Κρίστιαν Λούπα δίνει μια διάσταση της σημερινής θλιβερής πολωνικής πραγματικότητας –εκεί όπου ηθοποιοί απολύονται, σκηνοθέτες αποχωρούν, πολυαναμενόμενες παραστάσεις λογοκρίνονται, το θέατρο παρακμάζει και μια υπερσυντηρητική (με φασιστική απόχρωση) κυβέρνηση απομακρύνει τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ιστορικού Teatr Polski του Βρότσλαβ και στη θέση του επιβάλλει έναν άλλον της αρεσκείας της– και μεταφέρει στο θέατρο τη «Δίκη» του Φραντς Κάφκα.

«Κάποιος θα πρέπει να συκοφάντησε τον Γιόζεφ Κ., γιατί χωρίς να έχει κάνει τίποτε κακό ένα ωραίο πρωί συνελήφθη»: αυτή είναι η πρώτη φράση στο δυστοπικό έργο του Κάφκα, ο οποίος λέξη με τη λέξη, πρόταση με την πρόταση, σελίδα με τη σελίδα οικοδομεί τον αποτρόπαιο εφιάλτη ενός βασανιστικού κράτους (πλεονασμός εν τοις όροις).

Αυτό το κράτος στο έργο του Λούπα μπορεί να είναι η εθνικά περιχαρακωμένη Πολωνία, αλλά η μεταφορά θα χωρούσε δίχως πρόβλημα στην πραγματική κατάσταση του υπερτροφικού, υπερεθνικού, γραφειοκρατικού τέρατος της Ευρώπης ή ακόμη και ολόκληρου του κόσμου μας.

Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις στο έργο δεν είναι συμπτωματική. Η «Δίκη» του Κάφκα διαδραματίζεται με ανατριχιαστικό τρόπο στη σημερινή Πολωνία. Και ο Κρίστιαν Λούπα καταφεύγει στην προφητική δυστοπία που απηχεί τον παράλογο κόσμο μας. «Είμαι εγώ. Είμαστε εμείς. Εμείς είμαστε οι συλληφθέντες».

Η κραυγή του Πολωνού σκηνοθέτη για τα φαινόμενα λογοκρισίας που πληθαίνουν στην πατρίδα του κορυφώνεται σε μια πεντάωρη παράσταση, η οποία συνιστά υπαρξιακή εμπειρία. Μαύρες ταινίες σφραγίζουν τα στόματα των δεκαεπτά πρωταγωνιστών του, οι οποίοι καταγγέλλουν την καταπάτηση της ελευθερίας της έκφρασης, την κρατική διαφθορά, τη συντριβή του πολίτη σε μια καφκική χώρα.

INFΟ

Σκηνοθεσία, διασκευή, σκηνογραφία και σχεδιασμός: Κρίστιαν Λούπα Ερμηνεύουν: Bożena Baranowska, Bartosz Bielenia, Maciej Charyton, Małgorzata Gorol, Anna Ilczuk, Mikołaj Jodliński, Andrzej Kłak, Dariusz Maj, Michał Opaliński, Marcin Pempuś, Halina Rasiakówna, Piotr Skiba, Ewa Skibińska Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, 6-10 Μαρτίου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter