Η Εκκλησία αδιαφορεί για τον περιορισμό κυκλοφορίας, ανοίγει με... ωράριο τις εκκλησίες τη Μ. Εβδομάδα (Pdf)

Παρά τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας υπό τον φόβο εξάπλωσης του κορονοϊού, τη στιγμή που η αστυνομία -μάλιστα- έσπευσε να διαλύσει ακόμα και συγκέντρωση εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, η Ιερά Σύνοδος αποφασίζει πως είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να ανοίξει τις εκκλησίες...

Ενόψει Μεγάλης Εβδομάδας εκδόθηκε εγκύκλιος, η οποία κοινοποιήθηκε στις μητροπόλεις, στην οποία αναφέρεται ότι οι ναοί θα ανοίγουν καθημερινά για τους πιστούς αλλά συγκεκριμένες ώρες. Ενόσω άπαντες είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν ευλαβικά τα προληπτικά μέτρα καταπολέμησης του κορονοϊού, με τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα να πλήττονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα περιοριστικά μέτρα, η Ιερά Σύνοδος λαμβάνει τη δική της απόφαση, ενώ είναι ορατό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες, ειδικά τη Μεγάλη Παρασκευή, που παραδοσιακά σπεύδει στους ναούς πλήθος κόσμου.

Συγκεκριμένα, μέσω της εγκυκλίου, η οποία απευθύνεται στους Μητροπολίτες, ζητείται η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών να είναι «λιτή καί σεμνοπρεπής» και προσθέτει: «Ιδίως οι μεταδιδόμενες από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο ιερές ακολουθίες επιβάλλεται να πληρούν τα προβλεπόμενα από την Κ.Υ.Α., για να μην δώσουμε οποιαδήποτε αφορμή για κακεντρεχή σχόλια και ψόγους».

Αξίζει να υπογραμμιστεί, πως η εγκύκλιος με ημερομηνία 7 Απριλίου έχει ήδη κοινοποιηθεί στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά

Προβληματισμός στην κυβέρνηση

Την ίδια ώρα ωστόσο δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την κυβέρνηση πέραν των δηλώσεων σήμερα στο ΣΚΑΪ του υφυπουργού προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου ο οποίος εξέφρασε μεν τον προβληματισμό του, αλλά δεν έδειξε -προς το παρόν- πως πρόκειται να αποφασίσει διαφορετικά η κυβέρνηση.

Αν και το τελευταίο δεν αποκλείεται λόγω του φόβου ότι θα δημιουργηθεί συνωστισμός, κατά το προσκύνημα του Επιταφίου, ο Λευτέρης Οικονόμου τόνισε ότι θα πρέπει οι πιστοί και η Εκκλησία να τηρήσουν με ευλάβεια τις οδηγίες των γιατρών και να αποφεύγουν τον συνωστισμό. Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο καθένας την πίστη του μπορεί να εκφράσει από το σπίτι του και δεν χρειάζεται οι δήμαρχοι να του μεταφέρουν στην οικία του το Άγιο Φως.

Απορία ωστόσο προκαλεί πως δεν έχει ακόμα αντιδράσει η κυβέρνηση τη στιγμή μάλιστα που χθες, απαγορεύθηκε αμέσως η κατ΄ οίκον παράδοση του Αγίου Φωτός. 

Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των Ακολουθιών, οι πόρτες των εκκλησιών θα είναι κλειστές. Ωστόσο, καθημερινά, θα παραμένουν ανοικτές για τουλάχιστον 2 ώρες μετά το τέλος τους το πρωί για όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, ήτοι 11:00 - 13:00. Εξαίρεση αποτελεί η Μεγάλη Παρασκευή που θα ανοίξουν από τις 13:00 έως τις 17:00.

Την ίδια ώρα, η περιφορά του επιταφίου, τη Μεγάλη Παρασκευή, θα περιορισθεί στον ναό ενώ η τελετή της Ανάστασης, τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου, θα γίνει κανονικά.

Παρά το γεγονός πως οι καμπάνες δεν θα χτυπούν κατά την έναρξη των λειτουργιών της Μεγάλης Εβδομάδας, θα μπορούν να χτυπούν πένθιμα τη Μ. Παρασκευή αλλά και την Ανάσταση.

Ολόκληρη η εγκύκλιος:

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.