Η ΕΕ απειλεί με οικονομικό «σαμποτάζ» την Ουγγαρία εάν επιμείνει στο βέτο εναντίον του Ζελένσκι

Η ΕΕ απειλεί με οικονομικό «σαμποτάζ» την Ουγγαρία εάν επιμείνει στο βέτο εναντίον του Ζελένσκι

Η ΕΕ απειλεί να σαμποτάρει την οικονομία της Ουγγαρίας, εάν η Βουδαπέστη παρεμποδίσει το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Αυτό αποκαλύπτει ένα εμπιστευτικό σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τους Financial Times, εκπονήθηκε από τις Βρυξέλλες και σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση στη μάχη μεταξύ της ΕΕ και του πιο φιλορωσικού κράτους μέλους της.

Στο έγγραφο που συντάχθηκε από αξιωματούχους της ΕΕ, οι Βρυξέλλες περιγράφουν μια στρατηγική ώστε να στοχεύσουν ρητά τις οικονομικές αδυναμίες της Ουγγαρίας, να θέσουν σε κίνδυνο το νόμισμά της και να οδηγήσουν σε κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, σε μια προσπάθεια που θα βλάψει «θέσεις εργασίας και ανάπτυξη», εάν η Βουδαπέστη αρνηθεί να άρει το βέτο κατά της βοήθειας προς το Κίεβο.

Εάν δεν υποχωρήσει, άλλοι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να δεσμευτούν δημοσίως ότι θα διακόψουν οριστικά τη χρηματοδότηση της ΕΕ προς τη Βουδαπέστη με σκοπό να τρομάξουν τις αγορές, επιταχύνοντας την πτώση του φιορινιού και την αύξηση του κόστους δανεισμού του, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο.

Χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση, οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι ευρωπαϊκές και διεθνείς εταιρείες ενδέχεται να ενδιαφέρονται λιγότερο να επενδύσουν στην Ουγγαρία, αναφέρει το έγγραφο. Μια τέτοια τιμωρία θα μπορούσε γρήγορα να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση του κόστους χρηματοδότησης του δημόσιου ελλείμματος και πτώση του νομίσματος, αναφέρει το σχέδιο.

Ο Γιάνος Μπόκα, υπουργός ΕΕ της Ουγγαρίας, δήλωσε στους FT ότι η Βουδαπέστη δεν γνώριζε την οικονομική απειλή, αλλά ότι η χώρα του «δεν υποκύπτει στις πιέσεις».

Ανοιχτό παράθυρο συμβιβασμού

Πάντως, ο πολιτικός σύμβουλος του Όρμπαν, Μπάλαζ Ορμπάν, δήλωσε τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου ότι η Ουγγαρία είναι «ανοιχτή» να χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ για ένα προτεινόμενο πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, μια σημαντική αλλαγή στη στάση της Βουδαπέστης σε σχέση με μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.

«Οι Βρυξέλλες χρησιμοποιούν τον εκβιασμό εναντίον της Ουγγαρίας σαν να μην υπάρχει αύριο, παρά το γεγονός ότι προτείναμε έναν συμβιβασμό», τόνισε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Όρμπαν μπλόκαρε τα 50 δισ. ευρώ σε κονδύλια της Ουκρανίας τον περασμένο Δεκέμβριο, αναγκάζοντας να προγραμματιστεί έκτακτη συνάντηση ηγετών την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, ώστε να επανεξεταστεί το θέμα.

Μάλιστα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός επικρίνει έντονα την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη της ΕΕ προς το Κίεβο, ενώ έχει διατηρήσει στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter