Η ΕΚΤ στο πλευρό της ευρωζώνης και μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων

Η ΕΚΤ στο πλευρό της ευρωζώνης και μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία της ευρωζώνης ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων, δήλωσε σήμερα το μέλος της ΕΚΤ, Πήτερ Πράετ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πρόσφατη επιβράδυνση της ανάπτυξης, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Το σχέδιο για απεμπλοκή από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του έτους «δεν θα ισοδυναμούσε με διακοπή της διευκολύνουσας νομισματικής πολιτικής καθώς χρειάζονται ακόμη σημαντικά κίνητρα για να στηριχθεί ο πληθωρισμός», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο.

Η υπάρχουσα δυναμική της οικονομίας της Ευρωζώνης στηρίζει την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς τον στόχο του 2%. «Το σημαντικό απόθεμα των αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων και οι σχετικές επανεπενδύσεις, καθώς και οι ισχυρές προσδοκίες μας για το επιτόκιο που παρέχονται από την ενισχυμένη καθοδήγησή μας, θα συνεχίσουν να προσφέρουν τα απαιτούμενα κίνητρα νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο Πήτερ Πράετ και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση, όλα τα εργαλεία μας μπορούν να προσαρμοστούν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο μας με βιώσιμο τρόπο».

Το στέλεχος της ΕΚΤ δήλωσε επίσης, ότι η πρόσφατη επιβράδυνση αντανακλά την απώλεια της παγκόσμιας δυναμικής «εν μέσω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας και των αυστηρότερων οικονομικών συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο». Ωστόσο, η εσωτερική ζήτηση παραμένει ανθεκτική και οι δείκτες βρίσκονται σε ανοδική πορεία. «Η πολιτική μας θα παραμείνει προβλέψιμη και θα συνεχίσουμε την πορεία μας σταδιακά», δήλωσε. «Επιπλέον, όπως αποδείχθηκε στο παρελθόν, η καθοδήγησή μας προς τα εμπρός παραμένει ένα αποτελεσματικό τείχος προστασίας για την προστασία της ευρωζώνης από αδικαιολόγητες πιέσεις που προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες», τόνισε ο Πήτερ Πράετ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Bloomberg

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter