«Οι νέοι Ευρωπαίοι δεν θα έπρεπε να χρειάζονται άδεια για να κυματίζουν τη σημαία τους», λέει ο Γκλεν Μικάλεφ, επικεφαλής πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ίδιος επέκρινε την Eurovision για την απαγόρευση στους καλλιτέχνες να κυματίζουν τη σημαία της ΕΕ, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα έπρεπε να χρειάζονται άδεια για να γιορτάσουν την ταυτότητά τους.
Η γνωστή ευρωπαϊκή σημαία με το μπλε και τα αστέρια σε κύκλο, απαγορεύτηκε στην περσινή εκδήλωση στο Μάλμε μαζί με άλλες μη εθνικές σημαίες, προκαλώντας έντονη κριτική από τις Βρυξέλλες. Φέτος, η Ελβετική Ραδιοτηλεοπτική Εταιρεία και η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση, η οποία διοργανώνει την Eurovision, υποχώρησαν κάπως, επιτρέποντας στους θαυμαστές να κυματίζουν τη σημαία της ΕΕ στον μουσικό διαγωνισμό – αλλά όχι στους καλλιτέχνες.
Ο Επίτροπος Πολιτισμού Γκλεν Μικάλεφ δήλωσε στο Politico ότι ο αποκλεισμός της σημαίας της ΕΕ από τον φετινό διαγωνισμό στη Βασιλεία της Ελβετίας δεν είναι ιδιαίτερα καλός.
«Η ευρωπαϊκή σημαία αντιπροσωπεύει τις αξίες μας, την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, την ένταξη – και την ιθαγένεια σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων», είπε. «Αν οι εθνικές σημαίες ανήκουν στη σκηνή, τότε ανήκει και η ευρωπαϊκή σημαία».
Μόνο οι εθνικές σημαίες των συμμετεχουσών χωρών επιτρέπονται στη σκηνή, στα πράσινα δωμάτια και στο τιρκουάζ χαλί, όπου οι καλλιτέχνες κάνουν την μεγαλοπρεπή τους είσοδο. Η ίδια απαγόρευση ισχύει και για άλλες σημαίες, όπως η σημαία του ουράνιου τόξου, η οποία στο παρελθόν ήταν συχνό στοιχείο στον διαγωνισμό.
«Οι νέοι Ευρωπαίοι δεν θα έπρεπε να χρειάζονται άδεια για να κυματίζουν τη σημαία τους», πρόσθεσε η Μικάλεφ. «Αν η EBU την κρατήσει μακριά από τη σκηνή, ας την κάνει το πιο θορυβώδες σύμβολο στο πλήθος!»

Η Eurovision εδώ και καιρό αυτοαποκαλείται απολιτική, αν και στην πράξη η πολιτική συχνά αναδεικνύεται στον διαγωνισμό, ο οποίος μεταδίδεται τηλεοπτικά σε δεκάδες χώρες και παρακολουθείται από εκατοντάδες εκατομμύρια παγκοσμίως.
Πριν από τον περσινό τελικό, χιλιάδες διαδηλωτές που κυμάτιζαν παλαιστινιακές σημαίες συγκεντρώθηκαν στο Μάλμε. Όταν η διαγωνιζόμενη του Ισραήλ Eden Golan ανέβηκε στη σκηνή, δέχτηκε χείμαρρο αποδοκιμασιών και ζητωκραυγών.
Πηγή: Politico
Διαβάστε επίσης:
Ρωσία – Ουκρανία: Αναβολή μερικών ωρών στις συνομιλίες – Έκρυθμο κλίμα με ανταλλαγή προσβολών
Ενθουσιασμένος ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε με τον Ερντογάν: Υπέρ της πώλησης Eurofighter στην Τουρκία
Κοκοτσάκης για έκθεση Καρώνη: Δεν είναι πόρισμα – Η ασάφεια θα ενισχύσει τις απορίες
El Pais: «Το Ισραήλ συνεχίζει τη σφαγή στη Γάζα εν μέσω περιοδείας Τραμπ»
Ο καθηγητής Καρώνης πτωχεύει τη Siemens και διεκδικεί Νόμπελ Χημείας