Η ΕΚΤ έχει αγοράσει στη δευτερογενή αγορά ομόλογα ύψους 90 δισ. ευρώ

Η ΕΚΤ έχει αγοράσει στη δευτερογενή αγορά ομόλογα ύψους 90 δισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αγοράσει στη δευτερογενή αγορά ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ύψους περίπου 90 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 38-39% του συνόλου των ανεξόφλητων τίτλων του, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΕΜΣ, Κάλιν ‘Ανεβ Γιάνσε, σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα Financieele Dagblad.

Για τις εκδόσεις ομολόγων σε δολάρια που σχεδιάζει ο ΕΜΣ, ο αξιωματούχος είπε ότι η επιθυμία είναι να γίνονται αυτές τουλάχιστον μία ή δύο φορές τον χρόνο, σε ποσά 2-3 δισ. δολαρίων η κάθε μία. «Θέλουμε να διαμορφώσουμε μία βραχυπρόθεσμη καμπύλη με διάρκεια λήξης 2, 3 και 5 ετών. Η ζήτηση για δολάρια είναι μεγαλύτερη σε αυτό το τμήμα της καμπύλης. Στο τμήμα της καμπύλης για (διάρκεια λήξης) 20, 30 ετών, η ζήτηση για ευρώ είναι ισχυρότερη», είπε.

Ερωτηθείς για την άποψη του ΕΜΣ σχετικά με την έκδοση των λεγόμενων ευρωπαϊκών ασφαλών ομολόγων (ESBies), ο γενικός γραμματέας του Μηχανισμού είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη ζήτηση για τέτοιους τίτλους, που αποτελούν σύνθετα δομημένα προϊόντα. «Είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθούν στους επενδυτές. Και αν είναι πολύ σύνθετο, δεν θα έχει μία αγορά που θα είναι μεγάλη αρκετά. Επιπλέον, οι επενδυτές θα ζητούν υψηλή απόδοση. Και τότε αυτό θα αντιστρατεύεται τον σκοπό του», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το επιτόκιο που ζητά ο ΕΜΣ σήμερα από την Ελλάδα είναι 1,1%, που είναι πολύ χαμηλό.

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

28/11/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter