H ΕΕ εξετάζει την περικοπή 70% των κονδυλίων της Ουγγαρίας

H ΕΕ εξετάζει την περικοπή 70% των κονδυλίων της Ουγγαρίας

Ο επίτροπος για τον προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν πρότεινε να περικοπεί περίπου το 70% των κονδυλίων που προορίζονται για την Ουγγαρία, σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο επίτροπος έγραψε σε σημείωμά του προς τους άλλους επιτρόπους ότι η αναστολή του 70% των κονδυλίων από τα προγράμματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το 2021-2027 είναι «αναλογική» με τον κίνδυνο κατάχρησης των κονδυλίων αυτών.
Η Επιτροπή ξεκίνησε τον Απρίλιο μια νομική έρευνα βάσει ενός νέου νόμου της ΕΕ που συνδέει την εκταμίευση κονδυλίων της ΕΕ με το κράτος δικαίου που επιβλέπει αυτές τις επιδοτήσεις.

«Συστημικές παρατυπίες»

Στο σημείωμά του, ο Χαν αναφέρει «συστημικές παρατυπίες, ελλείψεις και αδυναμίες στις διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων· υψηλό ποσοστό ενιαίων διαδικασιών υποβολής προσφορών και χαμηλή ένταση ανταγωνισμού» στις ουγγρικές διαδικασίες προμηθειών, «εντοπισμό, πρόληψη και διόρθωση σύγκρουσης συμφερόντων» και «περιορισμούς στην αποτελεσματική έρευνα και δίωξη εικαζόμενης εγκληματικής δραστηριότητας», ιδίως σε υποθέσεις διαφθοράς υψηλού επιπέδου.
Ο επίτροπος προϋπολογισμού ενημερώνει τους συναδέλφους επιτρόπους ότι η Ουγγαρία, στην απάντησή της, «δεν υπέβαλε τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τις ανησυχίες που εντοπίστηκαν σε σχέση με τη δικαστική ανεξαρτησία» και απάντησε μόνο εν μέρει στις ανησυχίες.

Μετά το σημείωμα του Χαν, η Ουγγαρία υπέβαλε μια «σειρά διορθωτικών μέτρων» στις 21 Αυγούστου. Η Επιτροπή έχει προθεσμία έως τις 21 Σεπτεμβρίου για να αποφασίσει εάν οι τελευταίες προτάσεις από τη Βουδαπέστη είναι αρκετές για να αμβλύνουν τις ανησυχίες της.

Εάν όχι, η Κομισιόν, σε μια κίνηση χωρίς προηγούμενο, θα μπορούσε να συστήσει στο συμβούλιο των κυβερνήσεων της ΕΕ να αναστείλει τη χρηματοδότηση προς την Ουγγαρία.

Αρχή κατά της διαφθοράς στη Βουδαπέστη

Η Ουγγαρία σχεδιάζει να δημιουργήσει μια αρχή κατά της διαφθοράς που θα επιβλέπει τις δαπάνες των κονδυλίων της ΕΕ σε μια προσπάθεια να ξεκλειδώσει άλλη μια δόση από το ταμείο ανάκαμψης του Covid-19.

«Ο Όρμπαν κάνει προτάσεις που θα συνεχίσουν να του εξασφαλίζουν κονδύλια από την ΕΕ χωρίς να τερματιστεί πραγματικά η συστηματική διαφθορά των φίλων και της οικογένειάς του», δήλωσε ο γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Φρόιντ, ο οποίος συμμετείχε στη δημιουργία του νέου μηχανισμού κράτους δικαίου το 2020. «Ο στόχος πρέπει να είναι η αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία», πρόσθεσε.

Η Ουγγαρία είχε παρατυπίες σχεδόν στο 4% των δαπανών των κονδυλίων της ΕΕ το 2015-2019, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό όργανο καταπολέμησης της απάτης Olaf. Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να υιοθετήσουν την Τετάρτη ένα ψήφισμα, λέγοντας ότι ο Όρμπαν έχει μετατρέψει τη χώρα σε «υβριδικό καθεστώς εκλογικής απολυταρχίας». Καλεί επίσης την Κομισιόν να «λάβει άμεσα δράση» για την Ουγγαρία στο πλαίσιο του μηχανισμού που συνδέει τα κονδύλια της ΕΕ με το κράτος δικαίου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter