Η διπλωματία Μητσοτάκη

Η διπλωματία Μητσοτάκη

Στο φόντο της αλλαγής στάσης στο παλαιστινιακό και της ακύρωσης της συνάντησης στην Ντάουνινγκ Στριτ από τον Ρίσι Σούνακ, ένα μήνυμα σε μπουκάλι από τον ωκεανό του παρελθόντος φωτίζει το πολιτικό επιχειρείν της οικογένειας Μητσοτάκη που εισέβαλε στη ΝΔ και της άλλαξε το λαϊκό προφίλ, υποτάσσοντάς την στις προσωπικές της επιδιώξεις. «Τα πάντα τελούσαν υπό την εποπτεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» έχει σημειώσει ο Γιάννης Μπούτος στο αρχείο του που απόκειται στο Ιδρυμα Καραμανλή. Είναι το συμπέρασμα που συνάγει στην καταγραφή του χρονικού των συζητήσεων στο υπουργικό συμβούλιο και των διαπραγματεύσεων για κατασκευή μονάδας άνθρακα για την ηλεκτροπαραγωγή, όπως το ανασύρει στο βιβλίο του «Ατομική εποχή» ο Αχιλλέας Χεκίμογλου.

Ηταν τέτοιες μέρες το 1979 όταν ο υπουργός Συντονισμού Κων. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Καραμανλή να προχωρήσει σε αποφασιστικές λύσεις για την ενεργειακή κρίση. Ο Μπούτος επισημαίνει τους δεσμούς του Μητσοτάκη με το αγγλικό πολιτικό κατεστημένο που προετοίμασε το ταξίδι του στο Λονδίνο. «Πρόσεχε μη δεσμευθείς» του επισήμανε ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής κι αυτός επέστρεψε με υπογεγραμμένο μνημόνιο για εργοστάσιο στη Μακρόνησο και μακροχρόνια προμήθεια άνθρακα, ενώ στη συνέχεια ασκούσε ασφυκτική πίεση για να εφαρμοστεί. «Δεν σου είπα απλώς και μόνο να ακούσεις και να μη δεσμευθείς;» τον επέπληξε δυσαρεστημένος ο Καραμανλής για τους δυσμενείς όρους και ο Μπούτος καταγράφει πώς γλίτωσαν το ξέσπασμα ενός μεγάλου σκανδάλου.

Τότε ο Μητσοτάκης παραπονιόταν ότι οι Βρετανοί ήταν ριγμένοι σε σχέση με τους Αμερικανούς, τους Γερμανούς και τους Γάλλους στις επενδύσεις στην Ελλάδα. Μια προσωπική πολιτική, πολιτική υποτέλειας και εξυπηρέτησης συμφερόντων των ισχυρών, η οποία πέρασε στο κυβερνητικό DNA της οικογένειας. Δείχνουν άραγε κάτι άλλο η σημερινή κατάσταση και διακυβέρνηση;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter