Η εκ των υστέρων διαφάνεια του Σταϊκούρα «εξαφάνισε» 6 δισ. από το «μαξιλάρι»

Η εκ των υστέρων διαφάνεια του Σταϊκούρα «εξαφάνισε» 6 δισ. από το «μαξιλάρι»

Μπορεί το ΥΠΟΙΚ να απέκρυπτε από τους πολίτες την αλήθεια επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες αναφορικά με τη χρήση του «μαξιλαριού», σήμερα όμως, ενώπιον της Ολομέλειας, ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν δίστασε να κάνει λόγο για πλήρη διαφάνεια τη στιγμή που παραδεχόταν ότι χρησιμοποιήθηκαν 6 δισ. ευρώ.

Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια για την κύρωση μίας ακόμα Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ο υπουργός Οικονομικών παρέθεσε το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας αλλά και το μέγεθος της χρήσης αυτών.

«Τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα κράτους και φορέων γενικής κυβέρνησης, από 16 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, διαμορφώθηκαν στα 27 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019, χωρίς τον ειδικό λογαριασμό (σ.σ. 15,7 δισ. ευρώ από τον ESM και τα υπερπλεονάσματα) και σήμερα είναι στα 21 δισ. ευρώ» είπε ο Χρ. Σταϊκούρας, γεγονός που συνιστά παραδοχή χρήσης 6 δισ. ευρώ.

Εν συνεχεία, εξήγησε -χωρίς τα ανάλογα ποσά- τη μείωση, επικαλούμενος την ανάγκη κάλυψης χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην πρόωρη εξόφληση μέρους των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το Νοέμβριο του 2019, στην σταδιακή μείωση Εντόκων Γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020 και στην μερική ενίσχυση του τακτικού αποθεματικού του υπουργείου Οικονομικών για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορονοϊού.

«Απόλυτη διαφάνεια, παντού» τόνισε μετά την παρουσίαση των λοιπών διαθέσιμων στοιχείων και των πολιτικών του συμπερασμάτων, προκαλώντας το εύλογο ερώτημα: Γιατί λίγες ώρες πριν τη διαρροή περί χρήσης έως και 14 δισ. ευρώ, ο κ. Σταϊκούρας επέμενε σε live μετάδοση ότι το «μαξιλάρι» θα μείνει άθικτο μέχρι τον Ιούνιο;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter