Η δικηγόρος του Ζακ εκθέτει την ΕΛΑΣ: «Παθητική αντίσταση ήταν η νεκρική ακαμψία του»!

Η δικηγόρος του Ζακ εκθέτει την ΕΛΑΣ: «Παθητική αντίσταση ήταν η νεκρική ακαμψία του»!

Η δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, Άννυ Παπαρρούσου, μιλώντας στο www.topontiki.gr παρουσιάζει τα όσα ξέρουμε έως τώρα για την υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού του 33χρονου ακτιβιστή της LGBTQ κοινότητας του οποίου ο θάνατος, αν δεν είχε υπάρξει το βίντεο της σκληρής κακοποίησης και η δημόσια κατακραυγή, θα είχε καταγραφεί ως ένα ατύχημα στην προσπάθεια του «ληστή της Ομόνοιας με το μαχαίρι» να ξεφύγει από το κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος.

Με τις σκηνές του απίστευτου ερασιτεχνισμού -στην καλύτερη περίπτωση- με τον οποίον χειρίστηκε η ΕΛΑΣ τον τόπο του εγκλήματος να κάνουν επί εβδομάδες, πλέον, τον γύρο του διαδικτύου, εγείρεται το ερώτημα αν επρόκειτο για ένα «μεμονωμένο περιστατικό» ή αν κάτι άλλο ώθησε τους αστυνομικούς σε αυτή την αντιμετώπιση.

«Δεν έγιναν τα συνήθη, δηλαδή ό,τι γίνεται όταν έχουμε να διαλευκάνουμε μία υπόθεση -όπως και αν έχει χαρακτηριστεί- που στο τέλος υπάρχει ένας θάνατος», λέει η Άννυ Παπαρρούσου. «Έπρεπε λοιπόν να έχει τηρηθεί η συνήθης διαδικασία που είναι: Ασφάλιση του χώρου προκειμένου να έρθουν οι αστυνομικοί των εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛΑΣ για να συλλέξουν τα πειστήρια με τον σωστό τρόπο. Έπρεπε να έχει συλλεχθεί το βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες, να διαφυλαχθεί και να αναλυθεί προκειμένου να καταγραφούν τα περιστατικά. Έπρεπε να βρεθούν και να ταυτοποιηθούν οι μάρτυρες οι οποίοι είναι ορατοί στο βίντεο, κάτι που η αστυνομία μπορεί να κάνει, ωστόσο δεν το έχει πράξει μέχρι τώρα. Στη συνέχεια, ό,τι πειστήριο μπορούσε να υπάρξει καταστράφηκε διότι αμέσως μετά ο χώρος καθαρίστηκε, σαν να μην έγινε τίποτα. Η δικογραφία επρόκειτο να κλείσει, πλην όμως εμφανίστηκε το βίντεο», σημειώνει.

Ήταν όμως απλώς μια λάθος αντιμετώπιση από τους αστυνομικούς που κλήθηκαν να διαχειριστούν το συμβάν; «Φοβάμαι και υποψιάζομαι ότι αυτή την τύχη έχουν ως προς τα αίτια του θανάτου τους πολλοί άνθρωποι, χαρακτηρισμένοι ως τοξικομανείς, περιθωριακοί ή ο,τιδήποτε άλλο, οι οποίοι βρίσκουν ανάλογο θάνατο χωρίς να διερευνώνται τα αίτια», λέει η Άννυ Παπαρρούσου, προσθέτοντας ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση το ”πρόβλημα” είναι ότι ο άνθρωπος είχε μια συγκεκριμένη κοινωνική απεύθυνση και ήταν γνωστός, καθώς και ότι κινητοποιήθηκε το περιβάλλον του και η οικογένειά του».

«Η ΕΛΑΣ δρα σαν να είναι κατηγορούμενος ο νεκρός»

Σχολιάζοντας τη «διαρροή» της ΕΛΑΣ περί εύρεσης DNA του Ζακ Κωστόπουλου στο μαχαίρι που υποτίθεται -αν και δεν ταυτοποιήθηκαν τα δαχτυλικά του αποτυπώματα- ότι κρατούσε, η Άννυ Παπαρρούσου ξεκαθαρίζει ότι με αυτή την αντιμετώπιση η αστυνομία δρα «σαν να είναι κατηγορούμενος ο νεκρός». «Γι αυτόν τον λόγο δεν έχει ληφθεί γενετικό υλικό από τους κατηγορούμενος», σημειώνει, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για μία «είδηση» που μοναδικό στόχο έχει τη δημιουργία εντυπώσεων και τη «στρέβλωση της αλήθειας». «Πρόκειται για μια ”είδηση” που είναι ωραία ως τίτλος και κινητοποιεί τα στερεότυπα του φόβου αλλά και της άγνοιας. Γιατί κάποιος που βλέπει μόνο αυτόν τον τίτλο και δε γνωρίζει όλα τα άλλα περιστατικά το συμπέρασμα που θα βγάλει είναι ότι ”ορίστε, ήταν ένας ληστής”».

«Παθητική αντίσταση ήταν η νεκρική του ακαμψία»

Αναφερόμενη στον δεύτερο ξυλοδαρμό του Ζακ, αυτή τη φορά από τους αστυνομικούς κατά τη σύλληψή του, η Άννυ Παπαρρούσου κάνει λόγο για «παράνομη, αντισυνταγματική και απάνθρωπη κακοποίηση», με τους άνδρες της ΔΙΑΣ και ΖΗΤΑ να «υποπίπτουν στο αδίκημα των βασανιστηρίων». «Στην ανάκριση, ενώ θα έπρεπε να κληθούν και να καταθέσουν όλοι οι αστυνομικοί οι οποίοι συμμετείχαν στο περιστατικό, κατέθεσαν μόνο οι επικεφαλής των ομάδων ΖΗΤΑ και ΔΙΑΣ για να καλύψουν τους υφιστάμενούς τους. Αυτοί λοιπόν λένε ότι ασκήθηκε η νόμιμη και αναγκαία βία. Ο ένας αστυνομικός μάλιστα ισχυρίζεται ότι ο Ζακ ήταν σε επιθετικό αμόκ, ο άλλος υποστηρίζει ότι ο Ζακ Κωστόπουλος έκανε ”παθητική αντίσταση”. Παθητική αντίσταση στη φάση στην οποίαν αναφέρεται είναι η νεκρική ακαμψία του Ζακ», λέει η δικηγόρος.

Η Άννυ Παπαρρούσου σημειώνει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση για τη στάση της αστυνομίας, καθώς «δεν υπήρξε ο συνδυασμό σαφούς και κατηγορηματικής καταδίκης αλλά και λήψης μέτρων». Ενδεικτικά αναφέρει ότι «κανείς ποτέ δεν θα μάθει αν διατάχτηκε ΕΔΕ», καθώς πρόκειται για μια διαδικασία «στην οποίαν καλούνται και πολίτες, όχι μόνο αστυνομικοί». «Δεν έχω ακούσει να κλήθηκε κανένας πολίτης να καταθέσει σε αυτή την ΕΔΕ», ξεκαθαρίζει, κάνοντας παράλληλα λόγο για «σαφή αυτονόμηση» της ΕΛΑΣ λόγω της ταυτόχρονης κάλυψης των ενεργειών των αστυνομικών από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του σώματος, «που βγήκαν συντονισμένα και υποστήριξαν την ίδια άποψη, ότι ασκήθηκε η νόμιμη και αναγκαία βία και ”έτσι είναι και άμα σας αρέσει”». «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι μπορεί να υπάρχει μία στοιχειωδώς δημοκρατική πολιτική ηγεσία η οποία δεν κινητοποιείται αμέσως για να ανακόψει αυτά τα φαινόμενα».

Καταρρέει το σενάριο της ληστείας

Κάτι παραπάνω από τρεις εβδομάδες μετά τον άγριο ξυλοδαρμό και θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, το σενάριο της ληστείας που διακινήθηκε εξαρχής έχει πλέον καταρρεύσει – και τα στοιχεία που έρχονται μέρα με τη μέρα στη δημοσιότητα του καταφέρνουν τα «τελειωτικά χτυπήματα». Η δικογραφία και η έρευνα για το περιστατικό αφορά πλέον τους δύο δράστες του ξυλοδαρμού, τον 73χρονο κοσμηματοπώλη και τον 55χρονο ιδιοκτήτη μεσιτικού γραφείου.

«Αυτό είναι το συμβάν που ερευνάται, δηλαδή οι ευθύνες των δύο και τα αίτια του θανάτου. Αυτή είναι η βασική δικογραφία. Για την άλλη, που σχηματίστηκε με αφορμή το σήμα που δέχτηκε η αστυνομία να επέμβει σε απόπειρα ληστείας, από τη στιγμή που ο άνθρωπος είναι νεκρός δεν υπάρχει ζήτημα να διερευνηθεί κάποια ποινική του ευθύνη. Αμέσως μετά εξάλλου αποκαλύφθηκε ότι δεν είχαμε ούτε καν απόπειρα κλοπής», σημειώνει η Άννυ Παπαρρούσου.

Παράλληλα μαρτυρίες και στοιχεία από τις κάμερες παρακείμενων καταστημάτων δίνουν κάποιες ενδείξεις για το τι ήταν αυτό που ώθησε τον Ζακ στο κοσμηματοπωλείο της Γλάδστωνος. «Υπάρχει μια μαρτυρία, ότι προηγουμένως εθεάθη να φωνάζει βοήθεια. Προφανώς ήταν υπό το κράτος κάποιας ταραχής», σημειώνει η κ. Παπαρρούσου. «Δεν έχουν αποκαλυφθεί ειδικότερα περιστατικά που να μας περιγράφουν με σαφήνεια εκείνες τις στιγμές πριν να εισέλθει στο κατάστημα. Ενδεχομένως να ευσταθεί η περιγραφή ότι μπήκε για να προστατευθεί από κάτι ή από κάποιον, και σε κάθε περίπτωση σε καθεστώς ταραχής», προσθέτει, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό «δίνει και το μέτρο της πιθανής αντίδρασης που θα περίμενε κανείς να έχει ένας μέσος άνθρωπος απέναντι σε αυτό το περιστατικό».

Πηγή topontiki.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter