Η εγκατάσταση του φόβου

Η εγκατάσταση του φόβου

Οι περισσότερες κυβερνήσεις παγκοσμίως τρέμουν το ενδεχόμενο μιας δεύτερης πανδημίας και της νέας οικονομικής κρίσης που θα προκαλέσει

Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα SARS-CoV-2 σε ολόκληρο τον πλανήτη και μαζί τους οι φόβοι των περισσότερων κυβερνήσεων για δεύτερη πανδημία μες στην καρδιά του καλοκαιριού ή το ερχόμενο φθινόπωρο. Παρά το άνοιγμα στα περισσότερα κράτη υποδοχής, ο φόβος αλλά και τα περιοριστικά μέτρα έχουν κρατήσει τον κόσμο στους τόπους διαμονής τους, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον τουρισμό και γενικότερα την οικονομία, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα οι περισσότερες κυβερνήσεις –αν όχι όλες– λένε «όχι» σε ένα δεύτερο, καταστροφικό για τις οικονομίες τους lockdown, ενώ πολλές εξ αυτών βρίσκονται αντιμέτωπες με κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν στα περιοριστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα στη χρήση μάσκας.

Επεισόδια στη Γερμανία

Για παράδειγμα, όπως γράφει η «Handelsblatt» σε άρθρο της με τίτλο «Η μάσκα σύμβολο αντιπαράθεσης», το ζήτημα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας μοιάζει να διχάζει ολοένα και περισσότερο τη γερμανική κοινωνία. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας: «Η μάσκα κινδυνεύει να μετατραπεί σε σύμβολο της πολιτικής αντιπαράθεσης για την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας. Πολλοί διαδηλωτές στις κινητοποιήσεις στο Βερολίνο κατά των περιοριστικών μέτρων το περασμένο Σαββατοκύριακο επέλεξαν συνειδητά να μη φορέσουν προστατευτική μάσκα. Και επειδή στα μέσα συγκοινωνίας η υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν γίνεται πάντα σεβαστή, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και την Κάτω Σαξονία επιβάλλεται πλέον πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν τη φορούν. Σε σουπερμάρκετ και εστιατόρια ξέσπασαν ακόμη και βίαια επεισόδια μεταξύ των πελατών».

Ηπια συμπτωματολογία

Την Πέμπτη που μας πέρασε τα κρούσματα του νέου κορονοϊού παγκοσμίως ανήλθαν σε 18,9 εκατομμύρια, με τα ενεργά κρούσματα να ανέρχονται σε 6,1 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 99% παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία, και το σύνολο των θανάτων φτάνει πλέον στις 711.220. Με βάση την καταμέτρηση της ιστοσελίδας Worldometer, την περασμένη Τετάρτη καταγράφηκαν 271.406 νέα περιστατικά και 6.838 νέοι θάνατοι.

Μόνο στις ΗΠΑ την Τετάρτη που μας πέρασε καταγράφηκαν 55.148 νέα περιστατικά, με το σύνολο πλέον να ξεπερνά τα 4,9 εκατομμύρια, ενώ από την Covid-19 έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 161.601 άνθρωποι.

Στη Βραζιλία, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της μακάβριας λίστας, τα νέα κρούσματα την περασμένη Τετάρτη ανήλθαν σε 54.685, με το σύνολο των περιστατικών να ξεπερνά τα 2,8 εκατομμύρια και τους θανάτους στη χώρα να φτάνουν τις 97.418.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ινδία, όπου τα συνολικά περιστατικά ξεπέρασαν το 1,9 εκατομμύριο και οι θάνατοι έφτασαν τις 40.739.

Στη Ρωσία το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται σε 866.627 και το σύνολο των θανάτων σε 14.490, ενώ ακολουθούν η Νότια Αφρική, το Μεξικό, το Περού, η Χιλή και η Ισπανία.

Ακόμη και η πολύπαθη Λιβύη που μαστίζεται από τον δεκαετή εμφύλιο εμφάνισε ρεκόρ κρουσμάτων, 251 άτομα, ενώ στην Κολομβία ο πρώην πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε προσβλήθηκε από κορονοϊό.

Ανησυχητική άνοδος

Την ίδια ώρα ο αριθμός νέων κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη ανεβαίνει ανησυχητικά. Στη Γαλλία την Τετάρτη που μας πέρασε ο ημερήσιος απολογισμός νέων ασθενών έφτασε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο μηνών. Στην Ισπανία επίσης. Στην Τουρκία καταγράφονται περίπου 1.000 νέα κρούσματα κορονοϊού ημερησίως. Στη Βρετανία επιβλήθηκε τοπικό lockdown στην πόλη Αμπερντίν της Σκωτίας, όπου εντοπίστηκαν 54 νέα κρούσματα.

Εντός του παραπάνω σκηνικού, η προειδοποίηση από πλευράς Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) την περασμένη Δευτέρα ότι, παρά τις ισχυρές ελπίδες για εμβόλιο, είναι πιθανόν να μην υπάρξει ποτέ πανάκεια για την Covid-19 και ότι ο δρόμος προς την κανονικότητα θα είναι μακρύς ακούστηκε εφιαλτική στα αυτιά της παγκόσμιας κοινότητας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter