Η εφορία έκανε κατασχέσεις σε 1,3 εκατ. οφειλέτες μέσα στην πανδημία

Η εφορία έκανε κατασχέσεις σε 1,3 εκατ. οφειλέτες μέσα στην πανδημία

Παρά τις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ως τα τέλη του 2021 που δόθηκαν σε πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους οι οποίοι έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης λόγω της πανδημίας, το 2020 έκλεισε με έναν στους δύο φορολογούμενους να χρωστάει στην εφορία και την ΑΑΔΕ να επιβάλει κατασχέσεις καταθέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων στον έναν στους τρεις από όσους χρωστούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ, στα τέλη Δεκεμβρίου 2020 το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων προς την εφορία έσπασε το φράγμα των 108 δισ ευρώ, δημιουργώντας νέο αρνητικό ρεκόρ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το Δεκέμβριο 2020 τα χρέη προς το δημόσιο έφτασαν τα 108,12 δις ευρώ, έναντι 107,59 δις ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο. Από αυτό το ποσό, τα 37,61 δις ευρώ είναι χρέη φυσικών προσώπων και τα 70,5 δις ευρώ είναι χρέη επιχειρήσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων είτε δεν υπάρχουν είτε είναι πτωχευμένες, ενώ ποσό περί τα 24 δις ευρώ θεωρούνται μη επιδεχόμενα είσπραξης.

Τα νέα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2020 έφτασαν τα 7,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος και συγκεκριμένα ποσό γύρω στα 5,46 δις ευρώ, δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, από τον Μάρτιο ως και τον Δεκέμβριο 2020.

Κατά τα λοιπά, ο αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου για μια ακόμη χρονιά παρέμεινε υψηλός, ξεπερνώντας τα 4 εκατομμύρια άτομα και φτάνοντας το 50% του συνόλου των φορολογουμένων. Ένα νέο αρνητικό στοιχείο του 2020 ήταν πάντως ότι αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου στους οποίους μπορούν να επιβληθούν ή έχουν επιβληθεί από την εφορία αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των φορολογουμένων στους οποίους η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει κατασχέσεις, αυξήθηκε σημαντικά από 1.778.016 ΑΦΜ που ήταν στο τέλος του 2019 σε 1.849.948 ΑΦΜ τον Δεκέμβριο του 2020. Αυτό σημαίνει ότι 71.932 επιπλέον φορολογούμενοι είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο επιβολής κατασχέσεων, είτε επειδή δεν εξόφλησαν τις οφειλές τους είτε επειδή δεν τις ρύθμισαν.

Ακόμη χειρότερα, μέσα στην πιο δύσκολη οικονομική χρονιά της τελευταίας 10ετίας, κατά την οποία η ύφεση αναμένεται να ξεπεράσει το 10% και δεκάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίος επιχειρήσεις έχουν περιέλθει σε αδυναμία να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των οφειλετών στους οποίους η εφορία επέβαλε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέσα στο 2020 η εφορία επέβαλε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ως επί το πλείστον κατασχέσεις καταθέσεων σε 1.293. 040 οφειλέτες, 50.000 περισσότερους από ότι το 2019. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter