Η εκδικητική μεταγωγή του Β. Δημάκη – Πάνω από 9.000 υπογραφές για την επιστροφή του στον Κορυδαλλό

Η εκδικητική μεταγωγή του Β. Δημάκη – Πάνω από 9.000 υπογραφές για την επιστροφή του στον Κορυδαλλό

Πάνω από 9.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί στο ιντερντετικό ψήφισμα του avaaz για την επιστροφή του κρατούμενου απεργού πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη στη φυλακή Κορυδαλλού έτσι ώστε να συνεχίσει τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Βασίλης Δημάκης, «μετήχθη από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών την 17η Απριλίου 2020 για λόγους ομαλής λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού Ι, καθώς και στο πλαίσιο της εφαρμογής έκτακτων μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό (COVID-19)».

Με λίγα λόγια το υπουργείο προσπαθεί να δικαιολογήσει τη μεταγωγή του Δημάκη λόγω κορονοϊού την ίδια ώρα που εξαιτίας της πανδημίας έχει διακόψει τις μεταγωγές. Την ίδια ώρα επικαλείται λόγους… ομαλής λειτουργίας των φυλακών, με τον κρατούμενο να έχει συμμετάσχει μόνο στην αποχή από την εργασία με αίτημα την αποσυμφόρηση των φυλακών, χωρίς να έχει δημιουργήσει οτέ πρόβλημα.

Μάλιστα όπως φαίνεται, από το υπόμνημα που κατέθεσε ο Β. Δημάκης -μέσω του δικηγόρου του Θανάση Καμπαγιάννη– στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, η μεταγωγή του κρατουμένου διατάχθηκε από την ίδια τη Σοφία Νικολάου, γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, κάνοντας χρήση ειδικού άρθρου που επιτρέπει στην ίδια ή στον υπουργό να παρακάμψουν την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών και να αποφασίσουν μόνοι τους για μεταγωγή κρατουμένου λόγω κινδύνου ζωής, δημόσιας τάξης, ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας των φυλακών.

Δήλωση Βασίλη Δημάκη

«Εγώ, κυρία Νικολάου, έχω φτύσει αίμα να επιτύχω αυτό που -όλοι εσείς που πληρώνεστε γι’ αυτό- δεν επιτύχατε επ’ ουδενί και εννοώ να αυτο-σωφρονιστώ και έρχεστε μεμιάς και μου δίνετε μία να πάω στο διάολο; Γιατί; Σας υπόσχομαι ότι δεν πρόκειται να με κάνετε ξανά αυτό που ήμουν. Αυτό που με τόσο εκπαιδευτικό μόχθο κατάφερα να είμαι και εννοώ ένας άνθρωπος αλληλέγγυος προς κάθε συνάνθρωπό μου που βάλλεται. Προτιμώ να παραδώσω πνεύμα, κυρία Νικολάου, αλλά να θυμάστε ότι το παραδομένο μου πνεύμα δεν θα σας αφήσει στιγμή για το υπόλοιπο της ζωής σε ησυχία…», είπε ο ίδιος μέσα από την πολιτική του δήλωσή του, με την οποία ανακοίνωσε ότι ξεκινάει απεργία πείνας. 

Αντιδράσεις πολιτικού κόσμου:

Τομέας Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: Να αποδοθεί στον Βασίλη Δημάκη το δικαίωμα να παρακολουθήσει την Σχολή του επιστρέφοντας στον Κορυδαλλό

Ο Βασίλης Δημάκης υπερασπίστηκε ειρηνικά το δικαίωμα του ίδιου και των συγκρατουμένων του , για μια στοιχειώδη υγιειονομική φροντίδα μέσα στις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των φυλακών και μάλιστα εν μέσω κορονοϊού.

Μεταφέρθηκε από τον Κορυδαλλό, βίαια και χωρίς κανέναν νόμιμο λόγο στις φυλακές Γρεβενών και κλείστηκε στο πειθαρχείο , χωρίς καμία δυνατότητα επαφής με το Πανεπιστήμιο και την σχολή του.

Για να διαμαρτυρηθεί ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας.

Η ζωή του Βασίλη κρέμεται απολύτως σε μία κλωστή. Ο εξασθενημένος από την προηγούμενη απεργία οργανισμός του κινδυνεύει με κατάρρευση την κάθε στιγμή που περνά.

Δύο χρόνια πριν, τον Απρίλη του 2018 και μετά από 31 ημέρες απεργίας πείνας, η επιμονή του, αλλά και ένα πλατύ κίνημα συμπαράστασης , άνοιξαν το δρόμο για την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων.

Τον δρόμο που η σωφρονιστική γραφειοκρατία και ένα αντιδραστικό κατεστημένο κρατούσε κλειστό, καθυστερώντας ή και υπονομεύοντας ανοιχτά τις οποίες νομοθετικές πρωτοβουλίες και τα όποια θετικά μέτρα νομοθετούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα τα μέτρα που με πολλές δυσκολίες και καθυστερήσεις εφαρμόστηκαν , όπως οι πρόνοιες για την πρόσβαση των κρατουμένων στην εκπαιδευτική διαδικασία και οι όποιες προσπάθειες εξανθρωπισμού της ζωής τους, είτε σιωπηρά παραβιάζονται είτε ηχηρά και βίαια καταργούνται.

Στον Σωφρονιστικό Μεσαίωνα , που επιχειρεί να επιστρέψει την χώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας , με πλήρη υπαγωγή της σωφρονιστικής πολιτικής από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ( κατ` ευφημισμό Προστασίας του Πολίτη ) καθώς και με βασικό εργαλείο τις πράξεις και τις εγκληματικές παραλείψεις, της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, η περίπτωση του Βασίλη Δημάκη είναι χαρακτηριστική.

Αντί αυτός , να αξιοποιηθεί ως το υπόδειγμα ενός ανθρώπου που αγωνίζεται, διεκδικεί, σπουδάζει, βελτιώνεται σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και στερούμενος την ελευθερία του…. γίνεται αντίθετα θύμα διωγμού και αντικείμενο μιας εκδικητικής μανίας που ξεσπά, σε όσους, -ες διατηρώντας την προσωπική τους αξιοπρέπεια, αγωνίζονται ταυτόχρονα για την συλλογική αξιοπρέπεια, λειτουργώντας με αισθήματα δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

Αν αυτές οι λέξεις, αποτελούν άγνωστες λέξεις για αυτούς που κυβερνούν, κατανοούν τουλάχιστον τις συνέπειες μίας τραγικής εξέλιξης, αν άμεσα δεν αποδοθεί στον Βασίλη Δημάκη το δικαίωμα να παρακολουθήσει την Σχολή του επιστρέφοντας στον Κορυδαλλό;

Μήνυμα του Γιάνη Βαρουφάκη στον Πρωθυπουργό για τον απεργό πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη

O Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με μήνυμα του απηύθυνε έκκληση στον Πρωθυπουργό για τον απεργό πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη ενώνοντας τη φωνή του με τις φωνές της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και με τις εκκλήσεις ακαδημαϊκών, πολιτικών, φορέων, αλλά και κάθε δημοκρατικού πολίτη, και ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να ενεργήσει άμεσα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι δεν δικαιολογείται η μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη σε πειθαρχικό κελί των φυλακών Γρεβενών στη βάση κάποια αόριστης αναφοράς για δήθεν “αξιόπιστες πληροφορίες” αναφορικά με θέματα ασφάλειας, όταν όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματική αιτία. Καθώς ο Βασίλης Δημάκης διώκεται με αυτόν τον τρόπο μόνο και μόνο επειδή τόλμησε να συμμετάσχει σε μια καθόλα ειρηνική διαμαρτυρία για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ακόμα διερωτήθηκε αν θα ήθελε να μείνει ως ο Πρωθυπουργός που ανέχτηκε αυτή την “καφκική αντιμετώπιση” των κρατουμένων, επειδή τόλμησαν να απαιτήσουν αυτό που το κράτος αυτά που έπρεπε να έχει παράσχει;

Εκ μέρους του ΜέΡΑ25 ο Γιάνης Βαρουφάκης κάλεσε τον Πρωθυπουργό να παρέμβει ώστε από την μία μεριά να ανακληθεί αυτή η μεταγωγή άμεσα και από την άλλη να προχωρήσει η αποσυμφόρηση των φυλακών. Και έκλεισε λέγοντας: “ελπίζω να το πράξετε κ. Μητσοτάκη διότι διαφορετικά θα έχετε κρατήσει αντικοινωνικές αποστάσεις από τον φιλελευθερισμό που ενίοτε επικαλείστε”.

ΚΙΝΑΛ: Tο «Υπουργείο Αστυνομίας» εκδικείται τον απεργό φοιτητή-κρατούμενο Βασίλη Δημάκη

Παρακολουθούμε με θλίψη εν μέσω πανδημίας την μετατροπή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε Υπουργείο παλαιάς Αστυνομίας.

Αρχικά η πολιτική του ηγεσία, με πλήρη ιδεοληπτική εμμονή, αρνήθηκε να συμμορφωθεί σε κάθε παρότρυνση διεθνούς και εθνικού φορέα για τα δικαιώματα, που ζητούσε την αποσυμφόρηση των φυλακών για την αποφυγή διάδοσης του Covid-19.

Εμμένει δηλαδή, στο να κρατά 11.296 κρατουμένους σε 10.055 θέσεις, γεγονός που τους εκθέτει διαρκώς στον κίνδυνο της πανδημίας, παίζοντας δηλαδή καθημερινά με τη ζωή τους.

Τώρα, άρχισε να στοχοποιεί και τους κρατουμένους που διεκδικούν συνθήκες προστασίας της υγείας στις φυλακές.

Η περίπτωση του Βασίλη Δημάκη, που είναι αριστούχος φοιτητής τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημοσίας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και κρατικός υπότροφοςλόγω της αριστείας του, έρχεται να προστεθεί στον αχαλίνωτο κατήφορο προσβολής δικαιωμάτων, που έχει επιλέξει για μοντέλο διαχείρισης των φυλακών η αστυνομικοποιημένη πολιτική ηγεσία του.

Ο φοιτητής – κρατούμενος, που κατά την επίσκεψη της αρμόδιας Γενικής Γραμματέως των φυλακών, συναντήθηκε μαζί της ως εκπρόσωπος των συγκρατουμένων του, φέρεται να τιμωρήθηκε από την ίδια με πειθαρχική μεταγωγή. Έτσι, στερήθηκε βάναυσα το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Από τη σκοπιά αυτή είναι εύλογη η ανησυχία πλήθους προσωπικοτήτων και φορέων, όπως η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που ζητά την ανάκληση της αυθαίρετης μεταγωγής.

Ταυτόχρονα σε συμβολικό επίπεδο, το μήνυμα της απόφασης του υπουργείου προς τους κρατουμένους της χώρας είναι, να βουβαθούν και να μην ενοχλούν την κυβέρνηση διεκδικώντας τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, διότι θα τιμωρηθούν.

Ενώ, σε ατομικό επίπεδο, η ζωή του Δημάκη βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο λόγω της απεργίας πείνας και δίψας που ξεκίνησε.

Δεν υπάρχει πλέον πιο αυτονόητα ανθρώπινη ενέργεια για το υπουργείο, από το να ανακαλέσει τώρα την εκδικητική απόφαση.

Και να μην την καταστήσει αιτία κρατικού εγκλήματος.

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα: Η κυβέρνηση εκθέτει τη ζωή του Βασίλη Δημάκη σε κίνδυνο

Στις 9 Απριλίου, η Ρομά κρατούμενη στις φυλακές της Θήβας Αζιζέλ Ντενίρογλου, που στερείται την ιατροφαρμακευτική φροντίδα –μολονότι επί μέρες εμφανίζει ανησυχητικά συμπτώματα–, πεθαίνει κατά τη μετακομιδή της με το ΕΚΑΒ. Σε επιστολή προς τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, στις 14 Απριλίου, οι κρατούμενοι του Κορυδαλλού μιλούν δικαίως για «δολοφονημένη από την κρατική αναλγησία»: καταγγέλλουν ελλείψεις σε είδη προσωπικής υγιεινής, διαμαρτύρονται για τη διακοπή του επισκεπτηρίου τους και των προμηθειών σε τρόφιμα και ρούχα, και κατηγορούν την κυβέρνηση για εμπαιγμό, διότι υπόσχεται καθησυχαστικά νομοσχέδιο περί αποσυμφόρησης, ενώ στην πράξη επιβάλλει περισσότερους περιορισμούς, χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα.

Η κυβέρνηση δεν συγχωρεί τη συμμετοχή του Βασίλη Δημάκη στη δίκαιη διαμαρτυρία των συγκρατουμένων του. Στις 21 Απριλίου, αγριάνθρωποι των ΕΚΑΜ εισβάλλουν στο κελί του και τον μεταφέρουν κακήν κακώς στις φυλακές των Γρεβενών, εξωθώντας τον σε απεργία πείνας, για δεύτερη φορά μετά το 2018. Επί πέντε μέρες, η κυβέρνηση δεν ανακαλεί την εκδικητική απαγωγή. Από τη Δευτέρα, λοιπόν, ο Δημάκης προχωρά σε απεργία δίψας, θέτοντας πλέον τη ζωή του σε κίνδυνο. Το να αντιμετωπίζεις έναν απεργό δίψας με τη δήλωση «ουδέν κόλλημα θα υπάρξει ως προς τη συνέχιση των σπουδών του», όπως κάνει το υπ. Προστασίας του Πολίτη, συνιστά παροιμιώδη κυνισμό και πρόκληση.

Ενώ «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής», όπως τονίστηκε στο χτεσινό πρωθυπουργικό διάγγελμα, οι κρατούμενοι σε φυλακές και κέντρα κράτησης υφίστανται την πιο ακραία εκδοχή «ανοσίας της αγέλης». Είμαστε, λοιπόν, ολόψυχα με τον Βασίλη: όχι γιατί είναι «αριστούχος υπότροφος του ΙΚΥ» (το σημαντικό είναι πως παλεύει να ξαναχτίσει τη ζωή του μέσα σε χίλιες αντιξοότητες), ούτε γιατί η διαμαρτυρία του στον Κορυδαλλό ήταν «ειρηνική» (το βασικό είναι πως ήταν δίκαιη). Αν, ήδη πριν από την πανδημία, η «αντεγκληματική» πολιτική της κυβέρνησης εξευτέλιζε την αξιοπρέπεια των κρατουμένων, σήμερα εκθέτει σε ακραίο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους, μάλλον γιατί κρίνονται περιττοί στην προσπάθεια «επανεκκίνησης της οικονομίας».

* Να ανακληθεί τώρα η μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη στα Γρεβενά

* Άμεση αποσυμφόρηση φυλακών, με αποφυλάκιση όσων έχουν εκτίσει το 1/3 της ποινής, όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (με χρήση των άρθρων 110Α ΠΚ και 105ΠΚ) και όσων εκτίουν ποινές μέχρι 5 έτη

* Διασφάλιση πλήρους φροντίδας υγείας για όλες και όλους τους κρατούμενους

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

ΚΕΕΡΦΑ: Αλληλεγγύη στον κρατούμενο φοιτητή απεργό πείνας Βασίλη Δημάκη.

” Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον κρατούμενο απεργό πείνας Βασίλη Δημάκη που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο ζωής, καθώς η υγεία του είναι ήδη καταπονημένη, και συντασσόμαστε με το αίτημά του να επαναμεταχθεί στον κοιτώνα του στις φυλακές Κορυδαλλού. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και η κυβέρνηση πρέπει να δράσουν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή διατάσσοντας την επαναμεταγωγή, ειδάλλως φέρουν ακέραια την ευθύνη για ο,τι συμβεί. Αντί για εκδικητικότητα και φίμωση των κρατουμένων, η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να νομοθετήσει μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών.”

Παρέμβαση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974 (ΣΦΕΑ) Να επιστρέψει στον Κορυδαλλό ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης, αριστούχος Φοιτητής στο ΕΚΠΑ, που στις 16 Απριλίου μετήχθη αναίτια στις φυλακές Γρεβενών:

«Το ΔΣ του ΣΦΕΑ, με γνωστή την ευαισθησία του στα ζητήματα των δικαιωμάτων των κρατουμένων, ενώνει τη φωνή του με την φωνή όλων εκείνων που υπογράφουν το κείμενο για την επιστροφή του Β. Δημάκη στον Κορυδαλλό, ώστε να συνεχίσει τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες, ως αριστούχος φοιτητής Πολιτικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ με βαθμό υποτροφίας. Δεν είναι τυχαίο πως το κείμενο αυτό υπογράφουν και καθηγητές του που κάνουν λόγο για έναν αριστούχο φοιτητή που διεκδικεί σήμερα με απεργία πείνας το αναφαίρετο δικαίωμά του στην μόρφωση».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter