H E.E. κινεί τις νόμιμες διαδικασίες κατά Κύπρου και Μάλτας για τα «χρυσά διαβατήρια»

H E.E. κινεί τις νόμιμες διαδικασίες κατά Κύπρου και Μάλτας για τα «χρυσά διαβατήρια»

Η ΕΕ δήλωσε τη Δευτέρα (19 Οκτωβρίου) ότι θα ξεκινήσουν οι νόμιμες διαδικασίες εναντίον της Κύπρου και της Μάλτας για τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια» που παρείχε σε ξένους επενδυτές, τα οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ έφτασαν και σε χέρια εγκληματιών.

Τα όσα έχουν αποκαλυφθεί όμως για τη διαδικασία πολιτογράφησης ξένων επενδυτών, φαίνεται πως είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Κι αυτό γιατί «πολιτογραφήθηκε» ακόμη και Ρώσος μεγιστάνας, μέτοχος τράπεζας που ενεπλάκη σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Μέρος της υπόθεση αποκαλύφθηκε από ρεπορτάζ του Al Jazeera ενώ συνέχεια στην υπόθεση με νέες αποκαλύψεις έδωσε η εφημερίδα Documento την Κυριακή, 18/10/2020.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι αποκαλύψεις αγγίζουν και τον ίδιο τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. 

Το πρόγραμμα αυτό εκτιμάται ότι απέφερε επίσημους πόρους ύψους 8 δισ. ευρώ στην Κύπρο, ήταν όμως διάτρητο εν τη γενέσει του και το πλαίσιο ελέγχου του είχε κριθεί άκρως ελλιπές από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές. Η κυπριακή κυβέρνηση είχε δεχτεί πολλαπλές προειδοποιήσεις από την ΕΕ με δημόσιες τοποθετήσεις διά στόματος του τότε επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, εκθέσεις και γραπτές αναφορές.

Μετά τον θόρυβο η Κύπρος από την πλευρά της απάντησε πως η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα καταργηθεί από τον επόμενο μήνα. 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε ότι σήμερα, Τρίτη θα ξεκινήσουν οι αποκαλούμενες «διαδικασίες για παραβιάσεις» κατά των δύο χωρών.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι η επιτροπή έχει συχνά εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες της για αυτά τα συστήματα με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη και οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν μόνο αυτές τις ανησυχίες», δήλωσε ο Σέφκοβιτς σε δημοσιογράφους.

«Θα συνεχίσουμε τις εντατικές επαφές μας τόσο με την Κύπρο όσο και με τη Μάλτα για να διασφαλίσουμε ότι ο ευρωπαϊκός νόμος σε αυτόν τον τομέα θα τηρηθεί σωστά».

Ο Σέφκοβιτς πρόσθεσε πως περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της νομικής δράσης, θα ανακοινωθούν σήμερα, Τρίτη.

Διαβάστε επίσης: Τον πρόεδρο Αναστασιάδη αγγίζουν τα «χρυσά» διαβατήρια

Πληροφορίες: euractiv.com

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter