Η δυστοπία έφτασε στις ΗΠΑ

Η δυστοπία έφτασε στις ΗΠΑ

Την ώρα που μασκοφόροι ντυμένοι με στολή παραλλαγής συλλαμβάνουν διαδηλωτές οδηγώντας τους σε βανάκια που δεν φέρουν διακριτικά, ο πρόεδρος Τραμπ μιλάει για «ανομία» και «αναρχικούς».

Το σχέδιό του να στείλει ομοσπονδιακούς πράκτορες σε μια σειρά από πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών που κυβερνώνται από τους Δημοκρατικούς, όπως το Σικάγο, η Νέα Υόρκη και η Φιλαδέλφεια, ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του διχασμού επιχειρεί να συνδέσει ολόκληρο το Δημοκρατικό Κόμμα με την «ανομία» και τους «αναρχικούς».

Η αρχή έγινε από το Πόρτλαντ, το οποίο σύμφωνα με τον 70χρονο Τραμπ αποτελεί success story όσον αφορά την καταστολή των διαδηλωτών που έχουν βγει στους δρόμους μετά τη δολοφονία από αστυνομικό του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Από τις αρχές Ιουλίου μια ειδική ομάδα που αποτελείται από αξιωματικούς του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS), της υπηρεσίας Ελέγχου Μετανάστευσης και Τελωνείων και της υπηρεσίας των ομοσπονδιακών US Marshals αναπτύχθηκε στην πόλη ύστερα από εντολή του προέδρου Τραμπ για να προφυλάξει τα εθνικά μνημεία από τις καταστροφές που προκαλούσαν οι διαδηλωτές.

Απαγωγές πολιτών

Όμως αντί να προστατεύσουν την ομοσπονδιακή περιουσία, τα αγάλματα και τα μνημεία, οι ομοσπονδιακοί αξιωματικοί έχουν εμπλακεί σε επεισόδια με πολίτες κάνοντας χρήση «μη θανατηφόρων» πυρομαχικών, ενώ οδηγούν βαν χωρίς διακριτικά μέσα στην πόλη σταματώντας και συλλαμβάνοντας περαστικούς. Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα κατέγραψαν αυτές τις απαγωγές από τους ένστολους με τα βανάκια.

Αν κάποιος παρακολουθεί αμερικανικά δεξιά μέσα ενημέρωσης αυτήν τη στιγμή, η αίσθηση που αποκομίζει είναι ότι το Πόρτλαντ έχει καταληφθεί από αναρχικούς και μαστίζεται από «αναρχική βία», ενώ το γνωστό ακροδεξιό Breitbart μιλάει επανειλημμένα για τρομοκράτες και βία από τους αντιφά.

«Αυτοί είναι αναρχικοί. Δεν είναι διαδηλωτές» δήλωσε ο πρόεδρος Ντ. Τραμπ για τις νυχτερινές διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα στο Πόρτλαντ. Ο πρόεδρος επαναλαμβάνει στην ουσία μια δήλωση του αναπληρωτή γραμματέα του DHS Τσαντ Γουλφ, ο οποίος χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «βίαιους αναρχικούς».

Πολλοί κάτοικοι του Πόρτλαντ όμως πιστεύουν ότι δεν ζουν στην ίδια πόλη που βλέπουν στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο. Εξω από το κέντρο της πόλης, όπου πραγματοποιούνται κατά βάση οι νυχτερινές διαδηλώσεις, τα πράγματα κυλούν ομαλά. Οι διαδηλώσεις ως επί το πλείστον παραμένουν ειρηνικές.

Ανησυχούν για τη φήμη τους

Οι πράκτορες του DHS ωστόσο παρακολουθούν και αυτοί επίσης προσεκτικά το Πόρτλαντ ανησυχώντας ότι οι ενέργειες συναδέλφων τους, τις οποίες ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε «υποδειγματικές», καταστρέφουν τη φήμη της υπηρεσίας τους. Στέλεχος που μίλησε ανώνυμα εκ μέρους 17 πρακτόρων περιέγραψε τα τελευταία γεγονότα ως «ενοχλητικά και αποθαρρυντικά».

Για τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και υποψήφιο των Δημοκρατικών στις προσεχείς εκλογές Τζο Μπάιντεν η χρήση της ομοσπονδιακής δύναμης του Ντόναλντ Τραμπ στο Πόρτλαντ είναι «ανήκουστη». Σε δήλωσή του είπε: «Επιτίθενται βίαια σε ειρηνικούς διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένου ενός βετεράνου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter