Έκρηξη στη Νέα Αγχίαλο: Ως σεισμό την κατέγραψαν οι σεισμογράφοι

Έκρηξη στη Νέα Αγχίαλο: Ως σεισμό την κατέγραψαν οι σεισμογράφοι

Η μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε, μεταξύ άλλων μικρότερων, στις αποθήκες πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στη Μαγνησία, καταγράφηκε από κοντινούς σεισμολογικούς σταθμούς ως σεισμός μεγέθους ενός βαθμού της κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η έκρηξη που σημειώθηκε στις 27/7 στις 19:17 τοπική ώρα (16:17 UTC) καταγράφτηκε σαφώς από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου και του διεθνούς πειράματος AdriaArray. «Ο κοντινότερος σταθμός που κατέγραψε καθαρά το γεγονός βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιομέτρων, ενώ ο μακρινότερος βρίσκεται σε απόσταση 112 χιλιομέτρων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Με την ανάλυση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (Δρ Χρήστος Ευαγγελίδης και Δρ. Μαρίνος Χαραλαμπάκης) των καταγραφών και τον εντοπισμό των αφίξεων των διαμηκών και εγκαρσίων κυμάτων, προσδιορίστηκε το επίκεντρο στην περιοχή της έκρηξης. Εάν θεωρήσουμε ότι η έκρηξη είναι ένας σεισμός επιφανείας, το τοπικό μέγεθος ML εκτιμάται σε περίπου ένα βαθμό της κλίμακας Ρίχτερ» σημειώνει.

Όπως αναφέρει, το συγκεκριμένο γεγονός «έχει πλέον καταχωρηθεί στον κατάλογο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ως “accidental explosion” και θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως “ground truth” γεγονός για την βελτιστοποίηση και βαθμονόμηση σεισμολογικών μεθόδων».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter