Θρίλερ με τους Nord Stream: Η ΕΕ «βλέπει» δολιοφθορά πίσω από τις διαρροές στους αγωγούς

«Συναγερμό» προκάλεσε στις Βρυξέλλες η ενημέρωση περί διαρροής στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική.

Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, υπήρξαν αναφορές από διεθνή ΜΜΕ σχετικά με το γεγονός πως στην ΕΕ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο δολιοφθοράς, άποψη που εκφράστηκε και από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Με παρέμβασή της στο twitter, η κ. φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για «σαμποτάζ», υπογραμμίζοντας ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί «προτεραιότητα η διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να χυθεί άπλετο φως στις ακριβείς συνθήκες και τα αίτια της διαρροής».

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν, η οποία είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο ατυχήματος, σημειώνοντας σε δηλώσεις της ότι υπήρξαν «σκόπιμες ενέργειες» πίσω από τη διαρροή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η σουηδική πλευρά, καθώς έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς, οι οποίοι δεν λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι αέριο.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Πιέσεις από 15 χώρες της ΕΕ στην Κομισιόν για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου

Οι σεισμολόγοι έκαναν λόγο για εκρήξεις

Σεισμολόγοι στη Δανία και τη Σουηδία κατέγραψαν τη Δευτέρα ισχυρές εκρήξεις στις περιοχές όπου παρατηρήθηκαν διαρροές στον Nord Stream, όπως ανέφερε το σουηδικό Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο (SNSN) του Πανεπιστημίου της Ουψάλας.

Ειδικότερα, ο Σουηδός σεισμολόγος Μπγιορν Λουντ δήλωσε βέβαιος ότι η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε στη Βαλτική Θάλασσα οφειλόταν σε εκρήξεις και όχι σε σεισμούς ή κατολισθήσεις του εδάφους.