Η δομή της Combat 18: Ποιοι οι ρόλοι – Τι είπαν στις απολογίες τους οι συλληφθέντες

Η δομή της Combat 18: Ποιοι οι ρόλοι – Τι είπαν στις απολογίες τους οι συλληφθέντες

Η οργάνωση είναι ιεραρχικά δομημένη και με διαρκή δράση και λειτουργούσε ως εξής:

Διευθυντής της εγκληματικής οργάνωσης είναι ο Δημητρίου Γεώργιος που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Τσαμπανίκας Αλέξανδρος και έχει αυτό τον ρόλο τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2017. Ο Διευθυντής καθόριζε τους τρόπους δράσης, έδινε τις εντολές μέσω διαδικτύου (facebook, messenger), ανέθετε ρόλους, παρείχε ασφάλεια προστασίας στα μέλη, όπως νομική προστασία, υπεύθυνος για τις αναρτήσεις στις ιστοσελίδες που διατηρούσε ή διατηρεί στο διαδίκτυο η διοργάνωση. Συνέλλεγε φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, ενώ τα μέλη τον αναγνωρίζουν ως αρχηγό. Ο Δημητρίου στρατολόγησε τουλάχιστον δύο μέλη, τους Μπαλάσκα και Γιώργο Μακρή. Τα μέλη δεν ήξεραν το όνομά του διευθυντή παρά με το ψευδώνυμο και τον ανέφεραν ως «ΤΣΑΜΠ» ή «άλλος».

Οι ρόλοι που ανέθετε ο αρχηγός

Στον Μπαλάσκα είχε αναθέσει τον ρόλο της πραγματοποίησης ενεργειών και τους έδινε τις εντολές για τους στόχους και τον τρόπο δράσης όπως την τοποθέτηση και ενεργοποίηση του εκρηκτικού μηχανισμού στην κατάληψη «Σινιάλο» και στο στέκι «Άνω-Κάτω» Πατησίων, το κάψιμο της τούρκικης σημαίας, αναγραφή συνθημάτων για τη Μακεδονία κλπ.

Στον Γιώργο Μακρή είχε αναθέσει επικοινωνιακό ρόλο. Την προώθηση των συμφερόντων της οργάνωσης μέσω της δραστηριοποίησης του σε πολιτικούς φορείς. Ο Μακρής παρείχε στα μέλη νομική βοήθεια, έδινε συνεντεύξεις και δημιουργούσε σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα.

Ο Γιώργος Δημητρίου είναι υπεύθυνος για τις αναρτήσεις της οργάνωσης στις διάφορες ιστοσελίδες. Ο Μπαλάσκας που έκανε τις ενέργειες του έστελνε το υλικό, φωτογραφικό και βιντεοληπτικό και κείμενα. Ο Δημητρίου έδινε τις εντολές στα μέλη, τι να κάνουν για να είναι ασφαλή. Πάγια εντολή του σε περίπτωση που υπάρχει άσχετο άτομο στο σημείο της κάθε δράσης, ήταν το μέλος να απομακρύνεται και να μην κάνει τίποτα.

Ο Μεταλληνός Σπύρος έχει ενταχθεί τουλάχιστον από τον Δεκέμβρη του 2017, έπαιρνε εντολές από τον Μπαλάσκα και συνέλεγε πληροφορίες για πιθανούς στόχους, και έκανε και δράσεις όπως τοποθέτηση εμπρηστικών μηχανισμών (κατάληψη «Σινιάλο»)

Τι είπαν στις πρώτες προανακριτικές απολογίες

Ο Γεώργιος Δημητρίου παραδέχθηκε την ένταξή του στην οργάνωση πριν από το 2010 με ρόλο συντονιστή. Δήλωσε ότι η οργάνωση είναι ακέφαλη χωρίς αρχηγό.

Ο Χρήστος Μπαλάσκας αποδέχθηκε τη συμμετοχή του στις ενέργειες. Δήλωσε ότι επιθυμούσε να απεμπλακεί αλλά τον απειλούσε ο φερόμενος ως αρχηγός,

Ο Σπύρος Μεταλληνός αποδέχθηκε τη συμμετοχή του στις ενέργειες, όπου είχε τον ρόλο του ατόμου που βιντεοσκοπούσε τις ενέργειες.

Ο Αλεπίδης Αθανάσιος αποδέχθηκε ότι συμμετείχε σε περίπου 4 επιθέσεις της οργάνωσης, όπως στην κατάληψη Βανκούβερ, είτε έχοντας τοποθετήσει γκαζάκια, είτε βιντεοσκοπώντας την ενέργεια. Δήλωσε ότι δεν έχει συμμετάσχει τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια.

Οι Σάββας Αμανατίδης, Παναγιώτη Αβραμίδης, Σπυρίδων Σόλος και Γεώργιος Παπαδόπουλος, δήλωσαν ότι θα απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή, ενώ ο Μακρής Γεώργιος αρνήθηκε τις κατηγορίες. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter