Η ΕΕ πιέζει την Τουρκία για τον Καβαλά

Η ΕΕ πιέζει την Τουρκία για τον Καβαλά

Μετά από τριήμερες συνεδριάσεις, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε να κινήσει διαδικασία παραβίασης των ευρωπαϊκών κανονισμών κατά της Τουρκίας με την αιτιολογία της άρνησής της να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) για την άμεση αποφυλάκιση του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, ο οποίος βρίσκεται πίσω στις φυλακές Σιλιβρί στην Κωνσταντινούπολη για 1.494 ημέρες. Κατηγορείται από το καθεστώς Ερντογάν ως υποκινητής των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί το 2013 καθώς και της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016.

Όπως αναφέρει το Euronews, η απόφαση για την κίνηση της διαδικασίας ψηφίστηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία είναι αρμόδια για την επίβλεψη της εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΔΑ. Ενώ τα δύο τρίτα των ψήφων ήταν απαραίτητα για την έναρξη της διαδικασίας, τουλάχιστον 32 από τα 47 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, περισσότερα από τον απαραίτητο αριθμό ψήφισαν υπέρ της απόφασης. Η απόφαση έρχεται μετά την παράταση της κράτησης του που επιβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή από δικαστήριο στην Τουρκία, αγνοώντας τις εκκλήσεις του ΕΔΔΑ.

Σε δεύτερη φάση, με την εξουσία που της δίνει το άρθρο 46 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ), η Επιτροπή Υπουργών θα λάβει νέα απόφαση για την υποβολή κοινής καταγγελίας κατά της Τουρκίας στο ΕΔΔΑ. Τα δύο τρίτα των ψήφων είναι απαραίτητα και για την απόφαση αυτή.

Σε περίπτωση που το ΕΔΔΑ εκφράσει τη γνώμη ότι πρόκειται για παράβαση εκ μέρους της Τουρκίας, η Επιτροπή Υπουργών θα εξετάσει τα μέτρα που θα ληφθούν κατά της Τουρκίας. Μεταξύ των μέτρων και των κυρώσεων που πρέπει να εξεταστούν είναι και ο τερματισμός της ιδιότητας μέλους της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης ή η αναστολή του δικαιώματος ψήφου της. Η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου, που αποτελείται από 47 κράτη, και σύμφωνα με το δικό της Σύνταγμα, είναι υποχρεωμένη να τηρεί τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter