Η εγκληματική αγκωνιά και ο αμετανόητος δράστης

Η εγκληματική αγκωνιά και ο αμετανόητος δράστης

Το δολοφονικό χτύπημα του Αντερσον Βαρεζάο στον Νίκο Ζήση σημάδεψε το κορμί και το μυαλό της δευτεραθλήτριας κόσμου εθνικής Ελλάδας το 2006 στην Ιαπωνία.

Τα λόγια των γιατρών ήταν μεγαλύτερο σοκ και από αυτό που ζήσαμε όταν είδαμε τον Νίκο Ζήση να μπαίνει άρον άρον σε γιαπωνέζικο ασθενοφόρο. «Τριπλό κάταγμα στο ζυγωματικό και χειρουργείο. Επίσης, έχει δημιουργηθεί μια φυσαλίδα στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ικανή να δημιουργήσει επιπλοκές στην όραση». Τρόμος.

Ο δράστης εμφανιζόταν αμετανόητος και χαμογελούσε σαρδόνια. Ο Αντερσον Βαρεζάο είχε ανέκαθεν τη φήμη του σκληροτράχηλου κανάγια, αλλά αυτό ήταν άνω ποταμών. Η αγκωνιά του, ολοφάνερα εσκεμμένη, χτύπησε τον Ελληνα συνάδελφό του κάτω από το δεξί μάτι και του το έκλεισε αυτοστιγμεί. Οι υπόλοιποι έσπευσαν να ζητήσουν εξηγήσεις, αλλά η νηφάλια αντίδραση του ίδιου του Ζήση έριξε νερό στο μπαρούτι.

«Το χτύπημα ήταν άγριο και οδυνηρό, αλλά κατάφερα να μείνω όρθιος. Δεν ήθελα να του δώσω την ικανοποίηση να με δει πεσμένο» εξήγησε το θύμα της αντιαθλητικής επίθεσης. «Ηταν ζήτημα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού. Μάλλον το παράκανα με την ηρεμία. Η ενέργεια του Βαρεζάο ήταν κτηνώδης και δολοφονική. Τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη».

«Τριπλό κάταγμα στο ζυγωματικό και χειρουργείο καθώς και μια ύποπτη φυσαλίδα στο πίσω μέρος του κεφαλιού» ανέφερε το ιατρικό ανακοινωθέν.

«Τυφλός» αλλά αισιόδοξος

Ο Ζήσης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης Χαμαμάτσου από τον –προσωπικό του φίλο– γιατρό της εθνικής Νίκο Κουκουλιά ενώ ο αγώνας συνεχιζόταν. Στο προσκεφάλι του βρισκόταν συνεχώς η μητέρα του Πηνελόπη, η οποία είχε ταξιδέψει στην Ιαπωνία για συμπαράσταση και έχασε την ξενοιασιά της μέσα σε μια στιγμή.

Μόλις το ματς ολοκληρώθηκε, με ελληνική νίκη (91-80), σύσσωμη η αποστολή έσπευσε στο πλευρό του τραυματισμένου συνοδοιπόρου. Ο Ζήσης πονούσε και δεν έβλεπε καλά, αλλά δεν έχανε την αισιοδοξία του. «Μην ανησυχείτε, θα έρθω μαζί σας στη Σαϊτάμα» υποσχόταν. Οι Ιάπωνες γιατροί αποφάσισαν ότι η εγχείρηση ανάταξης ζυγωματικού μπορούσε να περιμένει και ότι ο ασθενής ήταν σε θέση να μετακινηθεί με τρένο, «αλλά όχι προτού περάσει μία εβδομάδα».

Η ξενυχτισμένη εθνική νίκησε και την Τουρκία και αναχώρησε αήττητη για το Τόκιο, όπου την περίμενε η Κίνα για χωρίς αύριο αναμέτρηση στη φάση των 16 του Μουντομπάσκετ. «Βρείτε τρόπο για να ενημερώνομαι» παρακάλεσε ο Ζήσης. «Ούτε τηλεόραση έχω στο νοσοκομείο ούτε ίντερνετ». Ο Σπορ FM έστησε τηλεφωνική σκυταλοδρομία μέσω Αθηνών ώστε να ακούσει ο τραυματίας την περιγραφή από τα ακουστικά του κινητού του. «Μπράβο, μάγκες, το επόμενο ματς δεν το χάνω» ξεσπάθωσε ο Νίκος από το κρεβάτι του πόνου.

Και πράγματι, ο προημιτελικός με τη Γαλλία τον βρήκε καθισμένο στον πάγκο έπειτα από εξαήμερη νοσηλεία, με μαυρισμένο μάτι αλλά χαμογελαστό. Το ίδιο και ο ιστορικός ημιτελικός με τους Αμερικανούς, σαν σήμερα, 1 Σεπτεμβρίου 2006. Και ο χαμένος τελικός με τους Ισπανούς. Και η απονομή των μεταλλίων. Οι συμπαίκτες του είχαν ετοιμάσει ομοιόμορφα μπλουζάκια με αφιέρωση «για σένα Νίκο», αλλά μέσα στην πίκρα της ήττας η χειρονομία ξεχάστηκε και τα ρούχα έμειναν αφόρετα.

Πήρε τα μέτρα του

Το πρωί την επομένη του επεισοδίου ο Βαρεζάο έμεινε στο δωμάτιό του και δεν κατέβηκε για πρωινό στην τραπεζαρία που μοιράζονταν όλες οι ομάδες. Φοβόταν αντίποινα από τους Ελληνες παίκτες, ενώ είχε κινητοποιήσει τους δικηγόρους των Κλίβελαντ Καβαλίερς (όπου αγωνιζόταν) για πιθανές μηνύσεις. Η FIBA υποχρέωσε την ομοσπονδία μπάσκετ της Βραζιλίας να ζητήσει επίσημη συγγνώμη έπειτα από διάβημα της αντίστοιχης ελληνικής, αλλά απέφυγε να τιμωρήσει τον δράστη.

Ο Βαρεζάο ισχυρίστηκε ότι ο Ζήσης τον είχε προκαλέσει: «Ετσι τα κερδίζετε τα φάουλ στο ΝΒΑ, με θέατρο;». Οπότε, ακολούθησε προειδοποίηση: «Μείνε μακριά μου γιατί θα σε τελειώσω». Συνεπώς δεν ήταν ατύχημα. «Εγώ πάντως έχω καθαρή τη συνείδησή μου» δήλωνε ο Βραζιλιάνος τραμπούκος. «Το μπάσκετ είναι άθλημα επαφής. Ο Ζήσης λέει ανοησίες για να γεμίζουν τα ταμπλόιντ».

Η συγγνώμη του Βαρεζάο ακούστηκε έξι χρόνια αργότερα, στο περιθώριο ενός φιλικού αγώνα Βραζιλία – Ελλάδα στο Σάο Κάρλος. «Πιστεύω είναι σωστό να αποδέχεσαι μια ειλικρινή συγγνώμη, έστω και μετά από έξι χρόνια. Ο Βαρεζάο ήταν ειλικρινής. Η ζωή συνεχίζεται» έγραψε ο Ζήσης στο Twitter. Οι διάδοχοί του στην εθνική θα τον συναντήσουν μεθαύριο στο παρκέ της Ναντζίνγκ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter