Η ειδοποιός διαφορά

Η ειδοποιός διαφορά

Το 1952 ο Νίκος Μπελογιάννης, χαμογελά παρέα με τους συντρόφους του κατά τη διάρκεια της δίκης του στην οποία καταδικάστηκε σε εκτέλεση.

Κατηγορούμενοι. Μελλοθάνατοι. Κομουνιστές. Χαμογελαστοί.

Πως μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι λίγο πριν ακουστεί η καταδίκη τους σε θάνατο, να γελάνε; Κι όμως μπορούσαν. Γελούσαν γνωρίζοντας τι τους περιμένει, έχοντας ήδη απορρίψει όποια συμφωνία κι αν εμφανίστηκε στο τραπέζι, που τους προσέφερε ζωή και αξιώματα με αντάλλαγμα τα πιστεύω τους.

Εξήντα επτά χρόνια μετά, και χωρίς να υπάρχει ο φόβος της εκτέλεσης των κατηγορουμένων, μια άλλη δίκη είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα, η δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» και οι κατηγορούμενοι ακροδεξιοί το μόνο που δεν κάνουν είναι να χαμογελούν.

Οι πάλαι ποτέ νταήδες, οι μαχαιροβγάλτες, οι ασήκωτοι Ελληνάρες που πόζαραν σε φωτογραφίες αγκαλιά με αυτόματα όπλα, ναζιστικές σημαίες και σήματα των SS, σήμερα δεν ξέρουν, δεν είδαν και πάνω απ’ όλα δεν ήταν εκεί.

Καμία πίστη, καμία ιδεολογία κανένα χαμόγελο. Η σαπίλα του φασισμού βγαίνει όσο το μαχαίρι προχωράει στο κόκαλο.

Εδώ λοιπόν είναι και η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στις δύο αυτές περιπτώσεις. Οι μεν χαμογελούν γιατί ξέρουν ότι παλεύουν για την ελευθερία και το δίκιο, οι δε τρέμουν μπροστά στην ετυμηγορία, σαν θρασύδειλα ανθρωπάκια που είναι. Γιατί τέτοιοι είναι οι ναζί. Θρασύδειλα ανθρωπάκια.

Το θέατρο που διαδραματίζεται στη δικαστική αίθουσα κορυφώθηκε όταν ο χρυσαυγίτης και πυρηνάρχης της τοπικής Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης, ο άνθρωπος που όπως όλα δείχνουν έδωσε την εντολή στον Γιώργο Ρουπακιά να δολοφονήσει τον Παύλο Φύσσα, λιποθύμησε σήμερα εντός του δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της απολογίας του συγκατηγορούμενού του, Κωνσταντίνου Κορκοβίλη.

O Κορκοβίλης, είναι ο 7ος απολογούμενος από τους 18 κατηγορουμένους, ενώ η σειρά του Πατέλη είναι ακριβώς η μεθεπόμενη. Κοινώς η απολογία του θα ξεκινούσε την Παρασκευή ή τη Δευτέρα. Αμέσως επόμενος, στη θέση 10 είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς.

Το σημαντικό είναι ένα. Το τέλος έρχεται, και δεν θα σταματήσει να έρχεται όσες καθυστερήσεις και αν επιτευχθούν από ανάλογες πράξεις των ναζί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter