H EE θα εξετάσει επέκταση χρήσης της γλυφοσάτης το 2022

H EE θα εξετάσει επέκταση χρήσης της γλυφοσάτης το 2022

Η αρμόδια επιτροπή για την γλυφοσάτη κατέθεσε στα αρμόδια όργανα κατέθεσαν πρόταση επέκτασης της χρήσης της γλυφοσάτης έως τον Δεκέμβριο του 2022. Το αίτημα ακολουθεί τη πρωτοβουλία τεσσάρων χωρών που προωθούν τη χρήση της συγκεκριμένης τοξικής ουσίας (Γαλλία, Ουγγαρία, Ολλανδία και Σουηδία). 

Η πρόταση κατατέθηκε από τους ειδικούς των χωρών προς την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ για τη γλυφοσάτη. Η επιτροπή με τη σειρά της κατέθεσε στις 15 Ιουνίου την έκθεση στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων. 

Η αρμόδια επιτροπή (Assessment Group on Glyphosate – AGG) ήταν εκείνη που είχε εξετάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση το 2017. Η ΕΕ είχε δώσει την έγκριση της για τη χρήση της γλυφοσάτης για πέντε χρόνια. Εκείνη η προθεσμία λήγει έως στις 15 Δεκεμβρίου 2022. 

Η AGG δήλωσε ότι η γλυφοσάτη δεν προκαλεί καρκίνο ή προβλήματα στην αναπαραγωγή ενώ κατέληξε ότι δεν υπάρχει κάποιο υγειονομικό ρίσκο για τον καταναλωτή ούτε για τα ζώα που είναι εκτεθειμένα στην ουσία. Η έκθεση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα πυκνά επιστημονικά συμπεράσματα καθώς και με τις δημοσιογραφικές έρευνες που αποδεικνύουν τα αντίθετα από τα συμπεράσματα της επιτροπής.

Η εξέταση της υπόθεσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες αναμένεται να ξεκινήσει την άνοιξη του 2022.

Η γλυφοσάτη είναι μία συστατικές ουσίες του ζιζανιοκτόνου Roundup, το οποίο παράγεται και διατίθεται στην αγορά από τη Monsanto, η οποία αποτελεί θυγατρική της Bayer. Η χρήση της συγκεκριμένης ουσίας έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο και διάφορες άλλες παρενέργειες. Αμερικανικό δικαστήριο μάλιστα αναγνώρισε σε ζευγάρι πως προσβλήθηκαν από εξαιτίας του Roundup, επιδικάζοντας τους μεγάλη αποζημίωση.

Διαβάστε επίσης: Νέα δικαστική ήττα και σκάνδαλα για τη Monsanto

Από τη μεριά της η Αυστρία έχει γίνει το πρώτο κράτος της ΕΕ που έχει απαγορεύσει τη χρήση της γλυφοσάτης.

Διαβάστε επίσης:  Αυστρία: Απαγόρευσε το ζιζανιοκτόνο «Γλυφοσάτη» της Monsanto κόντρα στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Documento έχει αποκαλύψει μέσα από έρευνα τα «Τοξικά κατάλοιπα από την πίσω πόρτα» του Corporate Europe Observatory (Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών). Η συγκεκριμένη έρευνα έχει αποδείξει την πίεση που δέχονται μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις πολυεθνικές παραγωγής φυτοφαρμάκων και τους λομπίστες τους.

Διαβάστε επίσης: Λομπίστες σπρώχνουν τρόφιμα – δηλητήριο

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter