Η εισαγγελέας, ο Ρασπούτιν και ο μέσος άνθρωπος

Η εισαγγελέας, ο Ρασπούτιν και ο μέσος άνθρωπος

Η αλήθεια είναι ότι διαβάζοντας με προσοχή την δήλωση, των «κύκλων» της εισαγγελέως Ελένης Ράικου, ήμουν σίγουρη ότι επρόκειτο για ένα ιδιωτικό σημείωμα που διέρρευσε και ότι θα έκλειναν το κείμενό τους με τη φράση «κορίτσια, μοιράστε κι έρχομαι». Φυσικά διαψεύστηκα. Επρόκειτο για δημόσια δήλωση…

Βλέπετε, οι «κύκλοι» της εισαγγελέως δεν είναι ο μέσος άνθρωπος που ξέρει και διαχωρίζει απόλυτα πότε και πού κάνει κουτσομπολιό και πότε και πού ανοίγει το στόμα του γιατί τον πνίγει το δίκιο.

Οι «κύκλοι», νομίζουν ότι είναι κάτι υπέρτατο και γι’ αυτό νομίζουν ότι δικαιούνται να περιφέρουν τη δυστοπική τους πραγματικότητα δημοσίως χωρίς, όμως, να αναλαμβάνουν ευθύνη. Χωρίς να λένε ονόματα, χωρίς να παρουσιάζουν στοιχεία. Παρά μόνο σαν κάκιστες κουτσουμπόλες να απειλούν, να υπονοούν και να απευθύνονται υπογείως στο στενό κύκλο του σαλονιού τους.

Μόνο που οι δημόσιες δηλώσεις απευθύνονται σε όλους τους πολίτες και γι΄αυτό το λόγο οφείλουν να είναι ξεκάθαρες. Χωρίς υπονοούμενα, χωρίς παρατσούκλια. Πολύ περισσότερο εάν είναι δημόσιες δηλώσεις δικαστικών λειτουργών που φέρουν την ευθύνη της απόδοσης της δικαιοσύνης. Γιατί φαντάζεστε τον τρόμο του μέσου ανθρώπου απέναντι στην υπαινικτική περιγραφή του πώς δρα η δικαιοσύνη από έναν εκ των έσω παίκτη του συστήματος.

Τι μάθαμε, λοιπόν, από τη δημόσια δήλωση των «κύκλων» της πάλαι ποτέ εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς με αφορμή ρεπορτάζ του Documento:

-Ότι ο Ρασπούτιν ζει! Και μάλιστα έχει ύφος «νταβατζή».

-Ότι οι «κύκλοι» της εισαγγελέως, έπαιρναν εντολή από το Ρασπούτιν για το ποιες υποθέσεις θα φτάσουν σε δίωξη και ποιες θα αρχειοθετηθούν.

Τι δεν μάθαμε από τη δημόσια δήλωση των «κύκλων» της πάλαι ποτέ εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς:

-Ποιος είναι ο Ρασπούτιν.

-Ποιες υποθέσεις οι «κύκλοι» οδήγησαν σε δίωξη και ποιες αρχειοθέτησαν.

Η δημόσια δήλωση των «κύκλων» εμπεριέχει, επίσης, μια απειλή και μια βαθιά υποτίμηση. «Η συνέχεια θα αποκαλύψει πράγματα που ξεπερνούν τη φαντασία του μέσου ανθρώπου».

Η απειλή όταν γίνεται πράξη με ονοματεπώνυμα είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Η υποτίμηση, όμως, είναι ότι χειρότερο. Γιατί φανταστείτε το μέσο άνθρωπο με την… περιορισμένη φαντασία που θα διαβάσει αυτή τη δημόσια δήλωση και αύριο το πρωί θα περάσει την πύλη των δικαστηρίων δια υπόθεσή του. Φανταστείτε το ηττημένο βλέμμα του, τα βαριά και διστακτικά βήματά του. Φανταστείτε τον στη θέση μηνυτή ή μηνυόμενου να βλέπει απέναντί του στην έδρα τους… «κύκλους».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter