Η ΕΕ «καίει» τα σχέδια της κυβέρνησης για καύση απορριμμάτων

Η ΕΕ «καίει» τα σχέδια της κυβέρνησης για καύση απορριμμάτων

Όταν ο κ. Μητσοτάκης έλεγε προεκλογικά ότι η Αθήνα κάθεται πάνω σε μια υγειονομική βόμβα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι σκοπεύει να τη διαιωνίσει. Ο ΧΥΤΑ Φυλής, αφού επεκτάθηκε παράνομα επί διοικήσεων Δούρου και Πατούλη, ετοιμάζεται για μια ακόμη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων.

Αν κατά τον κ. Μητσοτάκη, βουλευτή πλέον της δυτικής Αθήνας, η περιοχή είναι εξειδικευμένη στο να βγάζει υδραυλικούς, η ευρύτερη περιοχή προορίζεται από την κυβέρνηση να δέχεται σκουπίδια. Υπάρχουν χειρότερα; Ναι.

Η δυτική Αθήνα θα αναπνέει διοξίνες από τα εργοστάσια καύσης σκουπιδιών. Ο κ. Χατζηδάκης επαναλαμβάνει ξανά και ξανά πως αφού το κάνει η Σουηδία, γιατί όχι η Ελλάδα; Ξεχνάει ή αγνοεί δύο λεπτομέρειες:

Α. Στη Σουηδία το μοντέλο έχει αποτύχει. Λόγω της ολοκληρωμένης ανακύκλωσης δεν υπάρχει δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα. Ετσι η χώρα αναγκάζεται να εισάγει απορρίμματα από άλλες χώρες για να διατηρήσει σε λειτουργία τα εργοστάσια που ατυχώς έκανε.

Β. Οπου στην Ευρώπη καίνε απορρίμματα δεν καίνε σύμμεικτα αλλά απορρίμματα απαλλαγμένα από τα επικίνδυνα πλαστικά.

Στην Ελλάδα η ανακύκλωση αντικαταστάθηκε από πανάκριβα για δήμους και πολίτες ΣΔΙΤ που δεν κάνουν όμως ανακύκλωση. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΤΕΡΝΑ για το εργοστάσιό της στην Ηπειρο, μόνο το 20% των ανακυκλώσιμων πλαστικών ανακτάται. Η μείωση του συνολικού όγκου σκουπιδιών εκτιμάται από ειδικούς στο 16%. Ο κ. Χατζηδάκης απαντά: «Μα αν είχατε δίκιο, δεν θα μας τα χρηματοδοτούσε η Ευρωπαϊκή Ενωση».

Για να έρθει πριν από λίγες μέρες η ΕΕ και να απαιτήσει έγγραφες εξηγήσεις από την κυβέρνηση έως τις 15 Αυγούστου αναφορικά με την ευρωπαϊκά παράνομη πρόταση χρηματοδότησης από την ΕΕ αντίστοιχου αναποτελεσματικού ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο.

Απ’ ό,τι φαίνεται, η ΝΔ θα μείνει μόνη της να πιστεύει ότι για να μείνεις στη δυτική Αθήνα πρέπει να είσαι υδραυλικός και ο ευρύτερος τόπος είναι προορισμένος να δέχεται σκουπίδια. Η Ευρωπαϊκή Ενωση λέει στην κυβέρνηση: «Αν θέλετε να κάνετε άχρηστα εργοστάσια διαλογής απορριμμάτων και καύση, να τα κάνετε με δικά σας χρήματα».

Και τώρα, κ. Χατζηδάκη; Τώρα δεν έχετε παρά να κάνετε ό,τι προτάσσει το δημόσιο συμφέρον. Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση, μείωση απορριμμάτων κατά τουλάχιστον 80% και ταφή των υπολειμμάτων κατά τόπους και όχι υπερτοπικά όλοι στη Φυλή. Χωρίς δωράκια στους εθνικούς εργολάβους. Τολμάτε;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter