Η διορισμένη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη διοίκηση της ΔΕΗ την παραδίδει οικειοθελώς στους ιδιώτες

Η διορισμένη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη διοίκηση της ΔΕΗ την παραδίδει οικειοθελώς στους ιδιώτες

Πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη η έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων της ΔΕΗ μέσω της οποίας το Δημόσιο που ελέγχει ακόμη το 55% της ΔΕΗ μέσω του Υπερταμείου, του ΤΑΙΠΕΔ και του ΕΦΚΑ, θα δώσει τις εγκρίσεις που οδηγούν στον περιορισμό της συμμετοχής του στο 34% και στην παράδοση της πλειοψηφίας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, σε ιδιώτες επενδυτές.

Απεργία της ΓΕΝΟΠ, συλλαλητήριο στην Πτολεμαΐδα

Στην παράδοση της πλειοψηφίας του Δημοσίου σε ιδιώτες έχουν αντιδράσει όλα τα πολιτικά κόμματα, πολλοί φορείς και βέβαια η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, που έχει προκηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία ενώ το πρωί οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα.

Μεγάλο συλλαλητήριο κατά της εκχώρησης της πλειοψηφίας ΔΕΗ σε ιδιώτες, με κεντρικό σύνθημα «το Δ να μείνει στη ΔΕΗ» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και στην Πτολεμαΐδα όπου η τοπική κοινωνία έθεσε και το πρόβλημα της κυβερνητικής επιλογής για επίσπευση της απολιγνιτοποίησης, η οποία σαρώνει θέσεις εργασίας και καταστρέφει πολλές μικρές τοπικές επιχειρήσεις στις λιγνιτοπαραγωγικές περιοχές.

Πώς το Δημόσιο θα εγκρίνει τη μείωση του ποσοστού του

Στην έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων της ΔΕΗ, το Δημόσιο αναμένεται να εγκρίνει όλες τις προτάσεις της διορισμένης από την παρούσα κυβέρνηση διοίκησης Στάσση, για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ που θα γίνει όχι με την παραδοσιακή διαδικασία των δικαιωμάτων προτίμησης αλλά μέσω βιβλίου προσφορών στην Ελλάδα και σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, κατά τα πρότυπα δηλαδή των ΑΜΚ που πραγματοποίησαν νωρίτερα φέτος η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank.

Με βάση της ανακοινώσεις της ΔΕΗ, παρά την κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης, θα δοθεί στους παλαιούς μετόχους η δυνατότητα να συμμετάσχουν στην αύξηση ώστε να διατηρήσουν αναλλοίωτο το ποσοστό συμμετοχής στη ΔΕΗ και μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ. Όπως έχει προκύψει όμως από τις ανακοινώσεις του Υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ, σκοπός του Δημοσίου είναι να μειώσει τη συμμετοχή του σε επίπεδα καταστατικής μειοψηφίας (blocking minority), δηλαδή στο 34%, μείωση που αναμένεται ότι θα γίνει μέσω της παραίτησης ΤΑΙΠΕΔ από την δυνατότητα συμμετοχής του στην ΑΜΚ.

Από το 2012, επί Σαμαρά-Βενιζέλου, δρομολογήθηκε η ιδιωτικοποίηση

Υπενθυμίζεται ότι η μεταφορά του 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ είχε γίνει το 2012, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε πάρει την απόφαση να σπάσει την ΔΕΗ σε δυο κομμάτια (σχέδιο «μικρής» και «μεγάλης» ΔΕΗ) και να πουλήσει τη μικρή ΔΕΗ σε ιδιώτη επενδυτή, σχέδιο που, έστω και αρκετές αλλαγές, υλοποιεί σήμερα η παρούσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Πράσινο φως και στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie

Η δεύτερη απόφαση της διοίκησης Στάσση που καλείται να εγκρίνει η γενική συνέλευση μετόχων αφορά την ιδιωτικοποίηση του ήμισυ του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή του δικτύου χαμηλής τάσης που αποτελεί σήμερα θυγατρική της ΔΕΗ, μέσω της πώληση μεριδίου 49% στην αυστραλιανή Macquarie, έναντι πραγματικού τιμήματος 1.3 δις ευρώ. Μεταξύ των βασικών όρων της σύμβασης ΔΕΗ-Macquarie που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει ως «σκάνδαλο», υπάρχει όρος που προβλέπει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα αποδίδει κάθε χρόνο ως μέρισμα στους μετόχους (ΔΕΗ και Macquarie) είτε το ποσό των 85 εκατ. ευρώ, είτε το 95% των καθαρών κερδών για το προηγούμενο έτος, ό,τι είναι μεγαλύτερο, γεγονός που καθιστά την εν λόγω συναλλαγή μια καθαρά ραντιέρικη επένδυση για τη Macquarie, με εγγυημένη ετήσια απόδοση κεφαλαίων 6,7%.

Να προσθέσουμε ακόμη ότι σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, έχει ήδη εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον για την ΑΜΚ της ΔΕΗ από κάθε λογής επενδυτικά χαρτοφυλάκια και το ζητούμενο ποσό είναι βέβαιο ότι θα υπερκαλυφθεί, για το λόγο αυτό η διοίκηση Στάσση σχεδιάζει να αυξήσει το προς άντληση ποσό κεφαλαίων έως και το 1.2 δις ευρώ, ανάλογα με τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί.

Το CVC νέος μεγαλομέτοχος στη ΔΕΗ…

Μεταξύ των διαφόρων υποψηφίων επενδυτών, ξεχωρίζει πάντως το αμερικανικό fund CVC Capital Partners που προτίθεται να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της ΔΕΗ με 150 εκατ. ευρώ και να αποκτήσει το 10% των μετοχών ώστε να γίνει ο νέος μεγαλομέτοχος της ΔΕΗ και ο εταίρος στο οποίο θα πάει το ποσοστό του εθνικού ενεργειακού φορέα, κατά το οποίο το Δημόσιο θα μειώσει τη συμμετοχή του.

Υπενθυμίζεται ότι το CVC Capital αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Ελλάδα καθώς έχει αγοράσει πάρα πολλές εταιρείες στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, την Εθνική Ασφαλιστική κοψοχρονιά από την Εθνική Τράπεζα αλλά και τη Vivartia του κλάδου τροφίμων.

… λίγες μέρες αφού προσέλαβε την κόρη του πρωθυπουργού

Οι πληροφορίες ότι το CVC Capital θα γίνει ο νέος μεγαλομέτοχος της ΔΕΗ έκαναν πριν λίγες μέρες ιδιαίτερη αίσθηση, κυρίως επειδή μόλις είχε γίνει γνωστό, από μια ανακοίνωση της «Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας» του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής ότι το CVC Capital Partners τρεις μέρες πριν είχε προσλάβει, ως επικεφαλής του τμήματος σχέσεων με τους μετόχους και το επενδυτικό κοινό, την κόρη του πρωθυπουργού Σοφία Μητσοτάκη.

Εύλογο ήταν και το ερώτημα της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας σχετικά με το πόσο «ηθικό και δεοντολογικό» είναι «να προσλαμβάνει την κόρη του πρωθυπουργού που, μέσω του Τ.Χ.Σ., έδωσε την έγκριση για το ξεπούλημα της εταιρείας μας, ένα hedge fund που την αγόρασε κοψοχρονιά» αλλά και που τώρα, μέσω μιας κυβερνητικής απόφασης στην οποία αντιτίθεται το σύνολο της αντιπολίτευσης και πάρα πολλοί φορείς, θα γίνει ο νέος μεγαλομέτοχος της ΔΕΗ, παίρνοντας το ποσοστό του εθνικού ενεργειακού φορέα, κατά το οποίο το Δημόσιο μειώνει τη συμμετοχή του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter