Η ΕΕ στηρίζει τη συμφωνία για τα πυρηνικά – «Πιθανό» τετ α τετ Ευρωπαίων αξιωματούχων με Πομπέο

Η ΕΕ στηρίζει τη συμφωνία για τα πυρηνικά – «Πιθανό» τετ α τετ Ευρωπαίων αξιωματούχων με Πομπέο

Η ΕΕ στηρίζει πλήρως τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν και θέλει οι αντίπαλες δυνάμεις (οι ΗΠΑ και το Ιράν) να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση, δήλωσε σήμερα η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, η Φεντερίκα Μογκερίνι.

“Θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε με όλα τα μέσα μας και όλη μας την πολιτική βούληση”, είπε η Μογκερίνι στους δημοσιογράφους πριν από την συνάντησή της με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας , δηλαδή των τριών χωρών που είχαν υπογράψει το 2015 το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.

Δείτε επίσης: Ο Πομπέο στις Βρυξέλλες – Επί τάπητος τα πυρηνικά του Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αναμένεται να συναντηθεί επίσης με αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες σήμερα για να συζητήσουν για το Ιράν. Όπως είπε η Μογκερίνι, ενημερώθηκε στη διάρκεια της νύχτας για την άφιξη του Πομπέο στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

“Θα βρισκόμαστε όλη την ημέρα εδώ με μια γεμάτη ατζέντα. Επομένως θα δούμε στη διάρκεια της ημέρας πώς και αν θα καταφέρουμε να διοργανώσουμε μια συνάντηση. Προφανώς και είναι πάντα ευπρόσδεκτος (ο Πομπέο), αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια”, είπε η ίδια.

Ο Πομπέο μετά τις Βρυξέλλες θα ταξιδέψει αύριο στο Σότσι, το ρωσικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα, για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και με τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, τον Σεργκέι Λαβρόφ,

Η κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε την 8η Μαΐου, έναν χρόνο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή τη συμφωνία, πως σκοπεύει να πάψει να τηρεί ορισμένες από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει εντός των πλαισίων της συμφωνίας αυτής.

Η Τεχεράνη απηύθυνε τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους — οι οποίοι λένε ότι είναι προσηλωμένοι στην τήρηση αυτής της συμφωνίας — ότι εάν δεν συμβάλουν ώστε να βγουν από τη διεθνή απομόνωση δύο κρίσιμοι τομείς της οικονομίας της, αυτοί της τραπεζικής και του πετρελαίου, καθώς πλήττονται από τις αμερικανικές κυρώσεις που επανήλθαν σε ισχύ, θα αποκηρύξει τους περιορισμούς που εφαρμόζει ως προς τα αποθέματα βαρέος ύδατος και εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει.

Οι Ευρωπαίοι πάντως απέρριψαν το τελεσίγραφο της ιρανικής πολιτικής ηγεσίας.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει τις πιέσεις που ασκεί στην Τεχεράνη, την οποία κατηγορεί ότι ετοιμάζεται να εξαπολύσει «άμεσα» επιθέσεις εναντίον Αμερικανών ή αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι στέλνει στη Μέση Ανατολή ένα πολεμικό πλοίο με αμφίβια οχήματα και συστοιχίες πυραύλων Patriot, που προστίθενται σε ένα αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του και βομβαρδιστικά B-52 που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Ο Μάικ Πομπέο ακύρωσε ήδη την περασμένη εβδομάδα δύο επισκέψεις του, μία στο Βερολίνο και μία στη Γροιλανδία, την αυτόνομη περιοχή της Δανίας, προκειμένου να αφοσιωθεί στο ζήτημα του Ιράν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter