Η ΕΕ όμηρος του εαυτού της

Η ΕΕ όμηρος του εαυτού της

Για μήνες οι κεφαλές της Ευρωπαϊκής Ενωσης χαιρέτιζαν το πρόγραμμα εμβολιασμού που σχεδίασαν για την ανοσοποίηση των Ευρωπαίων ως τη ναυαρχίδα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, χτυπώντας την πλάτη τους αυτοσυγχαιρόμενοι για την ηθική υπεροχή της ενιαίας αγοράς έναντι του τραμπικού «εμβολιαστικού εθνικισμού».

Τώρα οι ηγέτες κρατών-μελών παραπονιούνται ότι η διαδικασία παροχής εμβολίων είναι υπερβολικά γραφειοκρατική, περιορισμένη και αργή. Αυτό κατά μεγάλο ποσοστό οφείλεται στη φύση των συμφωνιών που συνάπτει η Κομισιόν με τις φαρμακευτικές, στις οποίες αφήνει ανεξήγητα μεγάλη ελευθερία κινήσεων, ενώ δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τις τιμές, τους όρους παραδόσεων και άλλα σημαντικά στοιχεία της διαπραγμάτευσης, που παραμένουν κρυφά. Μάλιστα, έπειτα από πίεση ευρωβουλευτών η Κομισιόν επέτρεψε στον επικεφαλής της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου Πασκάλ Κανφέν να διαβάσει μια λογοκριμένη εκδοχή της συμφωνίας με την CureVac! 

Η μυστικότητα με την οποία η Κομισιόν διαχειρίζεται τις διαπραγματεύσεις οδήγησε το Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών (CEO) να απευθυνθεί στον Ευρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη για να πιέσει την ΕΕ και να της ζητήσει να δώσει πρόσβαση στα έγγραφα το αργότερο μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου. 

Η δικαιολογία γι’ αυτήν τη μυστικοπαθή συμπεριφορά της Κομισιόν είναι ότι κατ’ αυτό τον τρόπο η ΕΕ πετυχαίνει καλύτερους όρους με τις φαρμακευτικές. Ισχυρισμός που κατέρρευσε παταγωδώς με την πρόσφατη υπόθεση των εμβολίων της AstraZeneca. Η εταιρεία βασιζόμενη στον ασαφή ορισμό των υποχρεώσεών της απέναντι στην ΕΕ έστρεψε την προσοχή της προς Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, όπου της προσφέρθηκαν καλύτερες τιμές…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter